Kesällä 2020 starttasin pyörämatkan, jonka suuntaviivat olivat niinkin selkeät kuin “reilu kaksi viikkoa aikaa” ja “katsotaan, minne tuuli kuljettaa”.
Lähtöhetken lähestyessä länsituuli rohkaisi kääntämään ohjaustangon kohti itää, ja näin kesäretkeni kohteeksi valikoitui Itä-Suomi. Loppujen lopuksi 15 yön kestoisen matkan aikana kiertelin kahdeksan maakunnan alueella yhteensä 1300 kilometrin verran.
Tässä kirjoituksessa keskityn matkan ensimmäisiin päiviin, joiden aikana poljin Helsingistä Vaalimaalle Porvoon, Loviisan, Pyhtään, Kotkan, Haminan ja Virolahden kautta. Tämän osuuden pituudeksi tuli lopulta noin 250 kilometriä. Itäinen rannikko ja maamme kaakkoiskolkat yllättivät positiivisesti, ja pyörämatkailijalle tällä alueella on eittämättä paljon tarjottavaa. Seuraavaksi siis kohokohtia oman reittini varrelta!
Niin ja jos kiinnostus heräsi, niin suosittelen tsekkaamaan Instagramin puolella GoEast ‑tarinakokoelmani kyseiseltä reissulta profiilistani @seikkailupyorailija! Sieltä saa vielä hieman elämänmakuisempia tallenteita matkan varrelta.
Porvoo: Yöksi Holkenin laavulle
Matkani alkoi sadekuuron jälkeisessä hapekkaassa ilmassa ja myötätuulessa. Koska pääsin lähtemään liikkeelle vasta illansuussa, päätin tähdätä ennalta tuttuun ja sopivan lähellä sijaitsevaan määränpäähän, Porvooseen.
Helsinki — Porvoo ‑pyöräreitissä ei sinänsä ole enää mitään uutuudenviehätystä, mutta pyörälaukuilla pakatulla fillarilla tuttuunkin taipaleeseen tuli heti oma taikansa. Jee, viimeinkin matkalla! Itä mielessäni hyräilin Pet Shop Boysin “Go Westiä” “Go Eastinä”.
Olin aiemmin tehnyt Porvooseen pelkkiä päiväretkiä, joten mitään ennalta tuttuja yösijoja minulla ei niillä seuduilla ollut. Ennen matkaan lähtöä ehdin tehdä hieman taustatutkimusta Porvoossa sijaitsevista laavuista ja lopulta kohteekseni valikoitui Holkenin laavu, joka sijaitsee Epoossa noin 12 kilometria kaupungin keskustasta kaakkoon.
Viimeiset kilometrit ajoin kilpaa laskevan auringon kanssa, ja oikein harmitti, kun ei ollut aikaa jäädä ottamaan kuvia kauniista pelto- ja metsämaisemista. Pientä lisäsäätöä tuli myös, kun olin merkinnyt laavun osoitteen hieman väärin karttasovellukseen ja navigaattori ohjasi minut umpikujaan. Noh, tapasinpa hämärässä metsänreunassa myös pari kaurista, joten harhapolku toi ainakin sykähdyttävän luontokohtaamisen.
Lopulta hieman ennen puoltayötä löysin laavulleni. Paikalla ei ollut muita, mutta minut vastaanotti kaunis, usvainen lampi, Gåsgårdsträsket.
Upottavapohjaisessa lammessa peseytyminen osoittautui hieman vaikeaksi. Pariin puupökkelöön tukeutuen sain kammettua itseni takaisin maanpinnalle dippauksen jälkeen. Vesi osoittautui myös varsin humuspitoiseksi. Jos siis ennen pulahdusta olin ollut hikinen, niin vedestä noustuani olin liejuinen. Mutta, mutta, ainakin olo raikastui!
Seuraavaksi oli vuorossa nälän sammuttaminen ja uuden retkikattilan käyttöön vihkiminen. Kun olin saanut kokkailut käyntiin, alkoi sataa, mutta onneksi ennätin saada ateriani valmiiksi tulentekopaikalla ennen sen yltymistä.
