Melon­ta­ret­ki Ström­for­sin ruukilla

Ström­for­sin ruukki on niin esteet­tis­tä silmää kuin ulkoi­luin­toi­li­jan mieltä hellivä kohde Kymijoen varrella, 100 kilo­met­rin päässä Hel­sin­gis­tä. Lisä­maus­teen visiit­tiin saa, kun lähtee tutus­tu­maan lähistön luontoon meloen. 

Yhteistyö: Visit Kotka-Hamina, koh­tee­seen tutus­tut­tu pressimatkalla

Syksyinen aamuau­rin­ko paistaa, kun Ström­for­sin ruukissa toivan luon­to­pal­ve­lu­yri­tys Wells­ter­sin toi­mi­tus­joh­ta­ja Jari Jokinen tarjoilee meille noki­pan­nu­kah­vit ja ‑teet, kuusen­kerk­käs­ho­tit sekä pientä purtavaa. 

Ruukki on kirkkaana syys­päi­vä­nä juma­lai­sen kaunis, mutta Jarin mukaan ei ole vuo­den­ai­kaa, jolloin alue ei hurmaisi. Strömfors on niin sym­paat­ti­nen ja pit­to­res­ki pikku kylä, että tajuan nyt, mitä menetin, kun en aiemmalla pyö­rä­mat­kal­la­ni poikennut täällä, vaikka aivan vierestä poljinkin. Onneksi vahinko kor­jaan­tuu nyt!

Ström­for­sin ruukin historia ulottuu aina 1600-luvulle saakka. Aikoinaan ruukissa toimi niin rau­ta­ruuk­ki, panimo kuin tii­li­teh­das­kin, mutta nykyään täällä eletään mat­kai­lus­ta. Ruuk­ki­ky­läs­tä löytyy tätä nykyä muun muassa museo, majoi­tus­ta, syötävää, käsi­työ­pu­tiik­ke­ja ja luontoliikuntapalveluita. 

Tänään emme tyydy tutus­tu­maan ruukkiin ainoas­taan sen ihas­tut­ta­vas­sa puu­ta­lo­mil­jöös­sä kier­rel­len, vaan lähdemme vesille tutus­tu­maan lähistön luontoon meloen. Kymi­jo­ki­haa­ra — here we come!

Eväs­het­ken jälkeen siirrymme kajak­kei­hin ja lähdemme melomaan pitkin Kymijoen haaraa. Kymijoki virtaa täällä rau­hai­sas­ti, joten se sopii mainiosti kal­tai­sil­lem­me satun­nai­sil­le sun­nun­tai­me­lo­jil­le. Har­maa­hai­ka­ra kulkee kanssamme samaa matkaa, ja het­kel­li­ses­ti erotan taivaalla myös uljaasti lii­te­le­vän merikotkan. 

Vesitse liik­ku­mi­ses­sa on lumonsa. Varsinkin näin kauniina ja tyynenä päivänä meloessa tavoittaa lähes medi­ta­tii­vi­sen tilan. Vetten päältä maisemat myös näkee eri tavoin kuin maalta käsin, mikä antaa uuden pers­pek­tii­vin maissa sijait­se­viin paik­koi­hin. Kaja­kis­ta­ni huomaan esi­mer­kik­si rannalla sijait­se­van laavun, mikä jää mieleen kytemään haluna palata näihin maisemiin jonain päivänä vielä yön yli retkellekin.

Aivan oma lukunsa on pai­kal­lis­ten kes­kuu­des­sa Amazonina tunnettu jokihaara, jossa rehevä kasvusto ja joessa lepäävät puun­run­got aiheut­ta­vat myös lieviä clus­ter­fuc­ke­ja, kun ryhmämme kajakit jumiu­tu­vat vuoron perään pinnan alla lymyäviin runkoihin. 

Lopulta on vuorossa sillan alitus, ja sen myötä palau­dum­me vii­dak­ko­tun­nel­mis­ta takaisin ruukkimaisemiin.

Vesi­ret­kei­lyn lisäksi alue tarjoaa mainiot ulkoi­lu­mah­dol­li­suu­det myös maan­ka­ma­ral­la. Aivan ruukin kupeesta kulkee nimittäin Kukul­jär­ven ulkoi­lu­reit­ti, johon voi tutustua niin pati­koi­den kuin maas­to­pyö­räil­len­kin (ja tar­vit­taes­sa Wels­ter­sil­tä voi vuokrata fat­bi­ken­kin). Maasto on vaih­te­le­vaa ja joidenkin vaa­ti­vam­pien kallio-osuuk­sien­sa vuoksi Kukul­jär­ven maas­to­pyö­räi­ly­reit­ti on tasoltaan kes­ki­vaa­ti­va. Eri­tyi­ses­ti märissä olo­suh­teis­sa kannattaa päi­vä­pa­ti­koit­si­jan­kin pitää varansa liuk­kail­la kal­lioil­la, joilta tosin paikoin löytyy myös nousua ja laskua hel­pot­ta­maan asen­net­tu­ja köysiä.

Alueelta löytyy kaksi hyvin huol­let­tua laavua, joista toinen tosiaan sijaitsee melon­ta­rei­tin varrella, toinen puo­les­taan Kukul­jär­ven rannalla. Kyseinen laavu tulikin tutuksi jo aiemmalla pyö­rä­mat­kal­la­ni ja Kukul­jär­ven puhtaassa vedessä pulah­ta­mis­ta voin suo­si­tel­la kenelle tahansa!

