Matka toteutettu yhteistyössä @visitkotkahamina ja @visitkouvola kanssa ja se on Euroopan unionin osarahoittama.
Suomen kaakkoiskolkassa, Kymenlaaksossa, on kehitelty viimevuosina runsaasti uusia pyörämatkailureittejä. Valikoimasta löytyy kaikenlaisia vaihtoehtoja lyhyiden päiväretkien ja monipäiväisten seikkailureissujen väliltä.
Näistä reiteistä omaan silmääni pisti erityisesti Unohtumaton Kymijokilaakso ‑pyöräreitti, sillä joet ovat inspiroineet minua pyöräilemään aiemminkin. Viime vuosina olen polkenut sekä Vantaanjoen että Tornion- ja Muonionjoet päästä päähän. Kymijoki ei ole aivan yhtä yksioikoisesti paikasta A paikkaan B virtaava joki kuin edellä mainitut, sillä mereenkin se laskee peräti viiden eri haaran kautta. Jokilaakson parhaat palat on kuitenkin helppo kokea pyöräreittiä seuraamalla. Niinpä lähdin kokeilemaan, mitä kaikkea Kymijoki minulle tarjoaisikaan!
Oma reissuni sijoittui toukokuun loppupuoliskolle, ja ajankohta oli mitä parhain: kevään tulvavedet saivat kosket kuohumaan komeasti, luonto oli juuri saavuttamassa kauneimman kukoistuksensa, voikukat ja kirsikkapuut olivat puhjenneet kukkaan ja lämpimän aurinkoiset säät suosivat.
Mutta millaisesta pyörämatkareitistä siis on kyse?
Unohtumaton Kymijokilaakso ‑pyöräilyreitillä on mittaa noin 240 kilometria, ja se kulkee neljän kunnan (Kouvolan, Kotkan, Pyhtään ja Loviisan) alueella.
Kouvola on reitin alku- ja päätepiste, ja sinne on helppo päästä pyörän kanssa junalla. Lähijunat pysähtyvät useassa kohtaa myös Kouvolan ja Kotkan välissä, joten hätätilanteessa junan kyytiin voi hypätä myös matkan varrelta.
Kymijokilaakson pyöräreitti on vaativuustasoltaan suht helppo, joten uskallan suositella sitä myös kokemattomammille pyöräreissaajille. Korkeuserot eivät ole suuria, joten loputtomiin ylämäkiin hyytymistä ei tarvitse pelätä. Sanoisin, että varsinkin reitin alkutaipale Kouvolasta Kotkaan joen itäpuolta pitkin on tasaisuudessaan varsin armelias. Paluumatkalla Ruotsinpyhtään ja Kouvolan välillä maasto on hieman kumpuilevampaa, mutta mitään tapponousuja ei tältäkään osuudelta löydy.
Tiet reitin varrella ovat hyväkuntoisia ja varsin rauhallisia. Välillä pyöräillään pyöräteillä, välillä hiljaisten maanteiden laidassa, mutta suht usein myös hiekkateillä ja helpoilla metsäpoluilla. Reitti on ajettavissa monenlaisilla pyörillä, eli ihan tavallisellakin pyörällä pärjää. Kovin ohutrenkaiselle maantiepyörälle soratiet ja metsäpolut voivat sen sijaan olla liikaa.
Reittikartta löytyy Outdooractive ‑palvelusta. Outdooractivesta näkee kätevästi myös monia reitin varrelta löytyviä nähtävyyksiä ja palveluita.
Reittikarttaa voi käyttää joko Outdooractiven oman sovelluksen kautta tai ladata tiedoston sieltä johonkin toiseen navigointisovellukseen. Itse esimerkiksi latasin kartan käyttämääni Komoot ‑sovellukseen ja navigoin sen avulla.
Pyörämatkan Kymijoen maisemissa voi toteuttaa monilla tavoin. Reitin varrelta löytyy useita majapaikkoja, joten pyörämatkailija voi halutessaan nukkua yöt mukavasti lakanoiden välissä. Aivan yhtä hyvin voi reissun tehdä myös ulkona yöpyen, sillä matkan varrelta löytyy myös mukavia telttapaikkoja.
Omalla reissullani yövyin tällä kertaa majoituspalveluita käyttäen ja esittelenkin tässä jutussa käyttämäni majapaikat. Jo nyt voin kuitenkin todeta, että kaikki käyttämäni majapaikat osoittautuivat pyöräilijäystävällisiksi!
Vaikka en itse tällä kertaa nukkunut ulkona, muutama taukopaikka teki niin suuren vaikutuksen, että taidan tulevaisuudessa käydä kokeilemassa niitä myös telttaillen.
