Juhannus tarkoittaa itselleni ennen kaikkea luonnon kukoistuksen kliimaksista nauttimista ulkoilmassa. Pieni pyörämatka mahdollistaa tämän mainiosti, joten päätin juhlistaa myös tämän vuoden juhannuspyhiä pyörän satulassa.
Tällä kertaa en kuitenkaan lähtenyt matkaan yksin, vaan mukaani lähti Emppu. Empun kanssa olen tehnyt pari fillarireissua aiemminkin: niin ikään juhannuspyöräilyn Ahvenanmaalla 2018 sekä Näsijärven kierroksen 2020 (joka sattui sekin juhannusviikolle!).
Pitkä viikonloppu mahdollisti matkaamisen hieman etäämmäs kotoa, joten kohteeksemme valikoitui Viro. Vasta aivan lähtökuopissa tajusin, että itse asiassa ensimmäisen pyörämatkani sattui olemaan juhannusmatka Viron Saarenmaalle vuonna 2017. Mikä olisikaan siis ollut Viroa osuvampi kohdevalinta juhlistaa viiden vuoden mittaista taipalettani retkipyöräilijänä!
Olenkin jo aiemmin hehkuttanut Viroa pyöräilykohteena, sillä aiemmin vierailin Virossa useita kertoja vuosittain. Pandemian myötä visiitit Viroon kuitenkin jäivät, ja ehti kulua lähemmäs 3 vuotta ilman ainuttakaan vierailua etelänaapuriin. Oli todellakin aika palata takaisin.
Matkasuunnitelma
Kohdealueeksemme Virossa valikoitui Kaakkois-Viro ja erityisesti Setomaan alue. Olin aikaisemminkin vieraillut Viron kaakkoiskolkissa, joskin ennemminkin Põlvan, Võrun ja Haanjan seuduilla.
Aiempien pyöräilyjeni perusteella Kaakkois-Viro on Viroa parhaimillaan. Siellä olen viehtynyt kauniiseen luontoon, perinteiden vahvaan läsnäoloon ja seudun tuntemattomuuteen suuren yleisön mielessä — turistimassat suuntaavat Virossa jonnekin aivan muualle. Kaakkois-Viro on myös siitä erityinen paikka, että sieltä löytyy mäkiä!
Matkasuunnitelman muotoutumiseen vaikuttivat ennen kaikkea julkisen liikenteen aikataulut sekä majoituksen saatavuus. Yksikseni matkatessani olisi varmasti majoittunut joko riippumatossa tai teltassa, mutta Empun kohdalla mukavuudenhalu ja varusteiden puute saivat meidät päätymään sisätilamajoitukseen. Virossa onneksi varsinkin kahden hengen jakamina kustannukset jäävät helposti varsin kohtuullisiksi. Eri asia oli tietenkin vapaiden petipaikkojen löytäminen juhlapyhinä…
Matkasuunnitelmamme oli seuraava: kolme yötä ja kaksi kokonaista päivää. Lähtö myöhäisillan lautalla, yöpyminen Tallinnassa, aamun ensimmäisellä junalla Tarttoon ja sieltä edelleen Verioran kylään. Sieltä reilun 80 kilometrin pyöräilyn Kaakkois-Viroa kierrellen Värskan pikkukaupungin tuntumaan, josta toisena pyöräilypäivänä polkisimme 90 km reitin Tarttoon. Tarttossa vietetyn yön jälkeen hyppäisimme jälleen pyörinemme junaan ja matkaisimme Tallinnasta lautalla takaisin Helsinkiin.
Helsingistä Kaakkois-Viroon
Pääsimme töistä ja muista kiireistä johtuen matkaan vasta klo 21 lautalla (jos haluat lisää tietoa laivamatkaamisesta pyörän kanssa, voit lukea siitä täällä). Olimme varanneet kahden hengen huoneen Fat Margaret’s Hostellista, jonka sijainti oli ihanteellisesti juuri sataman ja rautatieaseman välissä.
