Päivä 1: Helsinki — Tallinna — Paldiski
Kesäkuun puolivälin helteet ja Kanadan metsäpalojen savu-utu pamahtivat juuri sopivasti päälle, kun ajoin fillarini Tallinnan-lautalle. Aivan sattumalta autokannelle ajaessani törmäsin (onneksi vain kuvainnollisesti) kollegaani Annikaan ja tämän kaveriin Minttuun. Laivamatka menikin tavallista viihtyisämmin kahden muun retkipyöräilijän kanssa rupatellessa. Kävi ilmi, että meillä oli ainakin alkumatkasta samanlaiset suunnitelmat: Tallinnasta länteen!
Iltapäivällä Tallinnaan saavuttuamme pääsimme viimein aloittamaan polkemisen. Suunnistimme yhdessä ulos kaupungista navigaattorin äänen avulla (ja se ääni lausuu vironkieliset tiennimet tietenkin aivan yhtä käsittämättömin tavoin kuin suomenkielisetkin). Pian suunnistuksen tueksi tulivat kuitenkin myös Eurovelo-reittien ohjekyltit. Reitin ensimmäiset 10+ kilometria eivät todellakaan olleet maisemallisesti mairittelevia, mutta ainakin matka eteni pyöräteitä pitkin sutjakkaaksi.
Kun olimme päässeet kaupungin hulinoista, tulimme risteyskohtaan: Eurovelo-kyltti näytti suuntaa eteenpäin Paldiskin maantietä jatkaen, mutta etukäteen rannikoita myötäilemään piirtämäni reitti puolestaan ohjeisti kääntymään pikkutielle kohti Merikülaa ja merenrantaa. Päätimme kääntyä.
Meni tuskin minuutteja, kun jo huokailimme ihastusta. Onneksi käännyimme! Verrattain tylsään pyörätiehen verrattuna olimme nyt paratiisissa: pieni tie, vehreä ympäristö, ei juuri lainkaan muuta liikennettä ja pian myös, ahhh, meri! Siellä se kimmelteli.
Lopulta asfaltti loppui ja päädyimme metsäpolulle. Sitä oli kivaa polkea, kunnes vastaan tuli jyrkkyydeltään lähinnä seinää muistuttava mäki. Viron rannikollahan kulkee Baltian klintti, eli kalkkikivestä muodostunut rantatörmä. Koko ajan klintti ei kuitenkaan kulje aivan vesirajassa, vaan kuten esimerkiksi tässä, keskellä metsää. Seurasi hikinen tovi retkipyörien tunkkaamista. Onneksi näin lyhyellä reissulla pyöräni oli pakattunakin kohtuullisen kevyt.
Huipulla tajusimme, että olimme itse asiassa tunkanneet liiankin innokkaasti, sillä jossain puolivälissä mäkeä meidän olisi ilmeisesti pitänyt kääntyä toiselle metsäpolulle. Nyt olimme kuitenkin ylhäällä sijaitsevat asuinalueen reunamilla, ja päätimme kiertää takaisin rannikolle asfalttiteitä pitkin kohti seuraavia seikkailuitamme.
Niitä tulikin pian. Ensin ajauduimme porttien sulkemalle asuinalueelle. Oikeasti, onko Virossakin sellaisia? Pyörällä onneksi pystyi portit kiertämään, mutta autolla tämä olisi ollut mahdotonta.
Tämän jälkeen harhauduimme umpikujaan koulumaisten rakennusten keskelle. Aloin zoomailla puhelimen näytöltä karttaa ja uutta reittiä, kun samalla läheltä alkoi kuulua ärhäkkää koiran haukkumista — meitä ei taidettu kaivata täällä. Kun nostin katseeni, näin pihalle ilmestyneen univormuihin pukeutuneita henkilöitä, jotka taisivat tulla tsekkaamaan, mitä me mahdoimme paikalle oikein palloilla. Tässä vaiheessa olimme onneksi jo lähtövalmiudessa, ja poistuimme varsin ripeästi takavasemmalle. Olimme vahingossa eksyneet poliisi- ja rajavartiokoirien koulutuskeskukseen! 😀
Pian pääsimme takaisin merenrannan tuntumaa kulkevalle polulle. Täältä löytyikin sitten jo komeampi merenrantaversio jo mainitsemastani Baltian klintistä. Jäimme hetkeksi hengailemaan rantatörmän tuntumaan ja löysimme pienen luolankin! Tuntui ihanalta kahlata rantavedessä ja sen jälkeen upottaa varpaat lämpimään hiekkaan. Merellä näkyi joutsenia, haikaroita ja lokkeja.