Kuinka monta päivää reitin kiertämiseen tarvitsee? Se riippuu täysin pyöräilijästä! Mikäli keskittyy nähtävyyksien sijaan lähinnä polkemiseen, reitti on kierrettävissä kahdessa päivässä (kovimmille polkijoille vaikka yhdessä!), mutta tällöin ei todennäköisesti ehdi nauttimaan jokilaakson tutkimisesta sen ansaitsemalla tavalla. Hitaasti nautiskeleva reissaaja voi varata matkalle vaikka viisi päivää, mutta uskoisin, että suurimmalle osalle 3–4 päivää on sopiva aika. Tällöin päivittäiset etäisyydet pysyvät vielä kohtuullisina, ja aikaa jää myös nähtävyyksien ja luontokohteiden tutkimiseen. Tarvittaessa toki myös reittiä voi lyhentää omaan aikatauluun sopivaksi.
Tiivistetysti voisi sanoa, että mikäli hakusessa on mielenkiintoinen, monenlaisille pyöräilijöille sopiva ja hyvin liikenneyhteyksin varustettu pyörämatkareitti Etelä-Suomessa, tässä on mainio vaihtoehto!
Seuraavaksi kuvaus omasta reissustani etappi etapilta. Suosittelen kuitenkin tsekkaamaan myös Instagram-tilini @seikkailupyorailija, josta löydät lisää materiaalia reissusta mm. profiilini kohokohdista!
Päivä 1: Kouvola — Myllykoski — Inkeroinen/Ankkapurha — Ahvionkoski — Kultaankoski, 45 km
Pääsin aloittamaan oman matkani vasta iltapäivästä, joten suunnittelin jo ennakkoon pitäväni kilometrimäärän kohtuullisena. Toukokuussa valoa toki riittää pitkälle iltaan, joten sikäli saatoin edetä varsin stressittömään tahtiin.
Matkani starttasi kotoa Helsingistä, joten reitille päästäkseni hyppäsin pakatun pyöräni kanssa ensiksi junaan. Kouvola on muuten siitä kätevä kohde, että sinne pääsee myös lähijunalla (vaihto Lahdessa), joissa ei tarvitse IC-junien tapaan erikseen maksaa pyöräpaikasta.
Reitti on selkeästi suunniteltu junalla saapuvia ulkopaikkakuntalaisia ajatellen, sillä se lähtee liikkeelle Kouvolan rautatieasemalta. Sieltä se ohjaa pyöräilijän pois kaupungin keskustasta rauhallisia ja hyväkuntoisia pyöräteitä pitkin.
Muutaman kilometrin poljettuani havahduin siihen, etten ollut vielä nähnyt itse Kymijokea ollenkaan. Kauan ei kuitenkaan tarvinnut odottaa. Noin viiden kilometrin kohdalla Kymijoki ilmestyi tien viereen kauniisti välkehtivänä virtana. Jokimaisemat toivat pyöräilyelämykseen samantien lisäannoksen taikaa.
Pysähdyinkin ihailemaan kevätpäivässä paistattelevaa Kymijokea heti ensimmäiselle mahdolliselle taukopaikalle, hieman väsähtäneen näköisen laiturin luokse. ”Tästä tapasi ennen kulkea lossi”, tiesi kertoa paikallinen taksikuski, joka oli niin ikään pysähtynyt viettämään taukoa kauniisiin jokimaisemiin.
Hetken joen kauneutta ihasteltuani oli aika jatkaa matkaa.
Pian saavutin Myllykosken ja siellä kohtasin lisää mukavia yllätyksiä. Ensinnäkin Keskikosken museosillalta avautui hienot näkymät joelle. Toisekseen aivan sillan tuntumassa navigaattori ohjasi minut yllättäen tämän pyöräretken ensimmäiselle lyhyelle polkuosuudelle!
Metsäpolut ovat etukäteen aina jännittävä mysteeri, joista ei varmuudella voi tietää, mitä on luvassa. Tämä pätkä oli kuitenkin oikein mukava: helppokulkuinen ja hyväkuntoinen, ja lisäksi kauniilla metsä- ja jokimaisemilla varustettu.
Metsäpolun jälkeen meno jatkui jonkin aikaa mukavalla Koivusaaren alueen ulkoilureitillä kaunista jokirantaa ihaillen.
Inkeroinen: Alvar Aallon Tehtaanmäki ja Ankkapurhan kulttuuripuisto
Iltapäivän edetessä saavuin Inkeroisten Tehtaanmäelle. Tehtaanmäki sijaitsee Ankkapurhan eli tuoreemmalta nimeltään Anjalankosken vieressä. Voimakas koski on houkutellut paikalle teollisuutta, ja Tehtaanmäki onkin Alvar Aallon suunnittelema asuinalue viereisen tehtaan henkilökunnalle.