Koska saavuimme puoliltaöin ja lähdimme 7:30, emme ehtineet sen paremmin hostellin fasiliteetteihin tutustua, mutta omiin tarpeisiimme Paksu Margareetta oli juuri sopiva. Erityisesti arvostimme, että saatoimme säilyttää pyöriämme ensimmäisessä kerroksessa sijainneessa huoneessamme. Hostellin aamupala puolestaan olisi ollut tarjolla vasta lähtömme jälkeen, joten sen missasimme.
Sitten edellisen Viron-vierailuni pyörien kuljetussäännöt junissa ovat hieman muuttuneet. Aiemmin fillari kulki matkassa ilmaiseksi, mutta 2021 lähtien käyttöön on otettu pyöräliput, joiden hinta on 50 % matkustajan lipusta.
Toisin kuin muita lippuja, pyörälippuja ei voi ostaa etukäteen, joten kenelläkään ei ole etukäteen varattua pyöräpaikkaa junassa. Päätimme siis mennä ajoissa paikalle, jotta varmistaisimme paikat sekä pyörillemme että itsellemme ja voisimme täydentää lyhyiksi jääneitä yöuniamme junassa torkkuen.
Olimme paikalla 25 minuuttia ennen junan lähtöä, mutta se vaikutti olevan näin juhlapyhäliikenteessä auttamattoman myöhään. Kaikki pyöräpaikat (katosta roikkuvat telineet) olivat jo täynnä, samoin tietenkin myös istumapaikat. Saimme siis sanoa hyvästit haaveillemme junatorkuista ja seisoimme koko kahden tunnin matkan Tarttoon pyöriemme kanssa junan eteisessä.
Positiivinen kokemus oli kuitenkin se, että sopu tuntui antavan sijaa. Kukaan ei valittanut pyörien suuresta määrästä tai tungoksesta muutenkaan, vaan kaikki tuntuivat sopeutuvan tilanteeseen. Tartossa junaa vaihtaessamme saimme lopulta paikat sekä pyörillemme että itsellemme, mikä tuntui tässä vaiheessa luksukselta.
Ensimmäinen pyöräilypäivä: Veriora — Obinitsa — Koidula — Kolossova — Saatsen saapas — Värska — Lobotka
Noin kolmen tunnin junailun jälkeen olimme viimein pyöräreittimme lähtöpisteessä Verioran kylässä.
Veriora valikoitui aloituspisteeksemme melko summamutikassa; emme olleet koskaan kuulleetkaan paikasta, mutta kartalla sen sijainti näytti sopivalta muiden reittisuunnitelmiemme kannalta.
Veriorassa täydensimme hieman varastojamme paikallisessa pikkumarketissa, joka onneksi oli auki (olimme etukäteen hieman stressanneet kauppojen aukioloa juhlapyhinä). Ostimme kivennäisvettä ja pientä evästä, mutta moni muu asiakas tuntui poistuvan kaupasta vodkapullon kanssa. Asemanseudulta kuuluvaa mökää kuunnellessa tämä ei yllättänyt.
Pian jätimme kuitenkin vodkabileiden kaiut taakse ja lähdimme polkemaan. Muistin heti ne monet asiat, jotka ovat saaneet minut ihastumaan Viroon pyöräilymaana kerta toisensa jälkeen: hiljaiset tiet, sileä asfaltti, kohteliaasti väistävät autoilijat. Niin ja tienvarsilla pesivät haikarat!
Suomalaiseen korvaan hauskat paikannimet ovat myös yksi Virossa matkaamisen mausteista. Jos paikkakunnan nimi sattuu olemaan vaikkapa Orava, niin pakkohan siellä on mennä käymään!
Setomaa
Viimeistään Obinitsaan saapuessamme olimme saavuttaneet Setomaan alueen. Setomaa on setojen, pienen suomalais-ugrilaisen kansan, kotiseutua. Kiinnostus tätä omintakeista sukulaiskansaa kohtaan olikin yksi houkuttimista tämän matkan suunnittelussa.
