Kaupallinen yhteistyö: Addnature
Neljä vuotta sitten maailmani muuttui. Hankin riippumaton ja nukuin ensimmäistä kertaa yksin ulkona. Ulkona yöpymisen vastustamaton houkutus, pieni jännitys ja ennen kaikkea uskallus veivät minut lopulta lähimetsän syleilyyn. Aamulla heräsin autuaan kiitollisena kokemuksestani.
Tämän tärkeän askeleen jälkeen luonnossa leiriytymisestä on tullut kiinteä osa elämääni. Pyörämatkoilleni ne ovat antaneet kokonaan uuden ulottuvuuden ja vapauden, kun voin luottaa pystyväni nukkumaan melkein missä vaan.
Vähintäänkin yhtä tärkeää on ollut kokea luontosuhteen vaikutukset: aistit herkistyvät, olo tasapainottuu ja elämä on yhtäaikaisesti yksinkertaista ja ihmeellistä. Raitis ilma tuudittaa illalla uneen ja virkistää aamulla uuteen päivään. Luonnossa yksinkertaisesti voin paremmin.
Oma käänteentekevä yöni osui Suomen Ladun Nuku yö ulkona ‑kampanjan tapaan johonkin elo-syyskuun taitteeseen, joskaan neljä vuotta sitten en ollut vielä kuullutkaan koko tapahtumasta. Suomen luonnon päivänä vuosittain vietettävällä tapahtumalla onkin varsin osuva ajoitus, sillä mikäpä olisi paras tapa juhlistaa luonnon upeutta kuin mennä sen luokse kylään!
Nuku yö ulkona ‑tapahtuman kunniaksi jaan nyt ulkoilijan verkkokauppa Addnaturen pyynnöstä liudan vinkkejä ja ideoita ulkona yöpymiseen varsinkin sitä vasta harkitseville. Osa vinkeistä on laadittu juurikin Nuku yö ulkona ‑teemayötä ajatellen, mutta suurin osa niistä on yleisluontoisia. Jos siis virallisena kampanjayönä ei metsään kerkeä, niin ei hätää — mikä tahansa yö on loistava yö nukkua luonnossa, kunhan vaan olosuhteisiin sopivat varusteet ja taidot ovat hallussa.
Nuku yö ulkona — mutta missä?
Nuku yö ulkona ‑kampanjaan osallistumisessa tyyli on vapaa ja vain mielikuvitus (ja muutama laki) rajana. Ensin kannattaa päättää, haluatko mieluummin osallistua johonkin organisoituun ryhmätapahtumaan vai suunnitteletko ja toteutatko retkiyösi itsenäisesti.
Järjestetty Nuku yö ulkona ‑ohjelma
Teemapäivän erikoisuutena ovat ympäri Suomea järjestettävät tapahtumat sekä Metsähotellit. Tapahtumia on monenlaisia, mutta suurimmassa osassa pointtina on yhteisöllinen yöpyminen luonnossa, joissain on puolestaan erätaitojen opetusta. Kurkkaa täältä Nuku yö ulkona ‑tapahtumat ympäri Suomen!
Metsähotellit ovat puolestaan hauska innovaatio madaltaa kynnystä metsäyön viettämiseen: niissä et nimittäin tarvitse välttämättä omaa majoitetta ollenkaan! Voit varata Metsähotellista etukäteen lainateltan tai ‑riippumaton. Harmillisesti tänä vuonna koronan vuoksi Metsähotelleja on peruttu, ja 2021 sellainen löytyykin ainoastaan Inarista. Toivon mukaan ensi vuonna tilanne on parempi, ja Metsähotellit vastaanottavat vieraita ympäri maata.
Itsenäisesti toteutettu retkiyö
Itsenäiseen yöpymiseen Suomen kaltaisessa retkeilijän unelmamaassa vaihtoehtoisia kohteita riittää rutkasti.
Oman kokemukseni perusteella tosin varsinkin suositut ja helposti saavutettavat retkikohteet keräävät Nuku yö ulkona ‑tapahtuman aikaan runsaasti kävijöitä. Jos viihtyy paremmin rauhassa ja hiljaisuudessa (kuten minä), kannattaa joko etsiä paikka, johon harva löytää tai sitten valita yöpymiselle kokonaan toinen ajankohta.
Laajojen jokamiehen oikeuksien ansiosta teltan voi pystyttää miltei mihin tahansa metsään (ja metsiähän täällä riittää!). Pihapiireihin tulee pitää kunnon hajurako ja pellot sekä muut viljelmät jättää rauhaan.