Kahden aikaan lopulta nukahdin laavun penkille sateen äänet taustalla.
Ensimmäinen kokonainen reissupäivä sarasti Gåsgårdsträsketin rannalla aurinkoisempana kuin edeltäjänsä. Fiilistelin paikan kauneutta, aamupulikoin järvessä, nautin auringosta ja en ollut saada tarpeekseni pensaista löytyvistä tuoreista mustikoista.
Porvoo: Hiekkateiden hurmaa
Holkenilta lähdettyäni valitsin reitikseni hiljaiset hiekkatiet maalaismaisemissa. Ajoittain nämä tiet olivat vähän turhankin hiekkaisia ja hybridini miltei upposi hiekkakasoihin, mutta suurimmaksi osaksi tämä Epoosta pohjoiseen johtava reitti oli puhdasta nautintoa. Tienvarsien kukat tuoksuivat, pölyttäjät pörräsivät, minä fiilistelin. Ekan kokonaisen reissupäivän ekat kilometrit ja jo näin siistiä!
Porvoo: Postimäki — idyllinen henkäys mennyttä maailmaa
Aikanaan asfaltille palattuani maisemat keskinkertaistuivat, mutta onneksi vain hetkeksi. Sannaistentien pohjoispäässä havaitsin tulleeni hyvinkin idylliseen ympäristöön. Pienen mäen päällä näkyi historiallisen oloisia rakennuksia ja lisäksi kyltti “Kahvila”. Se antoi loistavan tekosyyn kurvata selvittämään, mikä paikka oikein oli kyseessä.
Paikan päällä selvisi, että olin saapunut Postimäen museo- ja kulttuurialueelle. Ruotsin suurvallan läntiset ja itäiset alueet toisiinsa yhdistäneen Kuninkaantien varrella sijaitsevalla Postimäellä on ollut asutusta ilmeisesti kivikaudesta lähtien, mutta sen nimi juontaa juurensa 1600-luvulle, jolloin se sai osakseen postimaatilan paikan Turun ja Viipurin välisellä postilinjalla. Postimaatilan isäntä oli vastuussa saapuvan postilaukun kuljettamisesta seuraavalle postitilalle. Näin sähköpostin, pikaviestien ja valitettavan epäluotettavaksi taantuneen kirjejakelun aikakaudella on kiehtovaa kuvitella viestien kulkua menneinä vuosisatoina.
1800-luvulle tultaessa postilaitos järjestettiin Venäjän vallan alle jääneessä Suomessa uusiksi ja postitilat korvattiin posteljooneilla. Tässä vaiheessa historiaa Postimäestä tuli mäkitupalaisalue. Täytyy myöntää, että piti hieman Googlen kautta kerrata, että mitäs ne mäkitupalaiset nyt tarkalleen ottaen taas olivatkaan. Vastaus: “maatilalta vuokratussa tuvassa asuneita ihmisiä, joiden vuokrasopimukseen ei kuulunut viljelysmaita erotukseksi torppareista, vaan jotka hankkivat elantonsa työskentelemällä toisten maatiloilla tai muissa palkkatöissä.”
Postimäen tapauksessa mäkitupalaiset olivat suureksi osaksi käsityöläisiä. Kylässä sijaitsi muun muassa olkihattutehdas, joka tosin lopulta sulki ovensa 1920-luvulla, kun olkihatut menivät pois muodista.
Nykyisellä museoalueella on useita muita museoituja mäkitupia ja näiden lisäksi käsityöläispuoti, symppis kesäkahvila ja jopa kesäteatteri. Tämä kaikki sijaitsee vehreässä puutarhaympäristössä, josta löytyy lampaitakin! En olisi voinut kuvitella idyllisempää paikkaa pienelle eväs- ja lataustauolle.
Loviisa: Tuhannen tuskan ihana kaupunki
“Miksei Loviisasta puhuta enempää?” mietin mielessäni kerta toisensa jälkeen hieman myöhemmin iltapäivällä, kun olin saapunut ensivisiitilleni tähän viehättävään merenrantakaupunkiin. En ollut aiemmin pahemmin matkannut rannikkoa Porvoosta idemmäs, ja suurin osa vähäisistä Loviisa-assosiaatioistani liittyi ydinvoimaan.