Tehdasympäristö saattaa sanana tuoda mieleen lähinnä ankeuden, mutta tästä paikasta se on kaukana! Alueella on Aallon 1930–50-luvuilla suunnittelemien talojen lisäksi myös vanhempaa rakennuskantaa, mutta yhtä lailla kaikki aikakerrostumat ovat sopusoinnussa ympäristönsä kanssa.
Jos Aallon arkkitehtuuri kiehtoo enemmänkin, niin Kymenlaaksosta löytyy muitakin merkittäviä Aalto-kohteita, joita varten on suunniteltu jopa ihan oma pyöräilyreittinsäkin!
Kosken kupeesta löytyy myös Ankkapurhan kulttuuripuisto, josta ei sen nimestä huolimatta tosin löytynyt ankkoja! Muinaisissa murteissa ”ankka” on nimittäin tarkoittanut ”kovaa” tai ”sankkaa”, ”purha” puolestaan ”kosken tai virran ryöppyä tai kuohupaikkaa”. Sankasti ryöppyävältä koskelta paikka totisesti näyttääkin! Vehreältä puistoalueelta löytyy ankkojen sijaan mm. frisbeegolfrata, piknikpaikka, kahvila ja majoitusta.
Anjala — Susikoski — Huruksela — Ahvionkoski
Ankkapurhan lähistöltä löytyy Anjalan taajama, josta löytyy kaksi ruokakauppaa eväsvarastojen täydentämiseen. Tämän jälkeen seuraava maisemallisesti kiinnostava kohta on Susikoski, jonka vierestä löytyy suosittu kahvila.
Tässä vaiheessa saavutaankin sitten Hurukselan kylään, ja sieltä alkoi ensimmäisen päivän itselleni pyöräilyllisesti mieluisin osio. Reitti nimittäin lähti pois päätieltä ja suuntasi mukaville, hiljaisille sorateille ensin maaseutumaisemissa, sitten metsässä.
Ja ahh, sitten reitti tarjosi mahdollisuutta koukata Ahvionkoskelle. Tämä mutka kannattaa ehdottomasti tehdä, sillä ainakin itse olisi voinut jäädä ihailemaan tätä kaunista koskialuetta pidemmäksikin aikaa. Kyseessä on suojeltu, 1,2 kilometria pitkä koskialue, joka varsinkin näin kevättulvavesien voimistamana virtasi valtoimenaan.
Majoitus: Erämys Keisarin Kosket ja Laawu jokirannassa
Ahvionkoskelta ei olekaan enää pitkä matka Kultaankoskelle, jossa vietin ensimmäisen yöni Erämys Keisarin Kosket ‑yrityksen Laawu-majoituksessa.
Tänne Erämyksen Kultaan koskitilalle minut houkutteli ennen kaikkea mahdollisuus kokeilla Laawu-majoitusta aivan joen rannassa. Ja teroitettakoon, että kun puhun Laawusta, niin en tarkoita perinteistä laavua, vaan glamping-henkistä ja ympäristöön sulautuvaa, koko seinän laajuisella maisemaikkunalla varustettua pientä, kolmionmuotoista ”mökkiä”.
Laawuja on viime vuosina alkanut nähdä yhä useammassa paikassa, mutta täällä Kymenlaaksossa niistä voidaan puhua suorastaan paikallistuotteena, sillä Laawuja rakennuttava yritys sijaitsee Kouvolassa.
Rakastan jokia ja jokien varrella leiriytymistä, joten tämä majoitusmuoto todella hurmasi minut! Ikkunaseinän viereen asetellulta sängyltä saatoin ihailla joen virtaa, josta minut erotti käytännössä vain ikkuna ja pieni terassi. Laawu toimisi eittämättä tunnelmallisena majapaikkana pariskunnan honeymoonille, mutta täytyy sanoa, että nautin kokemuksesta suunnattomasti myös itsekseni. Veden virran ja vesilintujen seuraaminen on uskomattoman meditatiivista, ja en voinut olla ajattelematta, että tällaisilla maisemilla varustettu asumus olisi kyllä unelmakotini.
Näin nälkäisen pyöräilijän näkökulmasta täytyy kehaista myös ruokatarjontaa, joka oli runsasta, riittoisaa ja maukasta. Etenkin illallisen rosvopaisti ja loimulohi veivät kieleni mennessään.
Erämys tarjoaa majoituksen lisäksi palveluita myös ryhmille, ja minunkin saapuessani alkuillasta paikalla oli pari tyhy-porukkaa, joiden ohjelmassa oli ollut niin koskenlaskua, saunomista ja paljusta nauttimista. Illan myötä ryhmät kuitenkin lähtivät ja jäljelle jäi joen kohina ja täydellinen rauha.
