Kaupallinen yhteistyö: Visit Tampere, PyhäNäsi ja Lakesperience ‑hanke
Kävin keskikesän kunniaksi koeajamassa Pyhä-Näsi ‑pyörämatkailureitistöön kuuluvan, koko Näsijärven kiertävän Karhunkaataja ‑pyörämatkailureitin. Matkan ensimmäisiksi päiviksi seuraani liittyi valokuvaajana toiminut Emiliano eli Emppu.
Tässä päiväkohtainen selonteko 384 kilometrin kiertomatkasta.
Lue täältä lisää Pyhä-Näsi ‑reitistöstä ja kuinka suunnittelin matkamme!
Päivä 1: Pikataipale pihasaunaan
Tampere — Teisko 30 km
Saavuimme pyörämatkamme lähtöpisteeseen matkaamalla ensin junalla Helsingistä Tampereelle. Koska saavuimme Tampereelle vasta illalla, oli ensimmäinen etappimme vain 30 kilometrin mittainen.
Ilta oli viilentänyt hellepäivän ihanteelliseksi ajosääksi, mutta keskikesän aurinko valaisi vielä niin kirkkaasti, että oli vaikea uskoa päivän olevan jo lopuillaan.
Virallisesti reitti olisi alkanut Kaupin ja Niihaman kauniita metsäpolkuja pitkin, mutta koska ne olivat meille molemmille jo tuttuja, valitsimme aikapaineen alla hieman tylsemmän, mutta myös nopeamman asfalttivaihtoehdon.
Taoimme kilometrejä ripeään tahtiin saapuaksemme ajoissa perille majapaikkaamme BB Nostalgiaan Tampereen Teiskossa. Perillä meitä odotti viehättävä pihapiiri, lämmin puusauna ja bonuksena supersosiaalinen ja lievästi maaninen kissa.
Päivä 2: Pulahduksia ja perinneympäristöjä
Teisko — Maisanlahti — Terälahti — Kapee — Murole, 46 km
Seuraavana aamuna jätimme BB Nostalgian ja kissaystävämme taaksemme ja seurasimme reittiä läpi Teiskon maalaismaisemien.
Teiskon Maisanlahteen saapuessamme helle alkoi olla sillä tasolla, että heti rannan nähtyäni syöksyin laiturille ja jätin talviturkkini Näsijärven laineisiin.
Virvoittavan vesiretriitin jälkeen siirryimme etätyö- ja lounastauolle Country Bistro Maisaan, jonka ilmavalla terassilla söimme kuumaan kesäpäivään täydellisesti sopivia raikkaita annoksia.
Pitkäksi venähtäneen siestamme jälkeen suuntasimme hiljaisia ja kumpuilevia teitä Terälahden ja Kapeen kautta kohti Muroleen kylää ja seuraavaan yön yöpaikkaamme, Siltalan tilaa.
Siltalan tilaa pyörittävä Hurstin perhe harrastaa perinnerakennuksia, joten majoituimme 1800-luvulla rakennetussa vierastalossa, jonka sisustus oli uskollinen ajan tyylille ja tunnelmalle.
Ehkä huikeinta oli kuitenkin tajuta, että tilan majoitustoiminta on perheen reippaan jälkikasvun pyörittämää 4H-yritystoimintaa, ja että aamiaispöytä koostui lähinnä viiden kilometrin säteeltä peräisin olevasta lähiruoasta. Leivät ja maailman parhaat voisilmäpullat olivat itse leivottuja, ja kananmunat puolestaan pihamaalla vapaasti käyskentelevien kanojen tuotantoa.
Siltalassa majoitustoiminta on haluttu tarkoituksella pitää pienimuotoisena ja ennen kaikkea pyörämatkailijoille suunnattuna. Sen vuoksi paikkaa mainostetaan ainoastaan yhdessä paikassa: PyhäNäsi ‑pyöräilyreitistön kartassa. Siten sen kohdalla onkin osuvaa puhua hyvin kätketystä helmestä.