Nyt olin kuitenkin vanhojen viehättävien puutalojen keskellä henkimässä sellaista historiallista tunnelmaa, mikä valitettavan monesta suomalaiskaupungista on tuhottu betonielementtien tieltä.
Jonkin aikaa Loviisan katuja kruisailtuani alkoi tehdä mieli jonkinlaista välipalaa. Google Mapsista paikansin taukopaikakseni Tuhannen tuskan kahvilan, jonka valitsin pitkälti silkasta uteliaisuudesta paikan nimeä kohtaan. Ehkä löytäisin itseni jostain gootti- tai hevimestasta?
Saavuin paikalle ja mielikuvani murskaantuivat. Kahvilan kesäterassi omenapuineen ja mukulakivineen henki ennemminkin lumotun puutarhan tunnelmaa. Palvelu oli sydämellistä, ja paikan pitäjä hehkui äitiammamaiseen tyyliin universaalia rakkautta. Niin, ja kahvilassa tarjottiin vieläpä sellaista suomalaisittain harvinaista herkkua kuin pöytiintarjoilu.
Erikoisen nimen mysteerikin selvisi. Samoissa tiloissa oli kieltolain aikaan toiminut salakapakka, joka oli tunnettu paikallisten keskuudessa koodinimellä Tuhannen tuskan kahvila.
Nyt sata vuotta myöhemmin entisen salakapakan terassilla vallitsi niin kiireetön tunnelma, että mikäli sulkemisaika ei olisi koittanut, olisin voinut jäädä nauttimaan siitä pidemmäksikin aikaa. Todellinen zen café.
Loviisa: Sorateitä Kukuljärvelle
Lopulta oli aika jättää Loviisan keskusta ja navigoida kohti seuraavaa yöpaikkaa. Täksi yöksi olin paikantanut laavun Kukuljärven vaellusreitin varrelta.
Matka alkoi kulkemalla tietä 170 itään. Jonkin verran joen ylityksen jälkeen käännyin ensin Särkjärventielle ja sitten miltei heti Haukkakalliontielle, ja samalla asfaltti vaihtui soraksi. Lopulta Rauhalantie vei miltei perille saakka.
Kukuljärven laavu sijaitsee viehättävällä paikalla metsäisellä mäenrinteellä, josta on näkymä järvelle. Saapuessani paikalle hieman huolestuin kyltistä, joka kertoi alueella leiriytymisen olevan kielletty. Netistä löytyneiden lisätietojen perusteella tulkitsin tämän kuitenkin muutaman muun paikalla olijan kanssa siten, että laavulla nukkuminen on sallittua, mutta telttoja tai muita omia leirejä alueelle ei saa pystytellä.
Paikka tuntui olevan varsinkin päiväretkeläisten suosiossa. Makkaranpaistajia, uimareissulaisia ja luontopolulla kulkijoita tupsahteli laavulle tasaisin väliajoin, ei kuitenkaan ruuhkaksi asti.
Lopulta olin kuitenkin ainoa laavulla yöpynyt, joskin parkkipaikalla majaa pitivät matkapakulla reissussa olleet kiipeilijät Outi ja Jesse, joista sain myös mukavaa juttuseuraa.
Kukuljärvi jäi mieleen oikein kivana paikkana, johon olisi voinut jäädä hengailemaan pidemmäksi aikaakin. Seuraavana päivänä viivyttelin lähtöä menemällä uimaan vielä kerran ennen kamojen pakkaamista ja tien päälle paluuta. En hämmästyisi, mikäli vielä joskus näille kulmille palaisin.
Ahvenkoski: Ensimmäinen rajanylitys
Kukuljärven metsäisiltä sorateiltä ei ollut pitkä matka lähimmälle asfalttitielle, jonka varrella minut palkittiin pian Ahvenkosken maisemilla.
Ahvenkoski löytyy Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalta. Paikalta löytyvän vanhan vesivoimalan lisäksi Ahvenkoski on historiallisesti merkittävä, sillä 1700-luvulla Ruotsin ja Venäjän välinen raja kulki jonkin aikaa tästä kohtaa.