Nykyään Setomaa on jakautunut Viron ja Venäjän alueille. Setoilla on oma kieli ja vahva ylpeys omasta kulttuurista. Kenties paras ajankohta Setomaan kulttuuriin tutustumiseen olisi elokuussa, kun setot viettävät Setomaan kuningaskunnan juhlaa. Meidän retkemme sijoittui taas juhlapyhiin, jolloin kaikki mahdolliset paikat ruokakauppoja lukuun ottamatta olivat kiinni.
Setot ovat hartaita ortodokseja. Hartaudesta kertonee jotain se, että Obinitsasta löytyy kirkko, jonka paikalliset ovat rakentaneet 1950-luvun Neuvostoliitossa, jossa uskonto on periaatteessa ollut kielletty.
Virosta puhutaan usein tasaisena, mäettömänä maana, mutta täällä Kaakkois-Virossa se ei pidä paikkansa. Vaikka mistään vuoristoseudusta ei voi puhua, niin maisemat ovat mukavan kumpuilevia ja reitillemme osui myös useampia varoituskylttejä 12 % nousuista ja laskuista. Näillä seuduilla pääsee siis ajoittain ponnistelemaan fysiikan lakeja vastaan.
Taivaasta helvettiin Kolodavitsan poluilla
Kolodavitsan kohdalla vaihdoimme asfaltin sorateihin, kärrypolkuihin ja metsäpolkuihin. Alku oli ihanaa — tuntui, että olimme päässeet reittimme parhaimpiin paloihin. Maalais- ja metsämaisemissa kulkevat kärrypolut olivat yhtä nautintoa, jota olisi voinut jatkaa loputtomiin.
Nautinto kuitenkin loppui, kun reittimme muuttui yhä vaikeakulkuisemmaksi. “Taivas muuttui helvetiksi”, muistan miettineeni, kun muta, isot lätäköt, isompi sora, sääriä polttavat nokkospuskat, oksat ja hyönteishelvetti tekivät etenemisestä jatkuvasti vaivalloisempaa.
Maastopyörällä ja pitkillä lahkeilla nämäkin polut olisivat varmasti olleet hauskoja, mutta paljailla säärillä ja gravelpyörillä huumorintaju oli koetuksella. Eniten huolestutti kuitenkin se, että alue oli kunnon punkkipusikkoa, josta saisi paljaaseen ihoon liian helposti salamatkustajia. Päätimme siten lopulta tehdä täyskäännöksen ja palata päällystetyille teille.
Paarmakliimaksi ja saippuakauppa
Päivämme ehkä intensiivimmät kilometrit koimme Matsurin ja Sesnikin välisellä soratiellä. Paarmat olivat pörräilleet ympärillämme koko päivän, mutta täällä olosuhteet olivat erityiset tukalat. Massiiviset, parin sentin mittaiset hevos- tai nautapaarmat seurasivat meitä herkeämättä, ja tunsimme olevamme loputtoman drone-hyökkäyksen alaisina paarmojen hyökätessä päin näköä.
Pysähtyminen ja juomatauot iltapäivän paahteessa olivat mahdoton idea, sillä paarmat pysyivät kintereillämme vauhdissakin. Vaikka paarmoja on tullut vastaan ennenkin, niin tuntui, että täältä löytyivät ne luomakunnan isoimmat, nopeimmat ja nälkäisimmät yksilöt. Jos siis artikkelin alussa puhuin jotain “keskikesän luonnon kukoistuksen kliimaksista”, niin täällä sen todellakin pääsimme kokemaan.
Kolossovan kohdalla paarmahelvetti lopulta helpotti, ja saatoimme pysähtyä hengähtämään. Jos olisimme hoksanneet ottaa itsestämme selfien, olisi sen otsikoksi sopinut hyvin Paarma High Way Survivors.
Tässä vaiheessa totesimme myös vesivarantojemme huvenneen. Koska seuraaviin kyliin oli vielä matkaa, päätimme kysyä vettä läheisistä taloista. Ensimmäisessä talossa oli kyllä ihmisiä paikalla, mutta ehkä näytimme liian epäilyttäviltä, ja he eivät reagoineet huhuiluihimme pihan portilta.