Iltamyöhään pääsin vielä nauttimaan tynnyrisaunan löylyistä ja dippaamaan hiet Kymijoen vielä tässä vaiheessa kevättä viileisiin vesiin. En tiedä voinko löytää tarpeeksi ylistyssanoja kuvaamaan Kultaan koskitilan sijaintia varsinkaan tällaisena täydellisen kauniina alkukesän iltana. Auringon laskiessa maillensa ymmärsin kuitenkin, miksi paikan nimi on Kultaankoski — aurinko todella värjäsi virran kultaiseksi. Näihin maisemiin oli hyvä nukahtaa.
Päivä 2: Kultaankoski — Pernoo — Koskipuisto — Langinkoski — Kotka, 30 km
Nautittuani ravitsevan aamiaisen hyvin nukutun yön jälkeen oli aika aloittaa pyöräilypäivä ja edetä jokivartta hiljalleen seuraillen kohti Kotkan kaupunkia.
Toinen reissupäiväni ei ollut kilometrien puolesta kovinkaan pitkä mutta sitäkin elämyksellisempi! Etukäteen suunnitelmani polkea yhtenä päivänä vain 30 kilometria tuntui miltei naurettavalta, yleensä kun taitan kilometreja reilusti enemmän. Voin kuitenkin sanoa, että päivän päätteeksi tulin siihen tulokseen, että kilometrimäärä oli juuri sopiva. Matkan varrella oli niin paljon nähtävää ja koettavaa! Kilometreja ei ehkä kertynyt paljon, mutta ne olivatkin nautintokilometreja.
Päivän reitti teki todella kunniaa Kymijoelle, sillä suurimmaksi osaksi seurailin hiljaisia metsäreittejä Kymijoen kupeessa ja pääsin näkemään toinen toistaan hienompia jokimaisemia.
Pernoonkoski ja Pernoon riippusilta
Ensimmäinen hieno jokikohde, Pernoonkoski, tuli varsin lyhyen polkemisen jälkeen. Täällä Pernoossa Kymijoki jakautuu itse asiassa kahteen päähaaraan, itäiseen Pernoon haaraan ja läntiseen Hirvivuolteen haaraan.
Viihdyin silokalliolla kosken kupeessa niin hyvin, että päätin pitää siellä pidemmän breikin ja kokkailla itselleni retkikeittimellä lounasta. Samalla saatoin ihailla koskimelojien taitoja, ja heidän keskuudessaan Pernoonkoski onkin ilmeisen suosittu kohde.
Jatkettuani matkaa en ehtinyt Pernoonkoskelta kovin kauas, kun saavutin seuraavan kiinnostavan maisemaelementin, Pernoon riippusillan! Riippusillan alussa ja lopussa on portaat, mutta muuten pyöräily sillalla onnistuu hyvin. Riippusillan vierestä löytyy myös graniittinen piknikpöytä, joten myös täällä voisi helposti pitää evästauon.
Reitin seuraava kohokohta oli Siikakosken koskipuisto. Vaikka nyt ollaan jo aika lähellä kaupunkialueita, sen unohtaa tyystin täällä. Alue on koskineen on pitkälti suojeltua ja tarjoaa mahtavat edellytykset virkistykseen luonnon helmassa. Näinkin alueella paljon sekä pyöräilijöitä että kalastajia. Hauskaa oli myös, että täällä pyöräilyreitti kulkee kalastuslaitureita pitkin! Alueelta löytyy myös Villa Munkholman kahvila.
Langinkosken keisarillinen kalastusmaja
Yksi päivän upeimmista hetkistä oli kuitenkin Langinkosken keisarillisille kalastusmajalle saapuminen. Loppukevään kunniaksi pienemmätkin sivu-uomat kuohuivat komeasti, kun saavuin Langenkoskelle halki metsäreittien.
Keisarillisin kalastusmajan historia ulottuu aina 1880-luvun lopulle, jolloin Suomen luontoon tykästyneelle tsaari Aleksanteri III:lle rakennettiin huvimaja upealle Langinkoskelle. Keisarillinen perhe matkusti tänne lopulta yhteensä viitenä kesänä aina Aleksanteri III:n varhaiseen kuolemaan saakka. Langinkoskella kuitenkin vain piipahdettiin päiväretkillä osana seurueen pidempää Itämeren kesäristeilyä. Niinpä perhe ei koskaan yöpynyt hulppeassa huvimajassaan, vaan he keskittyivät huvilallaan rakkaisiin harrastuksiinsa kuten ongintaan ja perunankuorintaan, joiden seurauksena syntyi sitten maittavaa kalasoppaa.
Kotkansaari
Langinkoskelta ei sitten ollutkaan enää pitkä matka Kotkansaarelle eli Kotkan kaupunkikeskustaan. Siellä polkaisin suoraan mainioon merimuseoon, Merikeskus Vellamoon.