Tätä taustaa vasten tajusin viimein myös, miten paikannimi Ruotsinpyhtää on syntynyt: rajan myötä Pyhtään pitäjä jakautui aikoinaan kahtia ja näin ollen Ruotsin puolelle jääneestä alueesta tuli Ruotsinpyhtää. Olin siis saavuttanut valtakunnan itärajan, joskin vain historiallisen sellaisen. Maakuntaraja Uudenmaan ja Kymenlaakson puolella toki kulkee tästä edelleen.
Ahvenkosken tuntumassa jäin hetkeksi ihmettelemään paikkaa nimeltä Eijan Elämyspuutarha. Pääsymaksu olisi ollut kahdeksan euroa, mutta aivan näin kiinnostunut en sen tarjoamista elämyksistä ollut. Mahassani kurni jo nälkä, joten olin motivoitunut jatkamaan matkaa eteenpäin ja löytämään lounaspaikan. Jotain tämä pikapysähdys parkkipaikalla kuitenkin poiki: juttelin hetken Elämyspuutarhan työntekijän/pitäjän (?) kanssa. Mies kyseli kiinnostuneena pyörämatkastani ja kehotti samalla kokeilemaan Haminasta lähtevää Museotietä, mikäli tieni veisi siihen suuntaan. Pistin vinkin korvan taakse.
Pyhtää: Idyllinen lounastauko
Pyhtään kirkonkylä tuli vastaan miltei heti, ja jäinkin ensitöikseni ihastelemaan upeaa keskiaikaista kivikirkkoa.
Pääraitilta löytyi myös lounaspaikka, Kyläkahvila ONNI. Lounasbuffa 8,5 eurolla tuntui Helsingistä tulevan näkökulmasta varsin hyvältä diililtä, joten parkkeerasin ravintolan terassille nauttimaan runsaasta ateriasta ja auringosta.
Terassilla syntyi myös jutun juurta sekä paikan omistajan että paikallisen miehen kanssa, joka kertoi oman tyttärensä retkipyöräilevän myös. Sain molemmilta myös kohdesuosituksia. Paikan omistaja suositteli kotipaikkakuntaansa Savonlinnaa, paikallinen mies puolestaan Haminasta alkavaa Museotietä. Koska tämä oli jo toinen Museotien saama suositus puolen tunnin sisään, alkoi tuntua siltä, etten enää voisi jättää sitä välistä.
Kotka — meren ja puistojen kaupunki
Lounaan ja pienen ruoansulattelun jälkeen palasin satulaan ja lähdin ajamaan kohti Kotkaa.
Pyhtää — Kotka ‑väli ei ollut maisemallisesti kovinkaan inspiroiva.
Tässä välissä olisi ollut mahdollista myös tehdä mutka hieman pohjoisemmas Valkmusan kansallispuistoon. Itä kuitenkin veti puoleensa sen verran voimakkaasti, että päätin jättää Valkmusassa vierailun toiseen kertaan.
Mielenkiintoisempia maisemia olisi saattanut löytyä myös, mikäli olisin noudattanut ravintolassa tapaamani paikallisen miehen neuvoa kiepata Heinlahden kautta. Päätin kuitenkin jättää ylimääräisen mutkan tekemättä, sillä halusin matkani edistyvän hieman joutuisammin pitkän lounastaukoni jälkeen. Kenties joku lukijoistani voi kuitenkin ottaa vinkistä vaarin ja lähteä tutkimaan Heinlahden hiekkateitä.
Toiseen paikallisoppaani antamaan vinkkiin sen sijaan tartuin ja ajoin Kotkaan Mussalon kautta. Tämä oli hyvä valinta, sillä merelliset maisemat olivat kauniit.
Kotkassa pääkohteenani olivat kaupungin puistot. Niinpä meninkin heti ensitöikseni ihastelemaan Sapokan vesipuistoa. Kuten nimestä voi päätellä, on puiston kantavana teemana vesi.