Jatkoimme jonkun aikaa rantapolkua, mutta lopulta palasimme hieman isommille teille. Pidimme pit stopin vastaan tulleella ruokakaupalla, sillä juomavesi ja evästäydennys olivat tarpeen.
Ladatessani itseäni kesän ensimmäisellä jäätelöllä kaivoin esiin powerbankkini, jotta saisin virtaa myös puhelimeeni, mutta harmikseni havaitsin, että olin vahingossa pakannut mukaan TYHJÄN powerbankin. Kuinka kätevää. Aaargh. Vieressä oli onneksi myös kahvila, joten sain hieman ensiapua tilanteeseen. Selvää kuitenkin oli, että puhelimen käyttö olisi tästä eteenpäin hyvin säästeliästä.
Kauppatauon jälkeen poljimme vielä hetken yhdessä Annikan ja Mintun kanssa, ja löysimme tiemme muun muassa Keilan kauniille vesiputoukselle, mutta pian oli aika lähteä eri teille.
Ilta eteni ja vatsassa kurni jo pieni nälkä, joten otin tähtäimeeni RMK:n telttapaikan Pakrinniemen länsirannalla. Alkujaan olin ajatellut ehtiä hieman kauemmaksi, mutta metsäpoluilla tunkatessa ja rantatörmillä chillatessa aikaa oli mennyt hieman enemmän kuin ajattelin. Niinpä tämä saisi nyt riittää.
Hieman ekstrakilometreja kuitenkin kertyi, kun en tajunnut kääntyä Paldiskin maantieltä niemen rantoja kiertävälle tielle oikeassa kohtaa. Olin jo miltei Paldiskin kaupungissa niemen toisella laidalla, kun tajusin, että odottamani tienhaara ei ollut tullut vastaan (ja virtaa säästääkseni en siis tsekkaillut reittiä muuta kuin satunnaisesti).
Hetken mietin, pitäisikö skipata niemen kiertäminen kokonaan, mutta päätin kuitenkin kääntyä takaisin. Niin löytyi lopulta oikea tienhaarakin. Olin jotenkin odottanut hieman isompaa asfalttitietä ja todellisuudessa kyseessä olikin pienempi soratie, joka oli tästä syystä jäänyt minulta huomiotta.
Soratie oli välillä parempi ja hetkittäin huonompi, mutta lopulta se johdatti minut Leetsen telttailupaikalle merenrannassa. Varsinaista telttapaikkaahan en toki tarvinnut, sillä matkustin riippumaton kanssa, mutta mäntykankaalta löytyi runsaasti tehtävään sopivia puita.Paikalla ei ollut ketään muuta, joten jälleen kerran sain jakaa merinäkymän lähinnä lokkien, haikaroiden ja joutsenten kanssa. Niin ja hyttysten! Niitä todellakin riitti…
Päivä 2: Paldiski — Rummu — Peräküla
Seuraavana aamuna heräsin vähän ennen yhdeksää ja kymmeneen mennessä olin lähtökuopissa. Jatkoin Pakrinniemeä kiertävää metsä- ja rantapolkua, mikä oli vuoroin hiekkainen ja vuoroin todella hiekkainen. Jossain kohtaa oli pakko luovuttaa polkemisenkin suhteen ja taluttaa pyörää upottavassa hiekassa. Onneksi pahimmat pätkät olivat kuitenkin suht lyhyitä ja kauniit merimaisemat maksoivat vaivan.
Kiersin Pakrinniemen rantareittiä päästäkseni Paldiskin kaupunkiin niemen toisella puolella. Paldiski itsessään on kiinnostavalla historialla varustettu, hieman unelias pieni kaupunki. Alkujaan kaupungin ovat perustaneet itse asiassa ruotsalaiset (sen alkuperäinen nimi on Rågerwiek). Neuvostovallan aikaan Paldiskista tuli kuitenkin muusta maailmasta suljettu ydinsukellusvenetukikohta, jossa asui pelkästään venäläisiä. Nykyään Paldiski on tunnettu erityisesti hienoista rantajyrkännemaisemistaan ja majakastaan Pakrinniemen kärjessä. Sinne olen pyöräillyt itse asiassa vuosia sitten Paldiskiin ja Rummuun suunnanneella päiväretkellä, ja tälläkin kertaa se oli suunnitelmissa, mutta pienen suunnistusmokan vuoksi päädyinkin vahingossa pyöräilemään niiden ohi Paldiskin kaupunkiin.