Merikeskus Vellamossa olen käynyt jo pari kertaa aiemminkin, joten voi sanoa, että se alkaa olla Kotkan-visiiteilläni vakiokohde. Yhtään liioittelematta voin sanoa, että se kuuluu Suomessa suosikkimuseoihini, niin kiinnostavia ja laadukkaita sen näyttelyt ja kokoelmat ovat!
Jo aiemmin vierailemistani näyttelyistä on pakko mainita Kohtalona Ruotsinsalmi, joka esittelee todella mieleenpainuvasti Kotkan edustalla 1790-luvulla käytyä Itämeren historian suurinta meritaistelua ja siihen liittyviä ihmiskohtaloita. Myös muut vakionäyttelyt avaavat kiinnostavasti merenkäynnin historiaa. Kesällä avoinna on myös joukko museolaivoja. Nyt kesäkaudella ovat nähtävissä myös Oceanista — muoti ja meri sekä Aarnikotkan siipien alla -näyttelyt, joista ensimmäinen avaa muodin ja meren suhdetta ja toinen esittelee Kymenlaakson teollisuushistoriaa (johon Kymijoki toki liittyy olennaisesti!) maisemamaalausten kautta.
Kesäisessä Kotkassa ehkä upeinta ovat kuitenkin puistot. Kotkaa voi pitää Suomen puistopääkaupunkina, sillä niin loistokkaita sen lukuisat puistot ovat. Kotkan keskustan alueella kannattaa tsekata ainakin upea Sapokan vesipuisto sekä Katariinan meripuisto (josta lisää seuraavan päivän matkakuvauksessa). Myös Sibeliuspuisto ja sen vieressä oleva veistospromenadi sekä viihtyisä ja vehreä Isopuisto ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.
Majoitus: Original Sokos Hotel Seurahuone
Majoitukseni oli tällä kertaa minulle ennalta tutussa paikassa, nimittäin Kotkan seurahuoneella. Olen yöpynyt kyseisessä hotellissa muistaakseni kolme kertaa aiemminkin, en tosin pyörämatkoilla.
Tällä neljännellä visiitilläni Seurahuoneelle löysin tieni viimeinkin hotellin saunaosastolle ja se kannatti: hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsevan saunaosaston terassilta aukeaa nimittäin hienot kaupunkinäkymät.
Lisäksi samaisella saunareissulla löysin sattumalta myös jumppamatoilla ja foam rollereilla varustetun Flex & Relax ‑huoneen, joten venyttely ja lihashuoltokin tuli hoidettua perinpohjaisesti.
Tämän vierailun perusteella voinkin vahvistaa, että Kotkan Seurahuone vastaa mainiosti myös pyörämatkailijan tarpeisiin: pyörän voi säilyttää turvallisesti, palautuminen ja lihashuolto onnistuvat, ja runsas aamiaisbuffa pitää nälän loitolla pitkälle iltapäivään. Ilman omaa pyörää matkaaville Seurahuoneelta löytyy joukko Jopoja, joilla kaupunkiin tutustuminen sujuu myös mainiosti.
Päivä 3: Kotka — Valkmusan kansallispuisto — Strömforsin ruukki, 70 km
Kolmannen päivän reitti vei minut aluksi Kotkasta ulkoilureittien ja puistojen kautta kohti Pyhtäätä, Valkmusan kansallispuistoa ja lopulta Hirvikosken, Koivuviikin taukopaikan ja Stockforsin ruukin kautta Strömforsin ruukille Loviisaan.
Ensin reitti tarjosi merellisen Kotkan parhaita paloja. Oli upeaa aloittaa päivä hengittämällä raikasta meri-ilmaa, tuntemalla veden suolainen tuoksu ja tähyämällä kauas horisonttiin.
Rantapolku vei minut myös aina niin ihanaan Katariinan meripuistoon. Katariinan meripuisto on saanut nimensä paikalla sijainneelta oFort Katariina ‑linnoitukselta. Lähihistoriassa täällä on sijainnut myös öljysatama, mutta sitä ei kyllä enää tätä nykyä uskoisi.
Puistossa on niin kauniita istutuksia, luovia tilataideteoksia, leikkialueita kuin urbaania nykykulttuuria parkourin, skeittipuiston ja graffitien muodossa. Niin, ja tietysti ne upeat merimaisemat!
Erityisesti puistossa kannattaa tsekata Tammisotilaat ‑teos, joka kunnioittaa Kotkan edustalla vuonna 1790 käytyjen Ruotsinsalmen taisteluiden tuhansien kuolinuhrien muistoa. Merelle tähyävät ”sotilaat” ovat itse asiassa meren pohjasta nostettuja hylkyjen osia.
Toinen hieno merellinen kuriositeetti ovat niin ikään merelle tähyävät itäisen Suomenlahden majakoiden pienoismallit.
Merenrantapolut johtavat lopulta paikkaan, josta Kymijoen itäisimmät uomat laskevat komeasti mereen. Samaisella paikalla ollaan myös Langinkosken keisarillisen kalastusmajan vastarannalla.