Katse kiinnittyykin heti puistoon saapuessa isoon vesiputoukseen, jonka vesi on johdettu puistoon merestä. Putouksen jälkeen vesi virtaa puistoa halkovan puron kautta takaisin mereen. Veden lisäksi Sapokan puistossa vaikutuksen tekivät veistokset ja kauniit kukkaistutukset. Hieman japanilaisvaikutteisessa puistossa oli vaikea muistaa olevansa Suomessa.
Hamina — Virolahti: Mutkainen Museotie
Kotkan jälkeen saavuin Haminaan. Merellinen ympäristö, Suomen ja samalla koko Euroopan korkein lipputanko sekä viehättävä, ympyräkaavainen empirekeskusta jättivät kaupungin mieleen, vaikka aikataulusyistä en ehtinyt kuin ajaa kaupunkikeskustan läpi. Näin jälkikäteen harmittaa, että kuvatkin jäivät ottamatta, vaikka Hamina olisi ne ehdottomasti ansainnut! Jälleen yksi paikka, jonne täytyy vielä joskus palata paremmalla ajalla.
Vahvimmin Haminan maisemassa näkyi kuitenkin sen asema varuskuntakaupunkina ja reserviupseerikoulun sijaintipaikkana. RUKin rakennus oli kieltämättä varsin vaikuttava! Vielä väkevämmin armeijan läsnäolo tosin kävi ilmi, kun päädyin keskelle sotaharjoitusta (instastooreissani tästä enemmän!).
Haminassa suuntasin paljon suosituksia saaneelle Museotielle, joka alkupiste sijaitsee joitain kilometrejä keskustasta itään.
Kyseessä on siis 35 kilometrin mittaisesta tieosuudesta, joka on ollut käytössä keskiajalta saakka. Se on osa ennen muinoin Viipuriin asti kulkenutta Suurta Rantatietä, joka myös Kuninkaantienä tunnetaan. Vuosisatojen kuluessa jokunen mutka on tien linjassa suoristunut, mutta mutkia riittää edelleen, sitä ei ole hätää!
1600-luvusta lähtien posti alkoi kulkea täälläkin aiemmin mainitun Postimäen tavoin, ja tuolloin tien varrelle asetettiin myös etäisyyksistä viestivät välimatkapylväät. Nykyiset kilometrikivet ovat hieman uudemaa tuotantoa, sillä ne ovat seisseet paikallaan 1930-luvulta lähtien. Sittemmin Museotie on saanut myös asfalttipeitteen, ja nykyään se on myös osa EuroVelo 10 ‑pyörämatkailureittiä.
Vaikka reitti onkin metsä- ja maaseutumaisemien läpi kulkevaa hiljaista tienoota, mahtuu matkan varrelle myös jokunen kylä, joista ainakin Klamilasta löytyy peruspalveluita matkantekijälle. Pidinkin itse pienen tauon juuri Klamilassa, josta jäi kylänä vireä ja sympaattinen vaikutelma. Heti tien varresta löytyi sopivasti Sale, josta sain ostettua eväitä, sekä Kylätupa Ronkuli, josta löytyi kaikenlaista infopisteestä, kopiokoneeseen ja myynnissä oleviin käsitöihin ja matkamuistoihin. Jos pyörälaukuissani vaan olisi ollut yhtään ylimääräistä tilaa, olisin varmasti ostanut Ronkulista mukaani uudet villasukat.
Museotie osoittautui suositusten arvoiseksi. Kenties parhaiten sitä kuvaavat sanat mutkainen, mäkinen ja hiljainen. Pyöräilijänä arvostin etenkin tuota viimeistä: muuta liikennettä tuli tiellä vastaan vain harvakseltaan ja nopeusrajoitus 60 km/h lisäsi turvallisuudentunnetta entisestään. Kaiken kaikkiaan kokemus oli erinomainen, ja siksi liityn mieluusti reitin ylistäjiin!