Päivä 3: Kulttuuria ja kulinarismia
Murole — Mänttä-Vilppula, 70 km
Kolmas reissupäivämme sujui hiostavissa merkeissä. Ilma oli ollut painostava jo edellisenä iltana, mutta nyt poljimme ukkosta pakoon koko matkan Muroleesta Vilppulaan jatkuva jyrinä seuralaisenamme.
Onnekkaasti selvisimme kuitenkin seuraavaan majapaikkaamme Peltolan luomutilalle ennen sadetta ja olimme perille päästyämme ainoastaan hiestä märkinä. Ilahduimme suuresti suihkullisesta huoneestamme, jossa tehopeseydyimme pikaisesti ennen kuin suuntasimme tutustumaan Mäntän kulttuuri- ja ruokatarjontaan.
Läsnäolollaan koko päivän meitä uhanneet ukkoskuurot rysähtivät päälle vasta, kun olimme perillä Mänttä-Vilppulassa ja onnekkaasti turvassa Serlachius-museo Göstan katon alla.
Tässä vaiheessa tajusimme myös olevamme nälkäraivon partaalla, joten ensi töiksemme suuntasimme Göstan upeaan, kunnianhimoista kulinarismia edustavaan ravintolaan. Emme yleensä ole jälkiruokaihmisiä, mutta nyt totesimme nälkätasomme olevan sillä tasolla, että ekstrakaloreille oli todellista tilausta. Ja hyvä niin: jälkkärimme maistuivat taivaallisilta!
Koko museo miljöineen teki todella suuren vaikutuksen, ja sekä arkkitehtuurinsa että kokoelmiensa puolesta Göstassa tunsi olevansa maailmanluokan museossa. Hauska sattuma oli, että museossa sattui juuri vierailuhetkellämme olemaan italialaisen nykytaiteen näyttely, Emiliano kun sattuu olemaan italialainen. Viihdyimme museon näyttelyiden parissa sulkemisaikaan saakka, ja harmittelimme, ettemme tällä kertaa ehtineet toiseen, Mäntän sellumenneisyyttä esittelevään Serlachius-museo Gustafiin ollenkaan.
Kun suuntasimme seuraavaan kohteeseemme Mäntänvuorelle, ukkoskuurot olivat onneksi jo tyyntyneet tihkusateeksi. Rankkasateet olivat kuitenkin jättäneet Mäntänvuoren metsiin jälkensä, ja kaikkialla oli maagisen sumuisaa ja höyryisää. Kaiken vihreyden ja vehreyden keskellä tuntui kuin olisimme kulkeneet suomalaisessa sademetsässä.
Jyrkkä ylämäki ja märkä, irtonainen sora pakottivat lopulta luovuttamaan polkemisen ennen Mäntänvuoren huipun saavuttamista, mutta ylhäällä meitä odottivat huikeat näkymät. Puidenrunkojen välistä saattaa Mäntänvuorella nähdä jopa Keuruulle saakka, joskin sumu ja pilvet heikensivät näkymää nyt jonkin verran.
Huipulta löytyi myös Viinitupa Vuorenmaja, jossa olimme päättäneet huipentaa viimeisen yhteisen reissuiltamme viinien ja juustojen äärellä.
Viinitupa Vuorenmajassa sekä viineihin että ruokatarjoiluihin suhtauduttiin selkeästi vahvalla asiantuntemuksella ja intohimolla. Paikan omistaja on asunut huomattavan osan elämästään Sveitsissä ja muualla Keski-Euroopassa, minkä Vuorenmajassa vieraillessaan todella huomaa. Suurin osa Vuorenmajan viineistä on omia maahantuonteja, joita ei saa Suomessa mistään muualta, ruokamenussa näkyy puolestaan vahva painotus sveitsiläisen ja saksankielisen Keski-Euroopan herkkuihin.
