Kaupallinen yhteistyö: Visit Tampere, Pyhä-Näsi ja Lakesperience -hanke
Kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä paras paikka juhannuksen vietolle löytyy luonnon rauhasta. Niinpä pyörämatkaani Pyhä-Näsi ‑reitistölle suunnitellessani oli alusta lähtien selvää, että lähtisin metsästämään juhannusyön taikaa Helvetinjärven kansallispuistoon. Siellä vierailu oli ollut haaveissani jo vuosien ajan, ja kuulostaahan “juhannus Helvetissä” vaan aika pirun raflaavalta.
Lue myös muut Pyhä-Näsi ‑artikkelit: Pyhä-Näsi: Pyörämatkalle Järvien reitille, jossa perustietoja reitistä ja matkan suunnittelusta, ja Pyhä-Näsi: Pyörämatka Näsijärven ympäri etappi etapilta.
Tässä vaiheessa oli siis pyörämatkani viides päivä. Heräsin uuteen päivään Virtojen Vaskivedellä, josta matka Helvetinjärvelle ei ollut kilometreissa huikean pitkä, mutta sitäkin soraisempi. Matkaa kertyi 30 kilometria, mutta ilman ylimääräisiä mutkitteluitani, se olisi sitäkin lyhyempi. Reitti oli hiljainen ja syrjäinen ja mukaili pitkälti Pirkanmaata halkovaa Pirkan taival ‑retkeilyreitistöä.
Alkumatkasta yllätyin iloisesti, kun huomasin matkan varrella auki olevan Kahvila Rasin Tuvan. Olin nimittäin ollut siinä uskossa, että tämänpäiväisen taipaleen varrelta ei löytyisi lainkaan ainakaan auki olevia palveluita.
Tästä ilahtuneena astuin sisään ja heräteostoksena päädyin ostamaan lonkeron. Taustaksi kerrottakoon siis, että tämä ei varsinaisesti kuulu tapoihini — kyseessä olisi vasta vuoden kolmas alkoholiannokseni. ”Kerrankos sitä”, mietin. ”On kuitenkin juhannus.”
Matka jatkui hiljaisilla hiekkateillä, joilla kauniit järvi‑, maalais- ja metsämaisemat vuorottelivat. Vastaan tullut muu liikenne oli laskettavissa yhden käden sormilla, joten etenin ylhäisessä yksinäisyydessäni. Loppumatkasta sain tosin seurakseni paarmoja, jotka pitivät huolta siitä, että ylimääräiset pysähdykset eivät houkutelleet.
Juhannuslöylyt jurtassa
Kun lopulta saavuin Helvettiin, aloitin juhannuksen vieton saunomalla. En kuitenkaan ottanut löylyjäni missä tahansa saunassa, vaan jurttasaunassa.
Lyhyen kävelymatkan päässä pääparkkipaikalta sijaitsevan jurttasaunan vuokrauksesta vastaa Ravintola Helvetinportti. Sauna toimii itsepalveluperiaatteella, eli vuokraajat huolehtivat sen lämmittämisestä itse. Vuokrausaika on kaksi tuntia, mistä saunan lämmittämiseen on hyvä varata noin 20–30 minuuttia. Jurtan oleskelutilasta löytyy tulitikkuja ja hyttyskierukoita (jotka todellakin ovat tarpeen!).
En oikein tiennyt ennalta, mitä odottaa jurttasaunalta. Se osoittautui kuitenkin kokemisen arvoiseksi: sen löylyt olivat ehkä lempeimmät ikinä. Oikeastaan paremman saunaelämyksestä olisi voinut tehdä vain hyvä seura. Tilan puolesta lauteille olisi mahtunut isompikin porukka ja lisäksi jurtassa oli myös erillinen oleskelutila. Kokemukseni kuitenkin kruunasi pulahdus viereisen järven samettiseen veteen. Päivän paras hetki.
Saunasta päästyäni kello lähenteli jo kuutta, enkä ollut edelleenkään syönyt kunnollista ateriaa. Niinpä suuntasin tankkaamaan ruokaa Ravintola Helvetin Porttiin, jonka listassa on vahva painotus lähiruokaan: viereiseltä tilalta tulevaan villisian- ja strutsinlihaan sekä Näsijärven kalaan, mutta tarjolla on myös kasvisvaihtoehtoja. Annoskoot ovat pyöräilijä- ja vaeltajaystävällisiä eli tuhteja ja lounaan hintaan kuuluvat tuoreet sämpylät uskomattoman maukkaita.
Ruokailuani lopetellessani juttelin ravintolan ja strutsitilan omistajan kanssa, joka jalomielisesti kutsui minut riippumattoilemaan pihapiiriinsä. Villi luonto kuitenkin kutsui, joten aterioituani pakkasin leiriytymiskamppeeni reppuuni, jätin pyörän parkkiin ja lähdin vaeltamaan Helvetinjärven poluille.
Pyörän narikkaan jättäminen osoittautui nopeasti erittäin hyväksi ideaksi, sillä Helvetinjärven reiteillä jyrkkiä nousuja ja portaita riittää. Siten retkipyörän mukana raahaaminen on näillä reiteillä suositeltavaa vain tosimasokisteille.
