Juhannusaatto 2017
Onkohan tässä taas mitään järkeä? Olen vasta saapunut Saarenmaalle, kello lähenee iltakahdeksaa ja olen ottanut tähtäimekseni pyöräillä 55 kilometrin päähän — ja tietenkin myös takaisin!
Toistaiseksi pisin pyörämatkani on ollut 60 kilometrin pituinen, ja tällä kertaa allani on oman luottopyörän sijaan majatalon Alepa-fillarin mallinen mummokruiseri. Menopeli ei ole kummoinen, mutta kiitän itseäni siitä, että huomasin ensiksi valitsemani maastopyörän rengasvian ennen kuin lähdin matkaan.
Polkaisen liikkeelle ja valmistaudun jättämään saaren pääkaupungin Kuressaaren taakseni. Huoleni teiden kunnosta osoittautuu heti turhaksi, sillä vastikään avatun pyörätien asfaltti on sileää.
Tähtäimessäni on Saarenmaan lounaiskärjessä sijaitseva Sõrven niemimaa. Siellä odottaisi majakka ja juhannuskokko.
Alkumatkan olen haltioissani. Mieleni tekisi pysähtyä kuvaamaan näkemääni tämän tästä. Voi kuinka soma bussipysäkki! Ihania hevosia laitumella! Mitä ihmettä, mäyrä!
Heti pysähtyessäni kimppuuni hyökkää kuitenkin sen verran aggressiivinen hyttysarmeija, että opin pian punnitsemaan tarkasti milloin todella tahdon räpsiä kuvia tai ottaa hörppyä vesipullosta. Lisäksi takaraivossa painaa taju ajankulusta: matka on pitkä ja joskus on ehdittävä takaisinkin.
Kilometrien kuluessa matkanteko alkaa tuntua hivenen monotoniselta. Painan eteenpäin suoraa, tasaista maantietä, jota reunustaa yksitoikkoinen havumetsä. Reitti kulkee rantaa myötäillen, mutta vaikka meri on lähellä, se ei näy. Tuntuu kuin maisema pysyisi samana loputtomasti ja matka ei etenisi ollenkaan.
Pyöräiltyäni jo hyvän matkaa majakalle johtavaa pitkää niemeä, saavutan viimein puuttoman aukean. Kaadan pyöräni maahan ja tarvon heinikon läpi kohti rantaa.
Mikä lumoava näky minua odottaakaan! Meri ja iltataivas sulautuvat yhteen ja säihkyvät sinisen ja vaaleanpunaisen eri sävyissä. Vähän matkan päässä pienen pienessä satamassa nuokkuvat siniset kalastusalukset tuovat oman runollisen lisänsä maisemaan. On täysin tyyntä. Itämeri ei ole koskaan ollut kauniimpi.
Perillä niemen päässä odottaa Sõrven majakka. Majakka on ollut täällä aina 1600-luvulta lähtien, mutta se on rakennettu useita kertoja uudestaan. Nykyinen 52 metriä korkea betonitorni on vuodelta 1960.
Saavun liian myöhään, jotta voisin kiivetä majakan huipulle, mutta se ei haittaa. Menen mieluummin meren äärelle ihailemaan vesilintuja ja lohkareita, jotka saarenmaalaisen legendan mukaan hiisi Suur Tõll on viskonut mereen pirua häätäessään.
Maisema meren äärellä on meditatiivinen. Aikani sitä ihailtuani siirryn juuri sytytetyn juhannuskokon ääreen syömään eväsleipiäni. Sen jälkeen menen niemenkärjen pikkukuppilaan kaakaolle ja lataan samalla kuolemaisillaan olevaan kännykkääni virtaa paluumatkan varalle.
Lopulta on aika palata takaisin. Vielä matkaan lähtiessä olin suunnitellut polkevani takaisin niemimaan toista rantaa pitkin. Päätän kuitenkin palata samaa reittiä kuin mitä olin tullutkin. Pitkän päivän jälkeen haluan vaan päästä mahdollisimman suoraa reittiä nukkumaan. Pian olisi lisäksi jo hämärää, joten en kuitenkaan pystyisi nauttimaan maisemista.