Viinien ja juustojen maistelu on jotain mitä tuskin tekisin koskaan yksin toteuttamillani matkoilla, mutta täytyy sanoa, että nyt hyvässä seurassa herkkujen äärellä vietetty ilta oli mitä parhain päätös yhteisille kilometreille. Naukkailin rieslingiä tosin erittäin varovaisesti, sillä seuraavana päivänä minua odottaisi koko pyöräreissuni pisin päivä. Empulle pyöräilykilometreja kertyisi sen sijaan vain kolme: majapaikastamme Vilppulan asemalle, josta juna veisi hänet pyörineen takaisin Helsinkiin.
Iltapalamme jälkeen poljimme Mäntästä takaisin Vilppulaan Peltolan luomutilalle huikean auringonlaskun äärelle.
Päivä 4: Maisemaekstaasissa
Vilppula — Pohjaslahti — Hauhuu ‑Virrat — Vaskivesi, 87 km
Neljäntenä reissupäivänä ensimmäiset tunnit tien päällä menivät totutellessa uuteen olotilaan: olin yhtäkkiä yksin. Vaikka tavallisesti teenkin pyörämatkani kokonaan yksin, niin nyt olin jo ehtinyt tottua hyvässä seurassa reissaamisen hyviin puoliin.
Etenkin syömässä käyminen tuntui yhtäkkiä oudolta ilman seuraa. Yksin riittää, että ravitsee itseään, sen sijaan seurassa syömisestä tulee sosiaalista ja ruoasta saa muutakin kuin kaloreita. Niinpä katsoin lounastaukoa viettäessäni aavistuksen kateellisena viereisiin pöytiin ja hauskaa pitäviin porukoihin Pohjaslahden legendaarisen Wanhan Vankan aurinkoisella terassilla kuin Virtojen laivasataman Baarpuurissakin.
Onnekseni tässä vaiheessa matkaa sukelsin yhä syvemmälle luontoon, hiljaisille teille, metsien ja järvien huomaan, missä yhtäkkinen yksinäisyyden tunne lopulta haihtui kuin huomaamatta. Olin yhä yksin, mutta nyt yhtä ympäristöni kanssa.
Päivän etappi sisälsi huomattavan pitkän ja mäkisen Monoskyläntien soraosuuden, joka lähti Pohjaslahden pienen kyläkeskuksen jälkeen kohti Hauhuuta ja Virtoja. Tie oli osittain varsin hyvää ja mukavan sileää soratietä, mutta ajoittain irtainta ainesta oli sen verran paljon, että nousut ja laskut oli otettava varovasti. Hidas eteneminen ei kuitenkaan johtunut ainoastaan tästä, vaan myös reitin kauneudesta.
Maisemallisesti Vilppula — Virrat ‑osuus oli tosiaan yhtä ilotulistusta. Jo ennen Pohjaslahteen saapumista olin huokaillut kauniiden järvimaisemien äärellä. Poikkesin uteliaisuuttani varsinaiselta reitiltä Salussärkkää tutkimaan ja tätä pientä mutkaa suosittelen jokaiselle! Kapean, molemmilta puolin veden ympäröimän särkän läpi ajaminen oli upea kokemus (ottamani kuvat eivät tee oikeutta paikan kauneudelle, joten en viitsi edes julkaista niitä — kehotan yksinkertaisesti vaan menemään itse paikan päälle!). Vaikuttavat järvimaisemat jatkuivat Monoskyläntien pitkällä ja hiljaisella soratieosuudella, Virroille saapuessani kävin puolestaan ihastelemassa jylhiä Torisevan rotkojärviä.
Maisemat matkan varrella olivat niin vangitsevia, että jossain vaiheessa lähetin seuraavaan majapaikkaani viestin, jossa otaksuin saapuvani myöhään, ”koska täällä on niin kaunista”.
Viimeiset kilometrit Matkailutila Haapamäelle poljin jälleen sorateitä idyllisissä maalaismaisemissa. Perillä odotti vanhanajan maalaisromantiikkaa tihkuva pihapiiri ja kaunis rantakaistale, joiden äärellä vietin päivän viimeiset zen-hetkeni ennen kuin väsyneenä ja tyytyväisenä rojahdin mukavaan sänkyyni sikeään pyörämatkaajan uneen.