Ilman pyörää poluista ja portaistakin oli helppo nauttia. Suuntasin ensin Helvetinkolun kalliosolaan ja Ison Helvetinjärven näköalapaikalle, mistä jatkoin matkaa edelleen kohti etelää.
Maisemat vaihtelivat karuista järvimaisemista soihin ja vehreisiin metsiin, mutta yksi asia oli ja pysyi: hyttyset. Ininä korvissa vakiintui niin, että sen olisi voinut luulla olevan tinnitusta. Niiden tuoma kiusa tuntui kuitenkin pieneltä Helvetinjärven luonnon majesteettisuuden rinnalla.
Helvetti on märkä paikka
Kuljin kesäillan auringon valaisemilla poluilla lumoutuneena varmana siitä, että mikään ei voisi pilata tätä iltaa.
Paitsi että tietenkin voisi.
Yhtäkkiä havahduin outoon kosteuteen alaselässäni. Jokin vuosi.
”Ei perkele, eihän mun juomarakko ole hajonnut?” oli ensimmäinen mieleeni tullut ajatus. Tarkastin repun selkäosassa erillisessä taskussa olevan juomarakon, mutta siinä ei ollut mitään vikaa.
Repun pohja sen sijaan näytti huolestuttavan märältä. Jokin repun sisällä siis falskasi, mutta mikä?
Avasin reppuni ja aloin tonkia sen sisältöä. Pienen penkomisen jälkeen minulla välähti: syyllinen oli tietenkin se saamarin lonkero, jonka olin niin juhlallisesti ostanut matkan varrelta juhannusjuomakseni! Mutta miten ihmeessä se oli alkanut vuotaa?
Sain tölkin esiin. Se oli yhä avaamaton, mutta epäilyttävän kevyt – tölkin alareunassa oli pienenpieni reikä. Tilanne oli tässä vaiheessa se, että lonkeroa ei tölkissä enää juuri ollut, vaan oikeastaan koko sen sisältö oli valunut reppuuni. Sinne meni juhlajuomani.
Nyt on kyllä jokin päin helvettiä… …kappas, juhannusjuomani vuotaa!
Aloitin evakuointioperaation ja levittelin kamani kaoottisesti pitkin polkua. Evääni olivat nyt lonkeromarinoituja eväitä. Ostamieni irtopähkinöiden paperipussi oli niin märkä, että sen pohja repesi heti pussin repusta nostettuani ja cashew’t levisivät pitkin mättäitä. Oikeastaan kaikki, mihin koskin, tuntui tahmaiselta ja löyhkäsi lonkerolta.
Lopullisesti halvauksen sain kuitenkin siinä vaiheessa, kun kaivoin repusta makuupussini: lonkerossa sekin. Sillä hetkellä näin sieluni silmin, kuinka juhannuksesta Helvetissä olisi tulossa juhannus helvetistä: kuinka kamalaa olisikaan nukkua märässä, lonkerolta lemuavassa makuupussissa?
Tilannetta tarkastellessani kuitenkin huokaisin helpotuksesta, sillä makuupussini lonkerovauriot eivät olleet pahimmasta päästä. Suojapakkaus oli onneksi ehkäissyt totaalikatastrofin ja kastuneita kohtia oli vain vähän. Toinen hyvä uutinen oli, että mukana olleet vaatteeni olivat kuivapussissa, joten ne olivat myös säästyneet vuodolta.
Juhannushelvetistä taivaaseen
Sotkun siivoamiseen meni aikansa, mutta lopulta pääsin jatkamaan matkaa. Olin juuri ohittanut Ison Ruokejärven telttapaikan. Se oli ollut viehättävä, mutta juhannus oli houkutellut paikalle paljon väkeä. Koska en ollut muutenkaan saanut vielä tarpeekseni patikoinnista, jatkoin matkaani kohti Haukanhiedan telttailualuetta. Ehkäpä kauempana olisi väljempää.
Perillä odotti kuitenkin pettymys: Haukanhieta oli itse asiassa vielä moninkertaisesti ruuhkaisempi kuin mitä Iso Ruokejärvi oli ollut. Karttaa tarkemmin katsoessani tajusin syyn: kansallispuiston toinen parkkipaikka oli aivan sen tuntumassa ja lisäksi paikalla oli lukuisia fasiliteetteja vessasta vesipisteeseen. Ilmankos.
Jonkin aikaa vaeltelin alueella, mutta alueella vallitsi festaritunnelma, mikä ei ollut ihan sitä mitä juuri sillä hetkellä kaipasin. Lisäksi paikka oli jo niin täynnä, että paikan löytäminen riippumatolle osoittautui vaivalloiseksi. Ainoa sopivanoloinen paikka löytyi vessan lähistöltä, jolloin olisin joutunut kuuntelemaan tiuhaan käyvän oven narinaa todennäköisesti läpi yön.