Powerbankittomyystäni johtuen sekä puhelimen että urheilukellon lataustaso alkoi olla heikoissa kantimissa, joten kaupunkiin saapuminen oli helpotus. Onnistuin löytämään viehättävän lounaskahvilan, jossa sain sekä ladattua laitteeni että syötyä herkullisen ja edullisen keittoannoksen. Vaikka Virossakin hinnat ovat viime aikoina nousseet kunnolla, on näköjään edelleenkin mahdollista löytää lounassoppaa 3,5 euron hintaan. Mahtavaa! Täydet suositukset tälle paikalle.
Huoltotauon jälkeen lähdin polkemaan kohti Rummua, joka on kuuluisa lähinnä vanhasta avolouhoksestaan, josta nykyään löytyy niin uimaranta kuin monenmoista vesiaktiviteettiakin. Olen Rummun louhokselle polkenut kerran aiemminkin vuosia sitten, mutta tuolloin sää oli synkkä ja mieleen on kyseisestä reissusta jäänyt lähinnä rapa ja lätäköt. Nyt oli puolestaan paahtava helle, joten biitsi ja ennen kaikkea oloa viilentävä vesi kiinnostivat tällä kertaa enemmän.
Nykyään louhoksen turkoosinvivahteisen veden äärelle päästäkseen joutuu maksamaan viiden euron pääsymaksun. Lisäksi rannalta löytyy mm. kahvila ja muita maksullisia lisäpalveluita, kuten SUP-lautoja, sukellusta ja kanootteja. Ainakaan itselleni pääsymaksusta ei muodostunut kynnyskysymystä ja varsinkin näin upealla säällä uniikki uimaranta oli vierailemisen arvoinen.
Sopivasti viilentyneenä lähdin jatkamaan matkaa jälleen merta kohden, tällä kertaa tosin lievässä vastatuulessa. Hiljalleen tie alkoi muuttua yhä mielekiintoisemmaksi. Asfaltti muuttui soraksi ja pellot metsäksi. Jossain vaiheessa korppi liiteli ylläni.
Illallisostoksille suuntasin Nõvan pikkukylän pikkukauppaan. Valikoima oli kuitenkin niin kapea, että lopulta suuntasin naapurissa sijanneiseen kahvilaan kyselemään löytyisikö sieltä syötävää. Ja löytyihän sieltä! Tukeva pasta kustansi noin 7.70 euroa — ei paha! Sen jälkeen olisin ollut valmis ruokalevolle, mutta lähdin kuitenkin vielä polkemaan kohti Peräkülaa ja siitä hieman eteenpäin.
Matkan varrelle osui Uuejõen kaksi telttapaikkaa. Ensimmäinen oli tien ja lintutornin vieressä ja sinänsä mukavanoloinen, mutta en oikein löytänyt sopivia riippumattopuita. Olisin periaatteessa jaksanut polkea vielä ihan hyvin, joten matkan jatkaminenkin kävi mielessä. Yksi asia teki minuun kuitenkin vaikutuksen: täällä ei ollut hyttysiä! Kun edellisiltana oli ollut miltei mahdotonta olla saamatta ylimääräistä proteiinilisää inisevistä kanssaeläjistä iltaruokaa syödessä, tämä seikka teki kohteesta varsin houkuttelevan leiripaikan.
Päätin siis tsekata vielä lähistöllä olevan toisen telttapaikan. Jotenkin vaan arvelin sen olevan täynnä porukkaa, olihan sen nimi Uuejõen Sauna ja nyt oli sentään viikonloppua. Kun löysin telttapaikan, siellä ei kuitenkaan ollut ristin sielua, mutta ei ollut muuten saunaakaan (tai ainakaan minä en löytänyt!). Hyvät riipparipuut ja rantaa kohti menevä luontopolku sen sijaan löytyivät, joten valinta oli sinetöity. Minä jäisin tänne.
