Kaupallinen yhteistyö: Visit Tampere ja Lakesperience ‑hanke
Olipa kerran kaksi kurulaista retkipyöräilijää, jotka kiersivät polkien Keski-Euroopan pyöräreittejä. Matkoiltaan Pirkanmaalle palattuaan he katselivat omaa kotiseutuaan uudessa valossa: olisiko täälläkin potentiaalia pyörämatkailulle? Ajatus kantautui hiljalleen myös muiden paikallisten korviin ja niin idea pyörämatkailureiteistä kauniisti kumpuilevissa järvimaisemissa lähti hiljalleen itämään. *
Nyt kymmenisen vuotta myöhemmin Pyhä-Näsi – Järvien reitti on pitkälle kehitetty pyörämatkailureitistö ja ‑palveluverkosto. Se kattaa kahdeksan pyöräilyreittiä, jotka kiertävät nimensä mukaisesti kahta Tampereen seudun valtavesistöä, Pyhäjärveä ja Näsijärveä. Reittien varrelta löytyy kaikkea kansallispuistoista ja savusaunoista kansainvälisen tason taidemuseoihin.
Reittejä riittää moneen makuun, sillä lyhin niistä on 30 kilometria pitkä, pisin yli 310 kilometria. Kun Visit Tampereelta kyseltiin, minkä Pyhä-Näsi ‑reiteistä olisin kiinnostunut koeajamaan, valintani oli helppo. Halusin kiertää koko Näsijärven, eli valitsin urakoitavakseni reitistön pisimmän vaihtoehdon, Karhunkaatajan.
Pyörämatkan suunnittelu
Pyhä-Näsi ‑matkani poikkesi tyypillisistä reissuistani siinä, että en lähtenyt matkaan yksin. Matkaseurakseni Tampereelta Vilppulaan asti liittyisi Emiliano, eli Emppu, jolle delegoin näiden päivien osalta valokuvausvastuun. Loput neljä päivää polkisin yksin.
Matka oli myös muilta lähtökohdiltaan hieman erilainen: blogiani yhtään enemmän lukeneet ovat varmaan jo havainneet, että pyörämatkojani kuvaa usein enemmän spontaanius kuin suunnitelmallisuus. Tällä kertaa matkan luonne kuitenkin vaati strategisempaa otetta. Tarkoitukseni oli kuitenkin reitin lisäksi testata myös sen varrelta löytyviä palveluita, joten tarkka aikataulutus sekä yö- ja ruokapaikkojen valinta etukäteen oli välttämätöntä.
Onneksi suunnitteluun on kuitenkin tarjolla mainio apuväline: PyhäNäsin sivuilta löytyvä karttatyökalu, josta on helppo ruksia näkyviin kaikki reitin varrelle osuvat palvelut ravintoloista ja majataloista nähtävyyksiin ja saunoihin.
Lisäksi tilasin sivuston kautta myös postitse kotiin toimitetun paperikartan, joka kulki mukana koko matkan ajan navigoinnin tukena. Paperikartta osoittautui käteväksi erityisesti sen vuoksi, että siihen oli erikseen merkitty reitin varrelta löytyvät soratieosuudet.
Päiväetappien suunnittelussa johtotähtinä toimivat majoitusten ja ruokapaikkojen sijainnit. Muuten ainoa merkittävä rajoite oli, että Empun pitäisi päästä matkan varrelta pyörineen vaivattomasti takaisin Helsinkiin. Siten matkan tuli hänen osaltaan päättyä Vilppulaan, jossa sijaitsee Näsi-reittien osalta ainoa juna-asema Tampereen lisäksi, ja etapit piti suunnitella sen mukaisesti.
Karhunkaatajan pystyisi periaatteessa tahkoamaan muutamassa päivässä, mutta itse halusin varata aikaa ja tutustua paikkoihin matkan varrella kunnolla ja esimerkiksi viettää kokonaisen päivän Helvetinjärven kansallispuistossa vaellellen.
Jälkikäteen voin todeta tämän olleen oikea strategia. Varsinkin jos vierailee reitin alueella ensi kertaa, kohtaa vääjäämättä niin paljon kauniita ja kiinnostavia paikkoja, että olisi sääli tuntea olevansa vain kiireisellä ohikulkumatkalla.
Pyhä-Näsi ‑reiteillä koko matkaa ei ole välttämättä edes pakko polkea, sillä Bike & Boat ‑lipulla onnistuu laivamatkan yhdistäminen pyörämatkaan molemmilla järvillä. Näsijärvellä lisächarmia laivamatkaan tuo matkanteko historiallisen höyrylaiva Tarjanteen kyydissä. Meidän kohdallamme laivamatkaan ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta, sillä Tarjanne aloitti liikennöintinsä vasta matkamme jälkeen.
Pyöräreitin varrelta löytyy runsaasti erityyppisiä majapaikkoja luomutiloista hotelleihin. Erähenkisille reissaajille löytyy reitin varrelta puolestaan yli 20 laavu- ja telttailupaikkaa.