Päivä 5: Sorateitä pitkin Helvettiin
Vaskivesi — Helvetinjärven kansallispuisto, 31 km
Lue koko tarina: Pyhä-Näsi: Juhannus Helvetissä
Viidentenä reissupäivänäni, juhannusaattona siis, lähdin aamu-uinnin jälkeen taittamaan päivän lyhyttä mutta sitäkin soraisempaa taivalta majapaikastani Vaskivedeltä kohti Helvetinjärven kansallispuistoa.
Kilometreja kertyi päivälle vain kolmisenkymmentä, mutta se ei tarkoittanut, että päivän pyöräily olisi ollut ohi silmänräpäyksessä. Syitä oli kaksi: mäkinen soratie vaati toisinaan varovaisuutta, joten täyttä vauhtia ei voinut tykittää. Lisäksi reitti oli jälleen kerran vaan niin pirun kaunis, että sitä ei olisi hennonut pysähtelemättä polkea.
Maisemataukoni loppuivat oikeastaan vasta lähempänä Helvetinjärveä, kun kohtasin reissuni ensimmäiset (ja onneksi viimeiset!) paarmat, jotka yrittivät tehdä lähempää tuttavuutta heti, jos pysähdyin hetkeksikään.
Lopulta saavuin Helvetinjärven kansallispuistoon, jonne juhannus oli houkutellut huomattavan määrän muitakin ihmisiä.
Aloitin juhannuksen viettoni juhannussaunalla, mutta en millä tahansa saunalla, vaan jurttasaunalla. Ravintola Helvetin Portin vuokraama jurttasauna toimii itsepalveluperiaatteella eli vuokraajat huolehtivat saunan lämmittämisestä itse.
En oikein tiennyt ennalta, mitä odottaa jurttasaunalta, mutta kokemus oli ehdottomasti kokemisen arvoinen: löylyt olivat ehkä lempeimmät ikinä. Kokemuksen kruunasi pulahdus viereisen järven samettisessa vedessä.
Saunan jälkeen kävin tankkaamassa ruokaa Ravintola Helvetin Portissa, jonka listassa on vahva painotus lähiruokaan: viereiseltä tilalta tulevaan villisian- ja strutsinlihaan sekä Näsijärven kalaan, mutta tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja. Annoskoot ovat pyöräilijä- ja vaeltajaystävällisiä eli varsin tuhteja.
Juttelin myös ravintolan ja viereisen strutsitilan pitäjän kanssa, joka jalomielisesti kutsui minut riippumattoilemaan pihapiiriinsä. Villi luonto kuitenkin kutsui, joten aterioituani pakkasin leiriytymiskamppeeni reppuuni, jätin pyörän parkkiin ja lähdin vaeltamaan Helvetinjärven poluille.
Pyörän narikkaan jättäminen osoittautui nopeasti erittäin hyväksi ideaksi, sillä Helvetinjärven reiteillä jyrkkiä nousuja ja portaita riittää. Siten retkipyörän mukana raahaaminen on suositeltavaa vain tosimasokisteille.
Päivä 6: Metsistä maalaismaisemiin
Helvetinjärven kansallispuisto — Ruovesi — Kuru, 60 km
Heräsin juhannuspäivään hitaasti riippumatossani. En pitänyt kiirettä, vaan nautin ajastani luonnon äärellä ja dippailin mieleni mukaan vastaan tulevissa järvissä. Kuljin kansallispuiston polkuja pitkälle iltapäivän puolelle saakka, ennen kuin lopulta pakkasin pyöräni uudelleen ja jätin Helvetin taakseni.
Tie pois kansallispuistosta oli sekoitus soraa ja asfalttipätkiä ja maisemallisesti vähemmän mielenkiintoinen kuin edellisenä päivänä Vaskiveden suunnasta polkemani osuus.