Museotie päättyi Virojoelle, Virolahden kunnan keskustaajamaan. Heti saavuttuani sain suuni makeaksi, sillä kattoremontin valmistumisen johdosta juhlatuulella ollut paikallinen herra vaati saada tarjota minulle mansikoita. Kylänraitilla olisi ollut tarjolla myös paikallista erikoisuutta, hapanvelliä, mutta kuultuani sen muistuttavan hernekeittoa, kiinnostukseni laimeni ja kokeilematta jäi (sittemminhän blogissanikin esiin noussut hernekeittofobiani on hieman helpottanut, joten ehkä seuraavalla visiitillä uskaltaudun jo kokeilemaan!).
Vaalimaa: Shoppailuautiomaiden maisemaa
Virojoen jälkeen Vaalimaa on vain lyhyen polkaisun päässä. En ole koskaan käynyt Venäjällä, mutta nyt pääsisin ainakin lähelle!
Hiljaista tietä polkiessani pohdin, kuinka paljon ensimmäinen koronakesä matkustusrajoituksineen olikaan mahtanut rajaseutua hiljentää. Autoja tuli tiellä vastaan sen verran harvakseltaan, että uutiskuvista tuttuja rekkaruuhkia oli vaikea edes kuvitella.
Matkan edetessä rakennettu ympäristö alkoi kuitenkin kieliä rajanylityspaikan läheisyydestä. Ensin vastaan tuli joukko varsin kulahtaneita rakennuksia. Tarjolla oli kylttien perusteella niin majapaikkaa, viisumeita, kaviaaria kuin halpoja rupliakin. Ihmisiä tai autoja ei vaan näkynyt missään.
Hetkeä myöhemmin tien toisella puolella tuli vastaan toinen tyhjyyttä huutava, mutta luonteeltaan täysin päinvastainen ostoskeskus: Zsar Outlet Village.
En ollut ikinä paikasta kuullutkaan, mutta laajojen parkkialueiden takana lymyävä iso rakennuskompleksi houkutteli tekemään pienen tutkimusmatkan.
Tutkimusmatka osoittautui vaivan arvoiseksi, sillä Zsar oli ehkä hämmentävin kauppakeskus, johon Suomessa olen koskaan törmännyt.
Vain muutama vuosi sitten valmistunut, merkkituotteisiin ja luksusbrändeihin keskittynyt kauppakeskus on rakennettu Pietarin empire-arkkitehtuuria imitoiden ikään kuin historialliseksi kaupunkikeskustaksi. Kaikki on tietenkin pelkkää lavastusta, sillä tiilet eivät ole tiiliä ja kivipylväät eivät ole kivipylväitä vaan kevyttä polystyreeniä.
Nimestä, yksityiskohdista, sijainnista ja luksusliikkeiden logoista saattaa päätellä, että kauppakeskuksen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti varakkaat venäläisasiakkaat, eivät niinkään vaikkapa viereisen Virojoen asukkaat (tai sattumalta paikalle eksyvät retkipyöräilijät). Nyt koronakurimuksessa kaikki keskuksen liikkeet jäätelökioskia lukuun ottamatta näyttivät sulkeneen ovensa. Shoppailukylästä oli tullut aavekaupunki.
Zsarin kaltainen paikka on helppo leimata överiksi ja feikiksi Disneylandiksi, mutta mielestäni paikka oli kaikessa hämmentävyydessään loppujen lopuksi aika viihtyisä. Lisäksi oli tietenkin mahtavaa juhlistaa pientä pyöräilysaavutusta itärajalle polkemisesta istahtamalla valtaistuimelle jalkojaan lepuuttelemaan. Symboliarvo ennen kaikkea!
Kiinnostaisiko sinua pyörämatka Kaakkois-Suomeen? Millaisia kokemuksia sinulla on kaakkoisrannikon kohteista?
PS. Lisää matkafiiliksiä löydät instatilini (@seikkailupyorailija) GoEast ‑tarinakokoelmasta profiilin kohokohdista!
8 comments
Paljonko tässä matkassa kertyi kilometrejä ja paljonko kertyy vuodessa? Itse nyt olin suunnitellut pyöräilymatkaa Turun saaristoon ja Ahvenanmaalle ensi kesälle.