Vierestä lähti kuitenkin pikkutie toiselle talolle ja lähdimme koittamaan onneamme sinne. Siellä vastaanotto oli ystävällisempi ja saimme vesipullomme täytettyä. Tänne päätyminen oli itse asiassa sopiva sattuma, sillä talossa toimi myös pieni sievä saippuapuoti, jossa myydään talon isännän käsityönä valmistamia saippuoita. Saippualaatuja oli varmaankin pitkälti toistakymmentä, ja vedenhakureissumme päätyikin saippuashoppailuun. Jollain ihmeellä onnistuimme vielä löytämään tilaa näille yllättäville tuliaisille pienistä pyörälaukuistamme.
Venäjä, here we come!
Matkasuunnitelmaa tehdessäni olin huomannut kartalla kiinnostavan yksityiskohdan: yksi Setomaan kyliä yhdistävistä teistä kulki hetken verran Venäjän puolella! Kyseessä on Saatsen saappaana tunnettu pieni uloke, joka on ilmeisesti syntynyt aikoinaan myötäilläkseen rajan toisella puolella olevan maatilan maita.
Pienen selvittelyn jälkeen kävi ilmi, että ei olisi mitään estettä pyöräillä tätä tietä, kunhan vaan muistaisi pitää matkustusasiakirjat mukana ja jalat pois tien pinnalta. Kahta tienpätkää ( 1km ja 50 m) ei tosiaan saa kulkea jalan, vaan koko matka on kuljettava ajoneuvolla pysähtymättä ja jalkautumatta. Teknisen ongelman keskeyttäessä matkan olisi otettava yhteys viipymättä rajavartiostoon.
Mitään virallista rajanylityspaikkaa Saatsen saappaassa ei ole, vaan rajanylityksestä muistuttavat ainoastaan Viron puolella sijaisevat ohjekyltit. Kumpikaan meistä ei koskaan ollut käynyt Venäjällä, joten tartuimme tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen käydä itänaapurin territoriolla ilman viisumia tai rajamuodollisuuksia.
Itse tiessä ei sinänsä ole mitään kovin ihmeellistä, ja se olisi saattanut olla mikä tahansa tie matkamme varrella. Kuitenkin tieto siitä, että meillä ei ole vapautta käyttäytyä normaalisti, toi kokemukseen oman jännityksensä.
Tuntuuko kuitenkaan siltä, että olisin nyt käynyt Venäjällä? No eipä oikeastaan.
Värska, Viron Vichy
Illaksi saavuimme Värskaan, jossa heti ensimmäisenä vastaan tuli Värska Veden tuotantolaitos. Paikkakunta onkin tunnettu erityisesti mineraalivedestään, jota Suomessakin myydään. Jos Ranskassa on Vichy, Värska on sen virolainen vastine.
Värska sijaitsee valtavasta Peipsijärvestä irtautuvat Värskanlahden rannalla.Juotavan veden lisäksi Värskan vettä ja pohjamutaa pidetään terveellisenä, ja Värskasta löytyykin myös kylpylä ja hoitolaitos.
Värska on myös loistava paikka tutustua Setomaan kulttuuriin. Paikkakunnalta löytyy muun muassa seurasaarimainen perinnefarmi, jonne on tuotu alkuperäisiä rakennuksia muualta Setomaan alueelta. Meidän vierailumme aikaan paikka oli tietenkin kiinni, joten mikäli aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa seudulla vierailla juhlapyhien ulkopuolella.
Oma majapaikkamme sijaitsi aivan Värskan tuntumassa Lobotkan kylässä Koidun kodissa. Kyseessä on Hilja-rouvan omistama talo, jonka puolikasta hän vuokraa matkailijoiden käyttöön. Hilja kertoi harkitsevansa eläköitymistä majoitustoiminnasta lähitulevaisuudesta, joten Koidun koti ei välttämättä ole tarjolla enää kauan.