Riippumaton ripustettuani lähdin kävelemään mäntymetsän halki rannalle. Sieltä löysin hiekkadyynit ja rauhan.
Päivä 3: Peraküla — Dirhami — Haapsalu — Vormsi
Kolmas päivä alkoi hyvien yöunien jälkeen. Vaikka leiriytymisalue olikin hieman etäämpänä rannasta, kantautuivat aaltojen äänet silti sinne asti metsikön takaa. Tasaiseen kohinaan oli ollut rauhallista nukahtaa ja lintujen konsertointiin herätä.
Sain itseni lähtökuosiin taas noin tunnissa ja lähdin ajamaan pikkuteitä ja polkuja pitkin kohti Spithamin niemeä ja Dirhamin kylää.
Olin saapunut Noarootsiin, ja kuten nimestä voi päätellä, kyseessä on historiallisesti vironruotsalaisten tyyssija. Ruotsinkielistä väestöä, eli “rannarootsaalaisia” alueella on ollut keskiajalta asti. Suuri osa alueen ruotsalaisista oli tosin ilmeisesti alkujaan tullut tänne Suomen etelärannikolta.
Alueella oli selkeä ruotsalaisenemmistö aina 1940-luvulle saakka, jolloin neuvostomiehityksen myötä lähes kaikki ruotsalaiset muuttivat Ruotsiin. Viron itsenäistyttyä uudelleen ruotsalaiset ovat voineet saada aiempaa omaisuuttaan täältä taas haltuun, ja Noarootsin kesäasukkaista moni onkin ruotsalainen. Ruotsalaistausta näkyy myös siinä, että kaikilla alueen kylillä on viralliset nimet kahdella kielellä, siis myös ruotsiksi.
Kieltämättä tunnelma Noarootsissa oli erilainen kuin, mihin muualla Viron maaseudulla olen tottunut. Spithamissa pyöräillessäni esimerkiksi joku huikkasi kesämökkerönsä pihalta iloisesti heissanit. Iloista huikkailua tuntemattomille ei Virossa noin muuten niin hirveästi tapahdu 😀
Noarootsi oli kaiken kaikkiaan todella viehättävä tuttavuus. Erityisesti nautin polkiessani metsäpolkua Spithamin ja Dirhamin välillä.
Lounastamaan päädyin tällä kertaa Roostan lomakylään. Paikka oli ihan mukava, mutta hinnatkin olivat aiempia ruokapaikkojani korkeammat. Lounassalaatille hintaa tuli 9 euroa. Maultaan se oli ihan ok, mutta sain sen kyllä eri täytteellä kuin millä olin sen tilannut. Ei siis täysiä pisteitä tälle paikalle, vaikka se ihan perus mukava mesta olikin ja puhelimenkin sain taas ladattua.
Päivän tylsin osuus oli maantienvarsi Haapsaluun, jonne olin menossa pitstopille ennen Rohukülan satamaan polkemista, sillä seuraavan lautan lähtemiseen oli vielä jokunen tunti.
Perillä Haapsalussa oli kuitenkin taas ihanaa. Pyöräreissuilla usein hieman vierastan kaupunkeja, vietänhän suuren osan ajasta maaseudulla ja metsissä. Haapsalu (jossa olen siis käynyt aikaisemmin ilman pyörää) on kuitenkin mielestäni todella viehättävä kaupunki, jonka vanhojen talojen reunustamilla kaduilla on aina ilo kulkea.
Haapsalusta ei tosiaan ole enää pitkä matka Rohukülaan, josta lähtevät lautat sekä Hiidenmaan että Vormsin saarille. Satamaan tullessa ensimmäisenä tulee vastaan Hiidenmaan lautalle johtavat kaistat. Vormsin lautta ja lippuautomaatti ovat siitä hieman sivussa.
Vormsi ei ole saarena Viron tunnetuimpia, mutta yllätyin silti, kuinka vähän lautalle tuli porukkaa. Muutama pyöräilijä ja kourallinen autoja. Kenties kuumimpana kesälomasesonkina täälläkin meno kiihtyy.
Lippu lautalle maksoi aikuiselta 4 euroa ja pyörästä tuli lisäksi 2 euron lisämaksu. Molempiin suuntiin matkakuluiksi saarelle tuli siis yhteensä 12 euroa. Lauttamatka saarelle kesti 45 minuuttia, mikä oli juuri sopiva aika latailla taas puhelin ja kello täyteen virtaan.