Helsinki — Vaalimaa ‑osuus oli 250 km ja koko Itä-Suomen reissu noin 1300 km. Lisäsinkin nyt myös nuo Hki-Vaalimaa ‑osuuden kilometrit itse artikkeliin, varmasti monia muitakin kiinnostava tieto! Vuositasolla en ole pitänyt kirjaa ja vaihteleekin varmasti jonkin verran vuodesta toiseen. Viime kesän kokonaisretkipyöräilykilometrit asettuivat äkkiarviolta jonnekin 2500–2800 välille, siihen sitten arkipyöräilyt päälle (en uskalla edes heittää mitään! :D).
Turun saaristo ja Ahvenanmaa ovat kyllä hienoja kohteita. Reissuraportteja odotellessa! 🙂
Pitkän matkan pyöräilyä harrastamattomana tässä ehkä mielenkiintoisin osuus oli tuo kuvauksesi autiosta Zsarista. Muistan sen avajaisten yhteydessä pääkaupunkiseudullakin ollutta mainontaa ja ajattelin, että juuri tuollainen se on! Näihin on tullut törmättyä maailmalla esimerkiksi risteilysatamassa siellä täällä.
Muuten tuosta Hki-Vaalimaa ‑välistä tulee lähinnä mieleen konsultointikeikka joskus aimoin, joka tarkoitti marraskuun loskakeleille ajamista Summan tehtaille useampaan otteeseen ja tuo tie (siis autotie) oli kyllä haastava kaikkine rekkoineen, joita matkalla Vaalimaalle/Vaalimaalta silloin tuntui riittävän.
Juu, autio luksuskauppakeskus oli kyllä kiehtova kokemus. Siitä tuli mieleen muuan Venetsiaa imitoinut kauppakeskus Dohassa. Maailmalla tällaisia varmasti on paljon, mutta Suomessa tällaista ei oikein ole tottunut näkemään. Ja kertomasi perusteella aurinkoinen ja hiljainen koronakesän kokemus Vaalimaalta kyllä voittaa mennen tullen normaalitilanteen perus rekkarallin! Paikallistalous tuskin koronaa kiittää, mutta matkustusmukavuutta se varmasti lisäsi.
Mahtava seikkailu! Ja tuli heti mieleen, että pitäisi itsekin aina varata enemmän aikaa reissuille Suomessa. Yleensä pitää päästä nopsaan paikasta A paikkaan B, mutta jos voisi rauhassa ajella vähän maalaisteitä, niin näkisi varmaan mielenkiintoisia, uusia paikkoja. Ja tuo on muuten totta, että Suomessa on vähissä ne kahvilat, joissa tarjoillaan pöytiin. Tosi harmi.
Tuo museotie oli varmasti onnistunut valinta, mielenkiintoni heräsi heti. Pitkänmatkan pyöräily ei ehkä onnistuisi enää tällä kunnolla ja mikäli olen ihan rehellinen niin nukun mieluummin sängyssä kuin laavussa. Nuo laavut tuntuvat kylläkin olevan tilavia ja siistejä.
Nuo feikkiostoskeskukset ovat kaukaa tyylikkään oloisia. Niissä on tavallisesti hyvä valikoima erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Zsarista en osaa sanoa.
Olipa kiva postaus! En one itse harrastanut pitkiä yön yli kestäneitä pyöräretkiä, mutta nyt aloin miettiä, miksi ei! Minua kiinnostavat rengasmatkat tai reitti, jonka paluumatkan voi tulla laivalla tms. Pyhäjärven reittikoneiden täällä Tampereella on vielä testaamatta 😊.
Olipa kiva lukea erilainen näkökulma omiin kotiseutuihin. Voin kyllä todistaa, että ennen koronaa Vaalimaa oli kaikkea muuta kuin hiljainen: parhaimmillaan rekkajonot seisoivat melkein Haminaan asti.
Minä suhtauduin alunperinkin epäilevästi Zsar-kauppakeskukseen, eikä kuvauksesi juuri muuttanut näkemystäni. Ymmärrän toki, että vierailijoille halutaan myydä kaikkea mahdollista, mutta tällaisina huonompina aikoina paikat muuttuvat aavekyliksi.