Meidän visiittimme aikana talossa majoittui myös mukava virolainen pariskunta, jotka viettivät aikaansa lähialueen maastopyöräilyreiteillä. Talo oli yksinkertainen ja mummolamaisesti hieman aikaa nähnyt, mutta meidän tarpeisiimme oikein hyvä.
Kauneinta paikassa oli kuitenkin läheinen Õrsovan järvi, jonka rannalle mekin menimme päivän päätteeksi keskikesän kauneutta fiilistelemään.
Toinen pyöräilypäivä: Lobotka — Värska — Räpina — Tartto
Pakattuamme pyörämme aamiaisen jälkeen suuntasimme vielä kerran Värskan keskustaan. Täydensimme jälleen eväsvarastojamme paikallisessa marketissa ja tutustuimme keskustan alueeseen muutenkin. Harmillisesti näin juhannuksena suurin osa paikoista oli tietenkin kiinni.
Värskasta lähdimme kohti Räpinan pikkukaupunkia. Matkan varrella meitä tuli vastaan useampi sympaattinen kylä, kuten Mikitamäe ja Võõpsu. Tie onkin osa reittiä nimeltä Setomaan kylävyö, jota olimme osittain polkeneet jo edellisenäkin päivänä.
Räpinaan saavuttuamme pidimme jälleen pienen huoltotauon. Helle oli yltynyt parilla asteella edellisestä päivästä, joten selviytyminen ilman nestevarastojen tankkausta ja jäätelötaukoa ei olisi ollut mahdollista. Ketjuöljyllekin alkoi olla tarvetta, ja sitä löysimme paikalliselta huoltoasemalta.
Räpinan jälkeen poljimme kohti Tarttoa. Tie oli hyvälaatuista, mutta tämä väli ei tarjonnut maisemallisesti mitään sen ihmeellisempää. Välillä oli peltoa, välillä metsää. Edellispäivän maaseudun pikkuteihin ja kylänraitteihin verrattuna nämä viimeiset 60 kilometria olivat hieman tylsempiä eikä niistä jäänyt kovinkaan paljon kerrottavaa jälkipolville, vaikka ei reitissä sinänsä mitään vikaakaan ollut. Jos joku kysyisi minulta vinkkejä reittisuunnitteluun, niin neuvoisin varmasti tämän pätkän sijaan pyörimään enemmän Setomaan kylissä ja ulottamaan seikkailuja myös Haanjan ja Võrun alueille.
Tartto — Tallinna — Helsinki
Tartossa majoituimme hieman keskustan ulkopuolella sijainneeseen Tamme Hostelliin. Naapurusto oli kerrassaan viehättävää vanhaa pientaloaluetta, jossa itse hostelli sijaitsi Tammen urheilukentän laidalla.
Vastaanottovirkailijan kanssa meillä oli lievä kielimuuri, mutta rouva antoi meille tärkeimmät ohjeet suomenkielisellä paperilla. Ilahduimme myös aamiaiskasseista, sillä varausta tekiessämme emme olleet huomanneet aamiaisen sisältyvän hintaan.
Hostelli oli toimiva ja siisti, joskin hieman persoonaton ja laitosmainen. Huoneestamme oli pääsy koko talon mittaiselle parvekkeelle, jonne oli mukava mennä vilvoittelemaan illan päätteeksi. Aamun tunteina huoneemme kuitenkin paahtui pätsiksi, sillä huoneiden ikkunat olivat aamuauringon suuntaan ja Tarttoon oli tulossa jopa reilun +30 asteen hellepäivä. Kauneusunemme jäivät siis hieman vajaiksi.
Aamulla suuntasimme heti noin 1.5 kilometrin päässä sijaitsevalle rautatieasemalle ja matkasimme aikaisella junalla Tallinnaan. Vältimme näin juhannuspyhien paluuliikenteen ja junassa olikin menomatkaan verrattuna varsin väljää.