Saavuin saarelle 19:45. Taivas oli pilvessä, joten enää ei ollut paahtavan kuumaa.
Olen jälleen rantaruotsalaisten perinteisillä asuinmailla, ja sen huomaa jälleen myös paikannimistä: Sviby, Saxby, Söderby… Täältäkin ruotsalaisasutus toki katosi neuvostomiehityksen myötä.
Vormsia kiertää noin 35 kilometrin mittainen kehätie, joten sitä kiertämällä on mahdollisuus saada yleiskäsitys saaresta. Itse ajelin sitä pitkin jonkin verran, mutta poikkesin myös pienemmille sorateille, ja saarikierrokseni keskittyi enemmän saaren pohjois- ja länsiosiin.
Yleistunnelmaltaan rauhallinen Vormsi on sen verran suuri saari, että sille mahtuu tavallaan monenlaista maisemaa, mutta mitään kovin suurta variaatiota ei toki ole. Välillä on suurta peltoaukeaa, välillä pikkukyliä, välillä rehevää lehtimetsää, välillä havumetsää, välillä hakkuuaukeaa, välillä laidunmaata lampaille, hevosille tai ylämaankarjalle. Pääteiden maisemat eivät ole kovinkaan merellisiä, vaan jos merenrantaan haluaa, pitää sinne mennä pikkuteitä pitkin.
Saaren “keskustana” on Hullo-niminen kylä. Aika hiljanen paikka sekin on, mutta sieltä löytyy saaren ainoa kauppa, taverna sekä jonkin verran majoitusvaihtoehtoja mm. hostelli, josta kirjoitushetkellä petipaikan saa 22 eurolla ja telttailijat pääsyn suihkuun 5 eurolla.
Yksi kiehtovimmista kohteista saarella oli Hullon reunamilla sijaitsevan ortodoksikirkon rauniot. Kirkko oli saaren ruotsalaisasukkaiden 1890-luvulla rakentama, mutta neuvostomiehityksen myötä siitä tuli varasto. Nykyään kirkko on aika lailla raunioina, mutta silti se huokuu mystistä viehätystä.
Leiriytymispaikan löytämiseen minulla kului jonkin aikaa. Kävin katsastamassa muutaman RMK:n paikan, mutta kumpikaan niistä ei vakuuttanut riippumattoilijaa. Lopulta päädyin “riigimetsään” eli valtionmetsään, joissa tilapäinen leiriytyminen on Virossa sallittua. Kielojen keskellä riipuskellessani nukahdin lopulta kehrääjän säksätystä kuunnellen.
Päivä 4: Vormsi — Haapsalu — Turba (- Tallinna — Helsinki)
Aamulla herätessäni minua odotti yllättys. Nukuin riipparissa ilmapatjan kanssa ja kas, ilmapatja olikin vuotanut tyhjiin. Silmämääräisesti en vuotokohtaa havainnut, joten kotona odottaisi tarkempi tutkimustyö ja patjan paikkailu. Onni onnettomuudessa oli, että tämä tapahtui reissun viimeisenä yönä, joka sekin oli ollut niin lämmin, ettei ilmapatjan tyhjentymistä ollut edes huomannut.
Kamat pakattuani tajusin, että ehtisin vielä helposti päivän ensimmäiseen lauttaan. Vormsi oli kiva, mutta ei kuitenkaan niin kiva, että lähtemistä olisi pitänyt sen kummemmin viivytellä.
Lauttamatkan jälkeen päivään pyöräilyosuus oli varsin yksinkertainen: polkisin Rohükylan satamasta Turban juna-asemalle, josta hyppäisin Tallinnan-junaan ja Tallinnaan saavuttuani Helsingin-lautalle. Ensin kuitenkin piipahdin Haapsalussa lounaalla.
Pienen ruokalevon ja laitteiden latauksen jälkeen oli aika viimeiselle etapille. Paljon suoraviivaisempaa reittiä ei olisi voinut kuvitella, sillä reittini kulki lähes luotisuoraa entistä ratapengertä pitkin oikeastaan koko matkan. Reitillä on nimikin, Läänemaa tervisetee (“terveystie”), ja se sai alkunsa, kun taloudellisesti kannattamaton rataosuus purettiin 1990-luvulla. Nykyinen Tervisetee on sallittu ainoastaan kevyelle liikenteelle.