Ström­for­sin ruukissa Welsters oy vuokraa kajakkeja, kanoot­te­ja, SUP-lautoja ja fatbikeja. Melomaan pääsee sulan veden aikana. Jutussa mainittua kuusen­kerk­kä­juo­ma on ruukissa val­mis­tet­tu käsi­työ­tuo­te, jota voi ostaa pai­kal­li­ses­ta putii­kis­ta — suo­sit­te­len!

17 comments
 1. Tämä melon­ta­ret­ki kuulostaa todella kivalta. Marika eri­tyi­ses­ti olisi siitä todella innois­saan, mutta vali­tet­ta­vas­ti meidän kesä­vii­kon­lo­put alkavat olla aika varattuja, niin voi olla, että tätä emme tänä vuonna ehdi toteut­ta­maan. Pitää laittaa paikka kuitenkin ensi vuodelle mieleen.

  1. Kiva kuulla, että herätti kiin­nos­tuk­sen kuitenkin 🙂 Ja Strömfors on kaunis syksylläkin!

 2. Ström­for­sin ruukki jäi vielä viime kesän jäljiltä Suomi-lis­tal­lem­me, mutta nyt on suun­nit­teil­la retki tuolle suunnalle hetim­mi­ten vapun jälkeen, joten kiva katsella kuvia tuolta suunnalta jo vähän ennakkoon. Melomaan tuskin ainakaan vielä tou­ko­kuus­sa päädymme 🙂

  1. No mutta sepä kiva kuulla! Täytyykin käydä kurk­ki­mas­sa teidän blogista Strömfors-raporttia 🙂

 3. Harrastin nuo­rem­pa­na melomista esi­mer­kik­si Koi­ra­ve­del­lä. Koi­ra­ve­den keskeisin piirre on Hil­tu­lan­lah­te­na tunnettu pit­ku­lai­nen ja kapea “vuono” Vanu­vuo­ren hienoihin maisemiin. Sen lisäksi meloin Mua­nin­gal­ta Kuopioon. Siinä on kyllä jotain sellaista, mitä olen jäänyt kai­pai­le­maan. Nykyisin siellä taitaa olla enemmän lii­ken­net­tä, koska Kuopion kaupunki levit­täy­tyi Koi­ra­ve­den rannalle. Miten minä en käyttänyt jokaista hienoa nuo­ruu­te­ni hetkeä ret­kei­lyyn. Ai, mutta käytinhän minä.

  1. Sinulla kuulostaa olleen hienoja seik­kai­lui­ta! Täytyypä pitää mielessä nuo paikat, jos Kuopion seudulle joskus päätyy.

 4. Melon­ta­ret­ket on ihania, ja kyllä noissa mai­se­mis­sa kelpaisi olla vesillä! Itse en ole Ström­for­sin ruukilla käynyt, mutta pitääpä katsoa mah­tui­si­ko se meidän ajo­rei­til­le kesällä kun tullaan käymään Suomessa.

  1. Joo, melonta on kyllä parasta. Ja Ström­for­sia suo­sit­te­len läm­pi­mäs­ti, se on todel­li­nen helmi!

  1. Joo, jos noille nurkille joskus suun­taat­te, niin ei kannata missata!

 5. Olipa kiva lukea Ström­for­sin ruukista ja sen melon­ta­ret­kes­tä! Kävin tuolla hel­mi­kuus­sa ja paikka oli ihas­tut­ta­va. Silloin tuli myös ilmi tuo melon­ta­mah­dol­li­suus, mikä olis tosi kiva ja mie­len­kiin­toi­nen juttu, kun tykkään itsekin meloa.

  1. Olisipa kyllä kiva nähdä Strömfors myös talvella 🙂 Varmasti kaunis silloinkin.

 6. Pitääpä laittaa korvan taa tuo melonta juttu. Tuolla ruukilla en ole vielä käynyt, mutta vaikuttaa kyllä aivan ihanalta paikalta.

 7. Olen käynyt Ström­for­sin Ruukissa ainakin kaksi kertaa. Maastoja enkä vesiä ole tutkinut niin tarkkaan kuin sinä 🙂 Meillä on Kel­lo­kos­kel­la myös Ruukki, onko tuttu? Olen siitä kir­joit­ta­nut muutamaan kertaan blogiini. Melomaan en ole koskaan päässyt, vaikka nautin aina vesille pääsystä matkoilla. Nyt olen jo sen ikäinen, että en halua yksin mennä minnekään, joten katsotaan pääsenkö ikinä melomaan, näkemään valaita, sup­pai­le­maan tai snorklaamaan!

  1. Kiitos kom­men­tis­ta, Raija. Kel­lo­kos­ken ruukista en kiel­tä­mät­tä ole koskaan kuul­lut­kaan. Täytyypä ottaa siitäkin selvää ja lukaista juttusi. Ruukit ovat yleensä mie­len­kiin­toi­sia kohteita, joten niin varmasti Kellokoskikin!

 8. Ei vitsi!!! En tienny että sulla on blogi, olipas mahtava löytö!! 😀 Ai että, nyt rupeen lueskelemaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös nämä!