Valkmusan kansallispuisto
Pian oli kuitenkin aika jättää Kymijoen itäuoma ja suunnata kohti länttä ja Pyhtäätä. Tässä vaiheessa jokimaisemat vaihtuivat metsiin ja maalaismaisemiin.
Pyhtäällä reitti vie hiljaista Vastilantietä maalaismaisemissa kohti Valkmusan kansallispuistoa. Valkmusa on tunnettu Etelä- Suomen olosuhteissa harvinaisen hienoista suoalueistaan.
Valkmusassa kävin kiertämässä parin kilometrin mittaisen, pitkospuita seuraavan luontopolun, joka esittelee niin laajoja keidassoita kuin kangasmetsiäkin. Reitin varrelta löytyy myös lintutorni. Kansallispuiston tunnuseläin ja sen logossakin esiintyvä uhanalainen perhonen, rämekulmumittari, jäi tällä kertaa näkemättä.
Kansallispuistokäynnin jälkeen hiljainen tie vaihtelevin metsä- ja maalaismaisemin jatkui. Parissa kohdassa, Hirvivuolteella ja Hirvikoskella, myös Kymijoki tuli hienosti näkyviin.
Koivuviikin tienhaaran kohdalla pohdin hetken, mitä tehdä: jatkaisinko polkemista eteenpäin vai tekisinkö pienen mutkan laavupaikalle? Onneksi valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon, vaikka oloni puolesta en olisi taukoa tarvinnutkaan. Löysin nimittäin todellisen helmen Kymijoesta pullistuvan Tammijärven rannalta! Vilvoittelin varpaitani rantavedessä samalla kun nautin kauniista järvimaisemista. Tänne palaisin kyllä vielä telttailemaan joku toinen kerta!
Sunnuntai alkoi valua iltaa kohden, mutta matkallani kohti määränpäätäni pysähdyin vielä lyhyesti Stockforsin ruukilla.
Näin sunnuntai-iltana paikka vaikutti hyvin hiljaiselta, mutta pääsin sentään tutkimaan Pyhtään lintuhoitolan ulkotarhoja. Lintuhoitola ottaa hoitoonsa loukkaantuneita lintuja, ja tarkoituksena on saada ne sellaiseen kuntoon, että ne pystyvät palaamaan takaisin luontoon. On hoitolassa silti jokunen pitkäaikainen asukkikin, kuten ihmisiin vahvasti leimautunut korppi.
Pian Stockforsin jälkeen reitti saapuu Pyhtään kirkonkylälle. Olen pyöräillyt täällä aiemminkin, joten tällä kertaa ajoin pysähtymättä Pyhtään keskustan läpi. Ensikertalaisille suosittelen kuitenkin tutustumista ainakin keskiaikaiseen kivikirkkoon.
Pyhtään jälkeen oli jälleen aika ylittää kuntaraja Kymijoki Ahvenkosken kohdalla ja siirtyä Loviisan puolelle Ruotsinpyhtäälle. Itse asiassa tulin ylittäneeksi myös vanhan itärajan, sillä 1700-luvulla Ruotsin ja Venäjän välinen raja kulki jonkin aikaa tästä kohtaa. Tämä selittääkin, mistä Ruotsi tulee Ruotsinpyhtään nimeen; kyseessä on aikoinaan Ruotsin puolelle jäänyt osa Pyhtäätä!
Majoitus: Strömfors Bed & Bistro
Lopulta saavuin Strömforsin ruukille, jonne jäin myös yöksi.
Strömforsin ruukki on yksinkertaisesti todella ihastuttava alue. Ruukkikylän juuret yltävät aina 1600-luvulle asti, ja ruukkitoiminta jatkui aina 1950-luvulle saakka. Nykyään Strömfors on ennen kaikkea matkakohde, ja kylästä löytyy muun muassa museo, majoitusta, syötävää, käsityöputiikkeja ja luontoliikuntapalveluita.
Vaikka ruukin käyttötarkoitus on muuttunut alkuperäisestä, punaisten puutalojen charmi ei ole kadonnut minnekään ja alue on lyhyesti sanottuna hurmaava.
Koska saavuin sunnuntai-iltana, ruukkikylässä oli varsin hiljaista ja kaikki paikat olivat kiinni. Itseäni tämä ei juuri haitannut, sillä olen käynyt Strömforsin ruukilla aiemmin melontaretkellä ja tällöin päässyt tutustuman alueen tarjontaan paremminkin. Jos kuitenkin suunnittelee ensimmäistä vierailuaan, on hyvä huomioida tämä aikataulusuunnitelmissa!