Läänemaa tervisetee on varsin tunnettu ja suosittu väylä pyöräillä Haapsaluun. Itse olen ollut aina hieman skeptinen sen suhteen, kuinka kiinnostavaa voi olla pyöräillä melkein 60 kilometria luotisuoraa hiekkatietä, mutta päätin antaa sille viimein mahdollisuuden.
Ensivaikutelmani reitistä oli yllättävän positiivinen. Oli mukavaa polkea hiljaista hiekkatietä. Puusto varjosti polkijaa juuri sopivasti kuumana hellepäivänä.
Suoran tien ja muuttumattomina säilyvien maisemien vaikutus tuntui suorastaan meditatiiviselta. Reitti ei antanut oikeastaan mitään virikkeitä mielelle, joten aika pian ajatukset alkoivat vaellella omia reittejään. Ehkäpä tämä terveystien on siis kehon lisäksi tarkoitus huoltaa myös mieltä?
Yhtäkkiä huomasin reitin varressa WC-viitan. Wow! Onpas hyvin huomioitu Terviseteen kulkijat. Päätin hyödyntää yllättävän mahdollisuuden. Poikkesin viitan osoittamaan suuntaan, ja sieltä tosiaan löytyi ulkohuussi. Sen kunto oli kuitenkin niin rähjääntynyt, että enpä yhtään ihmettele, että jotkut näyttivät tehneen tarpeensa sen ulkopuolelle. Jatkoin matkaa.
Jossain vaiheessa Terviseteen meditatiivisuus alkoi muuttua mieltä syöväksi monotoniaksi. Muuttumattomina pysyttelevät maisemat eivät inspiroineet enää yhtään.
Niinpä jonkun verran ennen Paliveren kylää kurvasin vaihteeksi muille teille. Pienen pätkän pääsin ajamaan viehättävää maalaistietä, mutta pian jouduin vilkasliikenteisen maantien laitaan. Paljon autoja, napakka vastatuuli ja ei minkäänlaista suojaa paahtavalta auringolta. Ehkäpä Tervisetee oli sittenkin parempi!
Niinpä Paliveressä vietetyn jätskitauon jälkeen hurautin takaisin hiekkatielle. Oli tätä kieltämättä mukavampi ajaa, kun oli suojassa tuulelta, paahteelta ja muulta liikenteeltä. Pian olinkin taas meditatiivisessa tilassa. Turban juna-asema ei kuitenkaan tullut hetkeäkään liian aikaisin, sillä kovin paljon kauemmaksi henkinen kestokykyni ei olisi tätä monotoniaa enää kestänyt! Tervisetee oli tullut päätökseensä, samoin reissuni pyöräilyosuus.
Pakkauslista
Koska kyseessä oli lyhyehkö reissu ja sääennuste näytti lämpimältä ja kuivalta, pystyin lähtemään matkaan suht kevyellä varustuksella ja jätin mm. sadevaatteet ja tarpin matkasta. Reittini ei myöskään kulkenut niin kaukana palveluista etteikö sateensuojaa tai varusteita olisi saanut kehitettyä, mikäli sää olisikin yllättäen muuttunut radikaalisti. Pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi myös Virossa oli voimassa oleva tulentekokielto, joten selvää oli, että nuotioita ei sytyteltäisi.
Mukana matkassa oli tällä kertaa:
Pyörä
- Kona Sutra LTD 2021
Pakkaaminen
- Revelate Design Ripio ‑runkolaukku
- Ortliebin 22 litran kuivapussi
- Topeakin satulalaukku
- Tankolaukku “pönttöpussi”
- Pelago Front Rack ‑etutarakka
- Kumiremmejä
- Vyölaukku vesirakolla
Pyörätarvikkeet
- Varakumi, rengasraudat, pumppu, kumihanskat
- Ketjuöljy ja rätti
- Click-stand ‑seisontatukikeppi
- Peili
- Multitool
- Pyöräilykypärä ja ‑hanskat
Vaatteet
- Kaksi ajopaitaa
- Lyhyet trikoot
- Pari settiä alusvaatteita ja sukkia
- Kevyt takki
- Retkeilyhousut iltoja ja hyttystentorjuntaa varten
- Merinokerrasto ja villasukat nukkumiseen
Leirivarusteet
- DD Hammocks Superlight ‑riippumatto
- DD Hammocks Mosquito Net ‑hyttysverkko
- Kesämakuupussi
- Exped Airmat Lite Plus 5M
- Toaks ‑titaanikattila (0.7 litraa)
- Toaks ‑titaanilusikka
- MSR Pocket Rocket ‑keitin
- Kaasupatruuna
- Sytytin
Muut
- Ensiapupaketti
- Huomioliivi
- Aurinkorasva
- Hammasharja ja ‑tahna
- Puhelin, kamera, urheilukello ja niiden latauspiuhat
- Powerbank (vahingossa tyhjä… hups!)