Tallinnan päässä aikaa ei ollut hukattavaksi, sillä meillä oli vain noin 20 minuuttia aikaa ehtiä junalta Eckerö Linen lähtöselvitykseen. Itsellänihän ei tässä vaiheessa ollut vielä edes lippua, mutta tulipahan selvitettyä samalla, että laivalipun pystyi ostamaan vielä suoraan autokaistan lähtöselvityksestäkin ja vieläpä samaan hintaan kuin ennakkona netistä. Huh.
Matkabudjetti
Mitä tämä muutaman päivän reissu sitten kustansi?
Laskin tähän kahden hengen reissun peruskulut: laivaliput, junaliput ja majoituksen. Ruokakuluja en laskenut erikseen, mutta söimme matkan aikana Suomesta ja Virosta ostettuja eväitä.
- Laivamatkat kahteen suuntaan kahdelta aikuiselta ja pyörältä yhteensä noin 100 euroa
- Kolmen yön majoitus kahdelle 106 euroa
- Junamatkat kahdelle aikuiselle ja kahdelle pyörälle Tallinna-Tartto-Veriora ja Tartto-Tallinna yhteensä noin 86 euroa
- Yhteensä noin 150 euroa/pyöräilijä
Vielä paremmin reissufiiliksiin pääsee Instagramissa, jossa olen koonnut tarinoita reissun päältä kohokohtiin. Otapa siis @seikkailupyorailija seurantaan myös siellä!
Kommentteja ja kysymyksiä voi tuttuun tapaan kirjoittaa tuohon alapuolelle. Onko Kaakkois-Viro tai Setomaa sulle tuttuja? Entä kiinnostaisiko Saatsen saappaan läpi pyöräily?
19 comments
Kaakkois-Viro on itselleni täysin tuntematonta aluetta, joskaan en Viroa muutenkaan tunne kovin hyvin. Saatsen saappaan läpi pyöräily voisi kyllä hyvinkin kiinnostaa, mutta paarma-armeijan hyökkäyksen kohteeksi ei. Myös punkkeja kammoksun, joskus niitä sai pinseteillä poistaa toistakymmentä.
Joo, täytyy sanoa, että hyönteiskohtaamiset olivat tällä reissulla suht ikimuistoisia ja ihoaan saa raapia varmaan vielä muutaman päivän. Kaakkois-Viroa suosittelen kyllä mielelläni. Tässä jutussa mainittujen paikkojen lisäksi esimerkiksi Haanjan luonnonpuisto on oikein kivaa aluetta ja siellä pääsee tähyilemään maisemia myös Baltian korkeimmalta huipulta (joka nyt ei tietty kamalan korkea ole).
Minullekin Kaakkois-Viro on ihan tuntematonta seutua, jota mielellään voi tutkia joskus vaikkapa pyörän selästä ja pienissä kylissä poiketen. Kiinnostava yksityiskohta oli myös tuo Venäjän rajan ylittävä tienpätkä. Kiva muuten kun toit jutussa esiin myös noita varjopuolia, sillä harvoin tällaiset pidemmät “kukkeasta ja kauniista luonnosta nauttimiset” ovat ihan pelkkää onnistumisen huumaa ja ihanuutta. Kinttopolku — ja paarmakuvauksesta tuli elävästi mieleen monet omat pyöräilyreissut Suomessa (ja myös muutamat patikat ja polkujuoksut ulkomailla), kun ollaan päädytty keskelle nokkuspusikkoja, risukkoja ja kuralammikoita. Sellaista se välillä on, mutta koskaan ei ole jälkeenpäin kaduttanut että tuli lähdettyä.
Sanopas muuta! Koskaan ei tiedä, mitä luontoreippailuissa tulee vastaan, mutta harvemmin kaduttaa! 😀
Olipa ihanan rehellinen matkakuvaus ja sai pyöräilykärpäsen (onneksi ei paarman!) taas puraisemaan. Omat reissupyöräilyni ovat olleet lähinnä maastopyöräilyretkiä sähkön avulla, mutta huomaan haaveilevani tasaisin väliajoin myös tällaisista pidemmistä pyöräilymatkoista maanteitä pitkin. Menenkin ottamaan sut seurantaan myös instassa niin voin ruokkia pyöräilykuumettani myös siellä. 🙂
Hei jee, ihan mahtava kuulla, että pyöräilykuume on nousussa! <3
Hieno reissu teillä! Ei ollut todellakaan hinnalla pilattu tuo pyöräretki. Itsekin gravelilla ajelen ja hieman myös laukkuja siihen hankkinut, mutta toistaiseksi pidemmät pyörämatkat ovat antaneet odottaa itseään. Auton ja pyörien kanssa käytiin Tanskassa viime kesänä, se oli kyllä mukavaa.