Majoituin tunnelmallisessa Strömfors Bed & Bistrossa. Alkuperäinen suunnitelma oli ollut nukkua majatalon huoneessa, mutta ilmoittaessani saapumiseni venyvän iltaan ja missaavani lounaan, sain lennosta vaihdon keittiölliseen huoneistoon. Näin sain kätevästi lämmitettyä itselleni iltaruokaa ja pyöräkin mahtui helposti asunnon tilavaan eteiseen.
Hauskaa oli, että myös toinen Strömfors Bed & Bistron vieras, johon törmäsin, sattui olemaan minun tapaani pyörämatkailija. Kuulemma retkipyöräilijät ovat muutenkin löytäneet paikkaan viime aikoina hyvin ja en ihmettele, sijaintihan on mainio monenlaisten pyöräretkien kannalta. Maastopyöräilijöillekin löytyy reittejä läheiseltä Kukuljärven luontopolulta (Kukuljärvestä olen aiemmin kirjoittanut täällä ja siihen kannattaa ehdottamasti käydä tutustumassa!).
Päivä 4: Strömforsin ruukki — Kuovinkallio — Koria — Kuusankoski — Tykkimäki, Kouvola, 95 km
Viimeisen varsinaisen reissupäivän reitti luotsasi minut takaisin kohti Kouvolaa suureksi osaksi maalaismaisemissa kulkevia asfalttiteitä pitkin.
Varsinaisia nähtävyyksiä tällä osuudella on aiempia etapeita vähemmän, joten tämä osuus tarjoaa hyvän mahdollisuuden keskittyä ennen kaikkea pyöräilyyn! Niinpä kilometrien osalta tiedossa oli reissun suurin urakka, sillä päivän reittisuunnitelma lähenteli sataa kilometria.
Päivän urakka alkoi Ruotsinpyhtään idyllisillä maalaismaisemilla. Kilometrit kertyivät kuitenkin hitaasti — vastassani oli voimakas vastatuuli!
Lounastaukoa vietin tällä kertaa hienolla Kuovinkallion taukopaikalla. Ainoa huono puoli paikassa oli, että laavulle johtava tie oli varsinkin loppumatkasta sen verran paksua soramössöä, että sen polkeminen oli paikoin hankalaa. Tämä tieosuus on kuitenkin suht lyhyt, joten tarvittaessa upottavimmat sorakohdat voi vaikka taluttaa. Perille päästessä hienot jokimaisemat palkitsevat pienet ponnistelut joka tapauksessa!
Virkistävän lounastauon jälkeen olin taas täynnä energiaa jatkaakseni taistelua vastatuulen kanssa. Motivoin itseäni koitokseen lupaamalla itselleni jätskitauon Anjalassa, jossa myös paluureitti poikkeaisi.
Jätskitauoan jälkeen Anjalan ja Korian välinen pitkä suora tuntui astetta puuduttavammalta, ja vastatuulella oli varmasti jälleen osuutta asiaan. Joka kerta urheilukelloani vilkaistessani kilometreja oli pari vähemmän kuin mitä olin kuvitellut.
Kuin palkintona urakoinnista päivän parhaat osuudet alkoivat Korian keskustan jälkeen. Pitkän aikaa piilossa ollut Kymijoki tuli jälkeen näkyviin, ja reitti ohjasi minut vaihteeksi kivoille hiekkateille ja metsäpoluille. Ajaminen oli jälleen yhtä nautintoa.
Matkalla viimeiseen yöpaikkaan tein vielä pienen koukkauksen Kuusankoskelle. Ajauduin hieman virallisen reitin ulkopuolelle, mutta se kannatti, sillä puistoreitti Kuusankosken jokimaisemissa oli oikein viehättävä.
Täällä Kuusankoskella Kymijoen vaikutus teollisuuden syntymiseen on ollut aivan olennainen. Näkyviin tulikin pian Kuusankosken vanha tehdasalue, jota nykyään Kymin ruukiksi kutsutaan. Sieltä löytyy tätä nykyä myös Taideruukki, joka olisi kiinnostanut minua kovin. Valitettavasti maanantaisin Taideruukki on kuitenkin suljettu. Konsepti kuulostaa kuitenkin kiinnostavalta: vanhalta tehdasalueelta löytyy nykyään taidetta, kulttuuria, käsityöläisiä, pikkuputiikkeja ja tapahtumia. Vanha, 1870-luvulta peräisin oleva tehdasmiljöö on toki hieno jo itsessään!
Majoitus: Tykkimäki Resort
Lopulta oli aika polkea kohti Kouvola Tykkimäkeä ja viimeisen yön majapaikkaani. Tykkimäki tuo monille varmasti mieleen ensisijaisesti huvipuiston ja vesipuiston, mutta 2022 niiden naapuriin Käyrälammen rannalle avattiin myös tasokasta majoitusta tarjoava Tykkimäki Resort.