Koska Haukanhieta alkoi vaikuttaa juhannushelvetiltä, päätin sanoa kiitos ei ja kääntyä takaisin sinne, mistä olin tullutkin. Isolla Ruokejärvellä oli sentään ollut rauhallista.
Lopulta paikanvaihto kannatti. Taivalsin Haukkajärven rannalle tuijottamaan suviyön auringon värjäämää taivasta. Löysin lopulta rauhallisen sijan riippumatolleni ja nukahdin heti silmät suljettuani. Melko taivaallista, vaikka Helvetissä olinkin.
P.S. Ja koska kaikkia kuitenkin jäi vaivaamaan vuotava lonkerotölkkini, paljastettakoon, että tölkin kyljessä olleen reiän alkuperä jäi ikuiseksi mysteeriksi.
Helvetinjärven kansallispuisto: info
- Helvetinjärven kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä. Tampereelta matkaa Helvetinjärvelle on suorinta reittiä noin 80 kilometria, mutta Pyhä-Näsi ‑pyöräreittiä polkemalla kilometreja tulee reilusti lisää.
- Kankimäen pysäköintialueen ja Helvetinportin sisäänkäynnin yhteydestä löytyy myös Ravintola Helvetin Portti, infopiste, pieni myymälä (josta voi ostaa mm. retkeilykartan tai matkamuistoja), wc-tilat ja maksullinen suihku.
- Ravintoloitsijoiden strutsi- ja villisikatila sijaitsee 700 metrin päässä, ja tilalla on mahdollisuus käydä tutustumassa eläimiin.
- Jurttasauna sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Helvetinportilta. Vuokraus hoituu ravintolan kautta. Kesällä 2020 hinta oli 25€/2 h.
- Jos luonnossa leiriytyminen ei ole se juttu, kansallispuistosta löytyy myös mökkimajoitusta.
8 comments
Taisit kuitenkin nauttia retkestäsi, vaikka lonkerot ja muut juhannuksen juhlijat eivät sitä mitenkään parantaneet. Tuota ruuhkaisuutta on tullut esille monesta muustakin suunnasta. On ollut vähän erikoinen kesä sen suhteen. On ollut kiva seurata näitä Tampereen suunnan reittejäsi ja olla mukana hienojen kuvien välityksellä.
Heh, joo! Onneksi tämä pieni vahinko vei fiilikset vain hetkeksi. Kun sai keskittyä luonnon kauneuteen, niin kaikki oli täydellistä! Kiitos palautteesta 🙂
Tämä oli kyllä nyt mainiota luettavaa (ihanaa lukea sujuvaa, hyvin jäsenneltyä, loogista ja hauskaa tekstiä, ahh)! Jopa siinä määrin, että taidan kopioida tämän retkisuunnielman itselleni. Edellisestä (ainoasta) pyöräreissusta on vierähtänyt kymmenisen vuotta, ja olen välillä pyöritellyt mielessä näitä kodin läheisiä reittejä. Hienoa, että niistä on vihdoin selkeät kartat ja suunnittelutyökalut! Bike&boat ‑yhdistelmä olisi kyllä ehdottomasti minun juttuni! En vielä ehtinyt tsekata suunnittelukarttaa, mutta onkohan jossain kerrottu myös potentiaaliset telttailupaikat (kansallispuistoja lukuun ottamatta)?
Helvetinjärven rauhaisin leiripaikka lienee Luomajärvi, sinne kun on kömmittävä aavistuksen kumpareista polkua 4–5km suuntaansa lähimmältä parkkipaikalta. En ole itseasiassa edes yrittänyt Ruokejärveä tai Haukanhietaa, ne kun ovat aina täynnä (tai ehkä joskus marraskuussa saisi olla rauhassa?).
Kiitos pitkästä kommentista 🙂 Joo, PyhäNäsin sivuilta löytyy kartta, joka näyttää reitin varrelta löytyvät telttailu- ja laavupaikat. Oikein kätevä työkalu suunnitteluun! Kunpa muutkin pyörämatkailureitit loisivat sivuilleen yhtä kätevät suunnittelutyökalut.
Hyvä vinkki tuo Luomajärvi! Pitää seuraavalla visiitillä kokeilla sitä 🙂
Tuossa oli jo ainekset katastrofiin, mutta onneksi kaikki kääntyi parhain päin. Helvetinjärvellä olen ollut päiväretkillä ja monesti mieltä on poltellut yöpyminen aluleella. Hyvä vinkki tuo aikaisempi kommentti, että Luomajärvellä saisi olla ehjä eniten rauhassa. Upeita maisemia kieltämättä!
Haha, niinpä! Tuonne Luomajärvelle ehdottomasti seuraavalla kerralla 🙂
Tämä oli oikein mukaansatempaava matkatarina Helvetinjärven kansallispuistosta, kiitos. Onneksi lonkerokatastrofi oli ensivaikutelmaa pienempi ja sait rauhassa nukkua yösi.
Hehe, joo, onneksi katastrofi oli lopulta pienempi kuin miltä aluksi vaikutti, ja juhannus meni lopulta mukavasti 🙂