Meidän matkasuunnitelmaamme valikoitui pääasiassa maatilamajoituksia, mutta juhannusyön tahdoin viettää Helvetinjärven kansallispuistossa luonnossa leiriytyen. Tämä yksittäinen yö tarkoitti toki paljon lisää mukaan pakattavaa, mikä saattoi hetkittäin tuottaa lievää kateutta Empun pyyhältäessä ohi kevyesti pakatulla maantiepyörällään… Onneksi sitä aina kuitenkin viimeistään riippumatossa keikkuessaan tietää tehneensä oikean ratkaisun.
Muuten pakkasimme melko kevyesti, ja koko viikolle luvattujen helle-ennusteiden rohkaisemana uskaltauduin jopa jättämään kevytuntuvatakin, Suomen kesän vakiovaatteeni, lepäämään kotiin naulakkoon.
Lopullisessa reittisuunnitelmassa päivämatkat olivat lopulta varsin maltillisia ja yhteensä kilometreja Näsijärven kiertämisestä kertyi 384 km.
Päivä (ilta) 1: Saapuminen Tampereelle illalla. Polkeminen Tampereelta Teiskoon, 30 km (asfaltti, aluksi on mahdollisuus mennä myös Kaupin metsien ulkoilureittejä)
Majoitus: BB Nostalgia, huone aamupalalla, peseytymistiloina puusauna ja ulkohuussi
Päivä 2: Teisko – Maisanlahti – Terälahti – Murole, 46 km (suurimmaksi osaksi asfalttia)
Ruokailu: Juhlaravintola & Country Bistro Maisa
Majoitus: Siltalan tila, huone aamupalalla, peseytymistiloina rantasauna ja kuiva-WC sisätiloissa
Päivä 3: Murole – Mänttä-Vilppula (asfaltti), 72 km
Ruokapaikat: Ravintola Gösta Serlachius-museossa , Viinitupa Vuorenmaja
Majoitus: Peltolan luomutila, huone aamupalalla ja suihkulla, lisäksi mahdollisuus saunan ja rannan käyttöön
Päivä 4: Mänttä-Vilppula – Pohjaslahti – Hauhuu – Virrat – Vaskivesi, 87 km (asfaltti ja pitkä, mäkinen soratieosuus)
Majoitus: Matkailutila Haapamäki, huone, peseytymistilana suihku ja sisä-WC, yhteiskäytössä oleva keittiö, jossa mahdollista laittaa ruokaa
Ruokailut: Pub Wanha Vankka (Pohjaslahti), Baarpuuri (Virrat)
Päivä 5: Vaskivesi – Helvetinjärven kansallispuisto, 30 km (pitkä ja mäkinen soratie)
Majoitus: riippumatossa kansallispuistossa
Ruokailut: Ravintola Helvetin Portti, eväät
Päivä 6: Helvetinjärven kansallispuisto – Ruovesi – Kuru, 57km (soraa ja asfalttia)
Majoitus: Ala-Toikon tila, huone ja rantasauna, aamupala
Ruokailu: Ravintola Helvetin Portti, eväät
Päivä 7: Kuru – Tampere, 62 km (soraa ja asfalttia), junalla Tampereelta Helsinkiin
Ruokailu: Wake Valley Camping
Yhteensä 384 km (virallinen pituus 310 km, eli joitain mutkia taisi matkaan tulla)
*Tausta tarinan reitistön synnystä kuulin majoittuessani Ala-Toikon tilalla, jossa tilan emäntä paljastuikin yhdeksi hankkeen kätilöistä.
Millainen reissusta lopulta tuli? Tsekkaapa täältä Pyhä-Näsi ‑matkakertomus, joka kertoo Näsijärven ympäriajosta tarkemmin etappi etapilta!
Instagramista löydät @seikkailupyorailija ‑tilin kohokohdista löydät myös koosteen matkafiiliksiä sisältäviä instastooreja.
Oletko kokeillut Pyhä-Näsi ‑reittejä? Millaiselle Pyhä-Näsi ‑pyöräretkelle itse lähtisit? Kommentoi alas 🙂
14 comments
Kiitos informatiivisesta postauksesta! Olen jo jonkin aikaa pohtinut Pirkanmaalla pyöräilyretken tekemistä, mutta muut matkat ovat kiilanneet edelle. Nyt alkaa jo olla kaipuuta pyöräretkelle, ja tämän postauksen laitan ehdottomasti muistiin. Pyöräretkillä parasta on mielestäni nimenomaan se, että ohjelmassa ei ole muuta kuin eteneminen ja ruokapaikan valitseminen. Fyysistä rasitusta ja todellista mielen lepoa. Itse valitsisin myös Karhunkaatajan.