Tauon jälkeen meno tuntuu ensi alkuun kankealta. Jalkojani ei aluksi tunnu kiinnostavan polkeminen lainkaan. Ensimmäisen kymmenen kilometrin kuluessa lihakset kuitenkin vertyvät ja matkanteko sujuu taas kevyemmin.
Kaipaan omaa pyörääni tai ylipäätään mitä tahansa pyörää, jossa on vaihteet. Vielä menomatkalla moderni mummopyörä oli mukava, mutta pyörän geometria on luotu kaupunkikruisailuun ja pysty polkuasento alkaa hiljalleen kalvaa selkää. Eniten kärsii kuitenkin takalistoni. Muhkeaa satulaa ei ole tehty tuntikausien polkurupeamia varten ja sen päällä istuminen muuttuu tuskaisemmaksi kilometri kilometriltä.
Pimeän laskeuduttua pyöräilystä tulee astetta jännempää. Hämärässä näkökykyni on rajallinen ja voin vain toivoa, että tienpinnassa ei tule vastaan mitään kumeja puhkovaa. Ajoittain kuulen metsästä rasahduksia ja voin vain arvailla, mitkä eläimet pimeässä liikuskelevat.
Säikähdyksittä en paluumatkasta selviä.
Sydämeni jättää pari lyöntiä välistä, kun täysin äkkiarvaamatta tunnen tennispallon kokoisen pehmeähkön olennon jysähtävän päin naamaani. Minkäänlaista näköhavaintoa en kolaroijasta pystynyt tekemään, mutta oletan joutuneeni törmäyskurssille heikkonäköisen pikkulinnun kanssa.
Toinen sykähdyttävä kohtaaminen tapahtuu, kun peltoaukean reunustamalla tiellä peuralauma syöksähtää esiin puskista pyöräni eteen ja ryntää sitten tien yli kadoten usvaisille niityille. Säikähdys vaihtuu nopeasti ihastukseksi.
Paluumatkan aikana en uskalla pitää ainuttakaan taukoa. Pelkään, että pysähtyessäni energiatasoni romahtaisi peruuttamattomasti enkä ikinä pääsisi perille.
Kun viimein saavutan Kuressaaren, olen väsynyt mutta onnellinen. Olen illan aikana polkenut 110 km, enemmän kuin koskaan ennen, mutta ennen kaikkea olen kokenut Saarenmaan juhannusyön taian.
Pyöräilemään Saarenmaalle? Pikafaktat
- Saarenmaa sijaitsee noin 225 km Tallinnasta lounaaseen.
- Bussimatka Tallinnasta Kuressaareen kestää noin neljä tuntia. Tietoja aikatauluista ja lipuista löytää tpilet.ee ‑sivustolta.
- Saarelle matkustaminen vaatii lauttamatkan, mutta bussilla matkustaessa ei tarvitse ostaa lippua erikseen. Pyöräilijät, autoilijat ja jalankulkijat voivat ostaa lipun Virtsu — Kuivastu ‑välille laivayhtiö Praamidin sivuilta. Lauttalippu kannattaa ostaa etukäteen!
- Saarenmaalla on Kuressaaressa useita pyörävuokraamoita. Kannattaa kuitenkin huomioida aukioloajat. Esimerkiksi juhannusviikonloppuna vuokraamot olivat kiinni. Myös monilla majapaikoilla saattaa olla vuokrapyöriä.
- Jos suunnittelet oman pyörän kuljettamista bussilla, kannattaa erityisesti suosittuina loma-aikoina huomioida riski, että oma pyörä ei mahdukaan tavaratilaan. Kuskit saattavat myös pyytää esim. etupyörän irrottamista tai pyörän pakkaamista.