Tykkimäki Resort tarjoaa monenlaiseen makuun ja budjettiin soveltuvia majoitusratkaisuja. Alueelta löytyy muun muassa simppeleitä pikkumökkejä, romanttisia glamping laawuja, mukavia lomamökkejä, hulppeita hirsihuviloita sekä camping-alue matkailuautoille. Lisäksi alueelta löytyy ravintola ja rantasaunoja.
Itse yövyin lomamökissä, joka oli varustettu kaikilla mukavuuksilla. Mökistä löytyi kaikki tiskikoneen, takan, telkkarin ja saunan väliltä! Varsinkin oma sauna tuntui lähemmäs sadan kilometrin pyöräilyn jälkeen siunaukselta.
Saavuin jälleen illalla vastaanoton mentyä jo kiinni, mutta numerokoodillisen avainboksin avulla pääsy mökkiin oli tehty helpoksi. Runsaat aamiaistarpeet oli puolestaan tuotu valmiiksi mökkiin, mikä oli tosi kiva ja kätevä ratkaisu!
Otettuani rentouttavat löylyt mökkini saunassa lähdin vielä vilvoittelemaan Käyrälammen rantaan. Tässä vaiheessa pyörämatkasta ei ollut enää paljon jäljellä: aamulla polkisin Kouvolan asemalle ja matkustaisin takaisin kotiin. Hiljaisella rannalla auringonlaskua ihaillessa oli hyvä hetki reflektoida mielessään kaikkea matkan aikana nähtyä ja koettua — olipa kokonaisuudessaan upea reissu!
Onko Kymijokilaakso kohteineen tullut tutuksi? Kiinnostaisiko pyöräreissu Kymijoen maisemissa? Kirjoita rohkeasti kommenttisi ja kysymyksesi alas! 🙂
8 comments
Kiva, että näihin pyöräilyreitteihin panostetaan nykyään tosi paljon, eikä aina mennä autot edellä 🙂 Tämä polkemasi reitti on kyllä upea ja tarjoilee paljon kaikkea mielenkiintoista!
Alueena tuo on tuttu, ja Strömforsin ruukilla olen käynyt sekä melonut Kymijoella, mutta tuo pyöräilyreitti on tuntematon. Kyllähän noissa maisemissa kelpaa pyöräillä 🙂 Etenkin nuo koski-osuudet on hienoja. Laitoin ylös muutaman luontokohteen tuolta reitiltä, joissa haluan käydä.
Tämä sun blogi on kyllä kiva kun kirjoitat sitä pyöräilijän näkökulmasta. Pyöräily kun on kiva ja kätevä tapa liikkua paikasta toiseen ja nähdä maisemia laajemmallakin alueella (ja saada samalla liikuntaa). Sun reitille on osunut paljon monipuolisia ja mielenkiintoisia kohteita. Itseä kiinnostais Valkmusa 🙂
Pyörällä en ole tuolla suunnalla kierrellyt, mutta tuo joki on kyllä sen verran mahtava, että oli tutustumisen tapa mikä tahansa, niin tutustuminen alueeseen kannattaa!
Langinkoski on ihana.
Luen näitä pyöräjuttuja nyt ihan erilailla, kun mieskaveriksi on löytynyt herra, joka saattaa polkea 150 km lenkin noin vaan. Itse en ole vielä kovasti pyöräilystä innostunut, vaan Jopo riittää, mutta eihän sitä koskaan tiedä…
Hienosti kirjoitettu, kuvattu ja lukemista helpottavilla kartoilla tehty postaus mielenkiintoisesta retkestä Kouvolan ja Kotkan seudulle! Itselle oli tässä jonkin verran tuttuja kohteita, mutta vastapainoksi myös paljon uutta. Uskoakseni Kymenlaaksoon tarvitsee tehdä lähiaikoina uusia tutkimuksia, toisin hevosvoimien parissa. Tämä postaus kyllä kannustaisi myös reitin pyöräilemiseen…
Hei!
Kiitos mielenkiintoisesta kertomuksesta . Nyt haaveilen lähteä samanlaiseen reissuun . Voinko kysyä, mikä merkitset pyörälaukut sinulla on ja mistä hankittu?
Minulla on samanlainen pyörä mutta laukut puuttuu )
Tässä oli paljon tuttuja paikkoja, Kotkassa olemme viime vuosina käyneet useita kertoja. Puistot tosiaan lukeutuvat meidänkin suosikkeihimme Kotkassa: https://www.matkallamissamilloinkin.com/kotkasta-loytyvat-suomen-upeimmat-puistot/ Myös Merikeskus Vellamo on todella hienosti toteutettu museo. Viime vuosina olemme kesäisin tehneet myös useamman pyöräretken, mutta näillä seuduilla ei olla toistaiseksi pyöräilty. Saapa nähdä, tuleeko vielä syksyllä tehtyä joku retki.