- Lompakko
Jos retkipyöräily Virossa kiinnostaa, lue myös nämä:
11 hyvää syytä pyöräillä Virossa
Kommentoi alle, tuliko tässä jutussa vastaan tuttuja kohteita vai kiinnostaisiko sinuakin päästä tutustumaan Luoteis-Viron rannikkoon? 🙂
Ota myös Instagramissa seurantaan @seikkailupyorailija niin pääset näkemään retkistäni vielä enemmän!
9 comments
Minulla on taas Kona Rove. Eestissä en ole pyöräillyt, vaan pelkästään ulkomaista Ruotsissa, Tanskassa ja USAssa. Olen käynyt Noarootsissa ja Spithamissa. Se on massiivinen lintujen muutontarkkailupaikka. Huomasinkin kuvasta, että harmaa mökki on siellä niemen kärjessä. Se on linnujaam eli lintuasema. Eestistä minä pelkään juuri eniten, että se olisi monotonista tylsyyttä.
Kona Rovea olen joskus vähän kokeillut, ja vaikuttaa kyllä mainiolta fillarilta! Okei, kiinnostava tieto tuo lintuasema. Näinkin, että siellä oli jokunen ihminen lintuja kuvaamassa. Ja suurimmaksi osaksi Eesti ei ole mielestäni yhtään monotoninen, mutta toki sieltäkin tylsiä tieosuuksia löytyy.
Käytiin kiertämässä Saimaan rengasttie viime viikolla, Oli kyllä todella hieno reitti, käytettiin reittiin kaikkiaan 3 päivää. Mukavaa olisi jokin reitti Vironkin puolella käydä kiertämässä! Pakkauslistamme näytti muuten aikalailla samalta.
Oi, Saimaalla on ihanaa pyöräillä! Viro on kyllä helppo ja kiva pyöräilykohde, eli suosittelen 🙂
Tuttuja paikkoja oli kivassa jutussasi. Olen käynyt toistakymmentä kertaa Virossa pyöräilemässä, mutta mukavuutta rakastavana seniorina asumme aina jossakin pienessä hotellissa ja teemme päiväretkiä eri puolille majoituspaikkakuntaa. Tallinnasta lähdemme yleensä junalla majoituspaikkakunnalle. Reilun parin viikon kuluttua on suuntana Tartto.
Olipa kiva päästä mukaasi pyöräilyreissulle Viroon ja ooh mikä auringonlasku! Tunnen Viroa harmittavan vähän, lähinnä on tullut pyörittyä vain Tallinnassa. Joskus monta monta vuotta sitten olisi ollut mahdollisuus lähteä Peipsijärvelle, mutta aikataulut eivät osuneet yksiin, joten se sitten jäi.
No nyt on tuttuja maisemia ja paikkoja! Noissa on tullut pyörittyä useasti — tosin autolla 🙂 Nyt alkoikin kutkuttaa lähteä Viroon kiertelemään pitkästä aikaa 🙂
Viime keväänä toulo-kesäkuun alussa pyöräilin suunnilleen samoja reittejä. Mulla meni vaan aikaa kuukausi, kun piti kaikenmoisia pikku nähtävyyksiä kierrellä. Vahva suositus; leiripaikkoja löytyy RMK on oivallinen valinta. Ja kun on liikkeellä sesongin ulkopuolella…ainoa ongelma on, että monet turistia palvelevat paikat ovat vielä kiinni.
Ensi maanantaina taas lähtö ehkä kuukaudeksi Viron suunnalle.
Hyödyllinen tuo pakkauslista. Kuulostaa mainiolta reissulta vaikka pieniä mutkia olikin matkassa. Lähimatkailua parhaimmillaan 🙂