Tuo etupakkari näyttää aika kätevältä, sellaista voisi harkita, jos tässä enemmän innostuu bikepacking-reissailusta 🙂
Kiva kuulla, että sielläkin gravel käytössä 🙂 Tanskassa pyöräily kuulostaa ihanalta. Ja juu, tuo Pelagon etupakkari on varsin kätevä väline!
Soratiet ovatkin just kivempia pyöräillä kuin asfaltit. Maisemat ympärillä ovat silloin yleensä kivemmat.
Joo, varsinkin hyväkuntoiset soratiet on kyllä kivoja!
Mielenkiintoinen tuo koukkaus Venäjän puolelle. Ymmärsin, että tätä retkeä ei tehty ihan äskettäin — jäin miettimään, että mitenkähän tuolla tiellä juuri nyt … Maabongarina piti myös miettiä, että kelpuutettaisiinko tuosta maapiste, mutta taitaa olla, että kun maahantulomuodollisuudet jäävät tuossa tekemättä, niin ehkei oikeasti sittenkään. Tosin järjestelmästä riippuen, kevyimmilläänhän välilaskujakin kelpuutetaan, joten sillä säännöllä ehkä tämäkin 🙂
Itse asiassa käytiin tänä juhannuksena eli ihan viime viikolla 🙂 Itsekin mietin vaikuttaako nykytilanne jotenkin rajanylitykseen, mutta kun Viron poliisin aihetta koskevalle sivulle ei ollut tullut mitään uusia päivityksiä, niin uskallettiin luottaa, että edelleen pääsee. Ja niin tosiaan pääsi 🙂 Vähän jouduin miettimään itsekin, että voinko nyt sanoa käyneeni Venäjällä, mutta ei tätä nyt ehkä ihan lasketa 😀
Ihana reissu. Ollaan ystäväni kanssa tehty parin päivän pyöräreissuja, jaan tämän heti hänelle myös!!
Oi, kiva kuulla, kiitos! Hyviä pyöräreissuja sinne 🙂
Viro kokonaisuudessaan on melko hyvin hallussa, joten tuttuja paikkoja vilahteli tässäkin postauksessa 🙂 Kivan kuuloinen reissu — ja kieltämättä sai tällaisen pyöräilyvihaajankin (miksi oi miksi on aina vastatuuli ja/tai ylämäki?!) pohtimaan, että mitäpä jos… 😀
Haha, onneksi Virosta löytyy myös niitä tasaisia lakeuksia vaikka millä mitalla, että ehkä niistä on hyvä aloittaa 😀 Ainainen vastatuuli onkin sitten oma lukunsa! 😀
Tuntematon alue meillekin, mutta olipa kiva kuvaus ja vinkki. Emme ole koskaan Virossa pyöräilleet, mutta haaveissa on sekin. Nautimme pyöräilystä jatkuvasti.
Kiitos kommentista ja ihania pyöräilyjä teille!
Itselle Viro on kohtalaisen tuttua moneltakin osin, mutta tässä liikuttiin pitkälti Tartoa lukuun ottamatta itselle vierailla alueilla. Itsestä ei olisi tällaisten pyöräretkien tekijäksi, vaikka tykkäänkin tehdä päiväseltään hieman pidempiä päiväretkiä. Kaverini JaniBiking (https://www.facebook.com/JaniBiking/) on lähdössä kiertelemään pyörällä maailmaa useammaksi vuodeksi, ja lupasin jonkun etapin lähteä hänen kanssaan maailmalle polkemaan.