Maisemallisesti tilanne muuttui kuitenkin Ruoveden keskustan jälkeen, kun huomasin tienviitan Museotielle. Mietin hetken aikaa, olisiko jälleen uusi hiekkatie vaivan ja ylimääräisten kilometrien väärti. Oli se. Seuraavan kahdeksan kilometrin aikana en katunut hetkeäkään, että olin vaihtanut mielikuvituksettoman maantienlaidan tähän järvenrantoja ja maalaisidylliä yhdistelevään tieosuuteen.
Kauniit maalaismaisemat ja kumpuleivat soratiet jatkuivat myös päivän loppuvaiheessa, kun suunnistin kohti viimeistä yöpaikkaani, Ala-Toikon tilaa.
Ala-Toikon tilan majoitustoiminta keskittyy vielä tällä hetkellä vuokramökkeihin, mutta suunniteilla on uudistaa ensi kesään mennessä yksi tilan rakennuksista nimenomaan pyörämatkailijoiden käyttöön. Koska tilan vuokramökit olivat kaikki varattuina (juhannus, yllätys!), yövyin tilan rantasaunamökissä, joka ei tavallisesti ole majoituskäytössä. Pieni mökki oli kuitenkin sympaattinen paikka matkani viimeisille löylyille ja viimeiselle heittäytymiselle Näsijärven syleilyyn.
Päivä 7: Viimeisen päivän haikeus
Kuru — Tampere, 62 km
Viimeiseen reissupäivään liittyy aina tiettyä haikeutta ja niin kävi tälläkin kertaa. Poljin jäljellä olevat kilometrit hidastellen, jotta ne kestäisivät mahdollisimman kauan. Vaikka kuinka yritin estää vääjäämätöntä tapahtumasta, maalaismaisemat alkoivat hiljalleen muuttua kaupunkimaisemmiksi. Tuntui oudolta olla pitkästä aikaa vilkkaan liikenteen ja kerrostalojen keskellä, mutta Pispalanharjulle saapuessani saatoin ainakin pysähtyä hetkeksi ihailemaan edessä avautuvaa Näsijärveä, tähytä tyytyväisenä horisonttiin ja tietää, että tuon kaiken minä olen kiertänyt.
Kertaus Näsijärvi-reitin etapeista, majapaikoista ja ruokapaikoista
Päivä (ilta) 1: Saapuminen Tampereelle illalla. Polkeminen Tampereelta Teiskoon, 30 km (asfaltti, aluksi on mahdollisuus mennä myös Kaupin metsien ulkoilureittejä)
Majoitus: BB Nostalgia, huone aamupalalla, peseytymistiloina puusauna ja ulkohuussi
Päivä 2: Teisko – Maisanlahti – Terälahti – Murole, 46 km (suurimmaksi osaksi asfalttia)
Ruokailu: Juhlaravintola & Country Bistro Maisa
Majoitus: Siltalan tila, huone aamupalalla, peseytymistiloina rantasauna ja kuiva-WC sisätiloissa
Päivä 3: Murole – Mänttä-Vilppula (asfaltti), 72 km
Ruokapaikat: Ravintola Gösta Serlachius-museossa , Viinitupa Vuorenmaja
Majoitus: Peltolan luomutila, huone aamupalalla ja suihkulla, lisäksi mahdollisuus saunan ja rannan käyttöön
Päivä 4: Mänttä-Vilppula – Pohjaslahti – Hauhuu – Virrat – Vaskivesi, 87 km (asfaltti ja pitkä, mäkinen soratieosuus)
Majoitus: Matkailutila Haapamäki, huone, peseytymistilana suihku ja sisä-WC, yhteiskäytössä oleva keittiö, jossa mahdollista laittaa ruokaa
Ruokailut: Pub Wanha Vankka (Pohjaslahti), Baarpuuri (Virrat)
Päivä 5: Vaskivesi – Helvetinjärven kansallispuisto, 30 km (pitkä ja mäkinen soratie), kansallispuiston reiteillä patikointi
Majoitus: riippumatossa kansallispuistossa
Ruokailut: Ravintola Helvetin Portti, eväät
Päivä 6: Helvetinjärven kansallispuisto – Ruovesi – Kuru, 57km (soraa ja asfalttia), kansallispuiston reiteillä patikointi
Majoitus: Ala-Toikon tila, huone ja rantasauna, aamupala
Ruokailu: Ravintola Helvetin Portti, eväät
Päivä 7: Kuru – Tampere, 62 km (soraa ja asfalttia), junalla Tampereelta Helsinkiin
Ruokailu: Wake Valley Camping
Mitkä Karhunkaataja-reitin varrella olevista kohteista sinua kiinnostaisi kokea?