Kiva kuulla, että pyöräretkelle lähtö on suunnitelmissa! Nuo PyhäNäsi ‑reitit ovat tosiaan oivia vaihtoehtoja, voin vain suositella 🙂
Pyhän reitin varrella asustelen ja blogistani löytyy pari tunnelmakuvaustyylistä postausta reitiltä. https://www.rantapallo.fi/kodinvaihtaja/
Me myös hypättiin junaan Vilppulasta ja kylä jäänyt mieleen tyypillisenä Pirkanmaalaisen kylänä, josta nuoriso kaikonnut junan viemänä…
Ooh, kiitos linkistä! Kiva lukea muidenkin kokemuksista näiltä reiteiltä 🙂 Tuonne Pyhän puolelle itse haluaisin myös jossain vaiheessa (Maisemareitin olen joskus Tampereella asuessani polkenutkin, mutta se on toki aika lyhyt). Onnekkas olet, kun asut noin kauniiden reittien läheisyydessä!
Pyhäjärven ympäri kiertävä maisemareitti on näistä toistaiseksi ainoa, joka oikeasti on listallamme. Kerran lähdimme sille, mutta sitten tuli sade, ja yksi sukulainen kävi pelastamassa meidät Nokialta. Tiedän, että se on meille juuri sitä, mitä toivomme. Meistä ei kovin pitkille matkoille ole, koska etenemisemme on aina tolkuttoman hidasta. Kamera mukana, korvat auki, silmät selällään — ja taas tulee kunnon pysähdys. Pyöräily on kyllä meille rakas laji liikkua.
Joo, ymmärrän! Itselläkin välillä matkanteko kesti aivan tuhottoman kauan, kun piti jäädä ihmettelemään, ihastelemaan ja kuvaamaan kaikkea vastaan tulevaa kauneutta. Eipä se matkan pituus, vaan se elämys 🙂 Maisemareitin olen itsekin vetänyt joskus vuosia sitten ja minäkin vesisateessa 😀
Kun en itse jaksa kovin pitkiä matkoja polkea, olis tuo pyörän ja höyrylaivan yhdistäminen just passeli mulle! Tarjanteen kyytiin en oo koskaan päässyt vaikka asuin Tampereella useita vuosia, oli silloin liian lähellä. 🙂
Joo, eikös ookin ihanaa, että sellainen vaihtoehto löytyy myös? Itseäkin kiinnostaisi joku kerta kokeilla laivamatkaa Tarjanteella ja kokea Näsijärvi myös vesitse, vaikka vannoutunut pyöräilijä olenkin. 🙂
Pyöräily on itseä kiinnostava matkailumuoto, teillä on varmasti ollut hieno reissu!😊 tosin itse on tullut tehtyä vain päiväretkiä pyörillä ja olen ihan aloittelija, mutta joskus olisi kiva kokeilla yönyli retkeä. Tänä kesänä tuli mentyä ekaa kertaa Pyhäjärven ympäri Tampereella☺
Kiitos inspiroivasta postauksesta!
Kiitos Emilia kommentista ja kiva, että pyörämatkailu kiinnostaa! Päiväretket on hyvä tapa aloittaa, hiljalleen voi sitten pidentää 🙂 Polkemisen iloa!
Onpa tuolla suunnalla vaihtoehtoja. Oliko osuudet pyöräteitä? Oliko kovakin muu liikenne? Oliko fillarilla ylipäätään tilaa kulkea?
Kiinnostaa kovin, joten innolla odotan tarkempia juttuja matkasta.
Moikka Sari ja kiitos kommentista! Suurin osa tieosuuksia Karhunkaatajan varrella ei ole pyöräteitä, tosin taajama-alueiden lähellä niitäkin löytyy. Onneksi reitistä huomattava osa kulkee kuitenkin hiljaisempia maalaisteitä, joten paria paikkaa lukuun ottamatta muuta liikennettä oli hyvin vähän. Sanoisin siis, että suurimmaksi osaksi oikein hyvä reitti fillaroitavaksi.
Kiitos kirjoituksesta! Oli kiva lukea, että juna oli tässäkin reittisuunnitelussa merkityksellinen. Meillä Sastamala liittyy tänä vuonna mukaan tähän upeaan Järvien reittien kokonaisuuteen ja meillä on kaksikin rautatieasemaa, Karkku ja Vammala. Vaikka toki pyörän saa bussiinkin.
Esimakua voi kurkistaa vaikkapa meidän matkailusivustolta: http://www.visitsastamala.fi/pyoraily-sastamalassa/ Järvien reittiin liitytään sivustolta löytyvällä Rautaveden kierroksella ja se kiertää Kulovettäkin, meille saavutaan esim. Pyhäjärvireitiltä Nokialta Tottijärven suunnalta ja poistutaan Siuron kautta, josta voi lähteä eteenpäin vaikka Hämeenkyrön Mahnalaan. Löytyy järviä, taukopaikkoja, majoitusta ja nähtävyyksiä, asfalttia ja hiekkatietä. Aivan ihania uusia reittejä tulossa siis!
Kiitos kommentista Teresa, ja ihan mahtavaa! Hienolta kuulostaa ja kiva tosiaankin, että tulee lisää reittivaihtoehtoja. Pyhänäsin ansiosta varmaan entistä useampi löytää tiensä Sastamalan reiteille. Toivottavasti itsellekin tulee tilaisuus jossain vaiheessa päästä Sastamalan suunnille seikkailemaan!