Instagramista löydät @seikkailupyorailija ‑tilin kohokohdista löydät PyhäNäsi ‑nimisen kokoelman matkafiiliksiä sisältäviä instastooreja matkan varrelta.
9 comments
Maakasperän kirottu metsä. Tuolla on muitakin kiinnostavia kohteita tukulti, kuten mainittu Salussärkkä, lähellä sitä kirottua metsää. Kaikkein mieluimmin tekisin päiväretkiä juna-asemilta. En ole käynyt Helvetinjärvellä, myöskään, joten tutkittava ei lopu ihan heti. Muroleessa eräs kaukainen serkkuni oli kuularuiskumiehenä 1918.
Kirottu metsä kuulostaa kiehtovalta! Harmi, että missasin sen. Noh, seuraavalla kerralla… Helvetinjärveä suosittelen lämpimästi!
Yövyin muutama viikko sitten Jurtassa ja oli hyvät unet, uskon, että myös löylyt jurtassa ovat hyvät!!!
Joo, jurtta toimi saunana mainiosti. Mä olen kanssa kerran Virossa nukkunut jurttamajoituksessa ja toimi kyllä hyvin siinäkin. 🙂
Siltalan majoitus kuulosti ihanalta. Mitä kautta sait sen varatuksi?
Siltalan tila oli ihana <3 Heidän yhteystietonsa löytyy tällä sivulla olevasta kartasta https://pyhanasi.fi/nasijarvireitti/ Valitse näkyviin pelkät majoituspaikat. He sijaitsevat suurin piirtein kartan keskiosassa Muroleen kohdalla ja klikkaamalla aukeaa kuvaus heidän tarjoamastaan majoituksesta ja yhteystiedot. He pitävät tarkoituksella matalaa profiilia, niin en sen vuoksi halua levitellä yhteystietoja, mutta tuolta ne siis löytyvät 🙂
Huikean reissun oot tehnyt! Ihania nuo majapaikat, sopii hyvin tuohon reissutapaan. Tuliko maanteitä polkiessa eteen vaaratilanteita vai osaavatko autoilijat väistää riittävän kaukaa?
Kiitos kommentista 🙂 Majapaikat olivat kyllä tällä reitillä aivan mainioita. En ole niin hirveästi maatilamajoituksia ja vastaavia aiemmin käyttänyt, mutta nämä olivat kaikki kivoja kokemuksia. Suurimmaksi liikenneolosuhteet olivat hyvät ja muuta liikennettä vain vähän. Olisiko ollut Ruoveden ja Vilppulan välillä jokunen epäkohtelias autoilija valitettavasti, mutta muuten ei ollut sen kummemmin ongelmia. Reitti kulkee pääosin hiljaisempia teitä, joten se auttaa. Muutama vilkkaammin liikennöity pätkä löytyy ja ehdotin itse asiassa Visit Tampereelle, että ehkä näille osuuksille voisi laittaa jonkun pyöräilijöiden väistämisestä muistuttavan kyltin. Toki on aina niitä kuskeja, joita ei kiinnosta kuitenkaan, mutta ainakin pyöräilijänä tulisi heti paremmin huomioitu olo. Mutta tosiaan, suurimmaksi osaksi muuta liikennettä ei edes ollut, joten mikään suuri ongelma tämä ei ole 🙂
Kiva kuulla! ja hyvä idea tuo varoitusmerkki. Toivottavasti niitä tulee, niin autoilijat muistaisivat paremmin väistää pienempiään.