Aina ei edes tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä usein lähimetsäkin voi sopia yöpaikaksi. Jos mietityttää löytyykö vaikka oman kotikaupungin liepeiltä sopivaa metsää, apuna voi käyttää maastokarttasovelluksia (ja toki ihan niitä paperisiakin, jos vaan löytyy!), joista pystyy arvioimaan maaston laatua sekä etäisyyttä asutuksesta ja muusta ihmistoiminnasta. Itse olen Helsingissä joskus myös tehnyt etukäteistiedustelureissuja, joiden tarkoituksena on käydä etsimässä ja arvioimassa yöpymiseen sopivia, tarpeeksi suojaisia ja rauhallisia metsäkohteita.
Mikäli yöpymään haluaa viralliseen retkikohteeseen, ja miettii vaihtoehtoja, yksi vaihtoehto on etsiä niitä Luontoon.fi ‑palvelusta. Kansallispuistoissa ja monilla retkeilyalueilla pääsee nauttimaan upeista luontokohteista, mutta niissä yöpyminen on usein sallittu vain tietyillä telttapaikoilla. Luonnonsuojelualueilla leiriytyminen on usein kokonaan kielletty tai rajattu kansallispuistojen tapaan tiukasti tietylle alueelle. Otathan kunkin paikan säännöistä selvää aina etukäteen!
Ympäri Suomea on runsaasti laavuja, jotka ovatkin mainio vaihtoehto yöpymiselle. Usein niissä yöpymiseen tarvitsee vain makuualustan ja makuupussin. Riskinä toki on, että laavulla on muitakin yöpyjiä ja katon alle ei enää mahdu. Laavupaikkoja voi selailla muun muassa Laavu.org ‑sivustolla.
Loistava vaihtoehto varsinkin uusien varusteiden testaamiseen on myös oma piha tai parveke – sisälle pääsee helposti, jos vaikka kylmä pääsee yllättämään.
Entä varusteet?
Retkikohde, ‑suunnitelmat ja ‑olosuhteet vaikuttavat hyvinkin paljon siihen, millaiseksi ulkonayöpyjän pakkauslista yhden yön reissulle muotoutuu. Tarpeet ovat hyvin erilaiset riippuen siitä, nukutko hyvällä ilmalla omalla takapihalla vai oletko lähdössä pidemmälle polkaisulle tai patikalle epävakaisiin olosuhteisiin kauas palveluista. Muokkaa siis oma varustelistasi arkijärkeä käyttäen ja omien tarpeidesi mukaan.
Monenlaisia ja ‑hintaisia tuotteita löytyy, ja toki DIY-meiningilläkin voi loihtia kaikenlaista. Selvää kuitenkin on, että varustus, niiden sopivuus olosuhteisiin sekä oikeanlainen käyttö määrittävät pitkälti sen, kuinka mukavaa tai epämukavaa ulkona nukkuminen on. Varusteita hankkiessa kannattaakin miettiä tarkkaan, millaiset tuotteet sopivat parhaiten juuri omiin tarpeisiin. Ennen ostopäätöksen tekoa voit kokeilla eri vaihtoehtoja esimerkiksi lainaamalla kaverilta tai vuokraamalla.
Majoite
Kotoa löytyy sänky, peitto ja katto pään päällä, mutta mitenkäs ulkoilmassa? Useimmat tarvitsevat onnistuneeseen yöhön jonkinlaisen majoitteen ja yöpymisvarusteet.
Erilaisia majoitevaihtoehtoja on moneen makuun. Teltta on klassikkovalinta, mutta riippumaton suosio tuntuu olevan jatkuvassa nousussa. Riippumattoilija tosin saattaa olosuhteista riippuen tarvita lisävarusteiksi myös hyttysverkon ja säältä suojaavan tarpin. Askeettisemmasta tyylistä pitävä saattaa valita bivy-pussin, pelkän tarpin tai olosuhteiden salliessa täysin taivasalla yöpymisen.
Makuupussi, makuualusta ja muutama muu varustevinkki hyviin yöuniin
Makuupussi ja makuualusta kuuluvat varustuksen vakiokalustoon oikeastaan majoitteesta riippumatta. Riippumatto on poikkeus, sillä makuualustan sijaan moni riippumattoilija saattaa käyttää niin sanottua underquiltia eli aluspeittoa. Riippumattoillessa makuualustan/aluspeiton tehtävä onkin ainoastaan eristää alhaalta tulevaa kylmää ilmaa vastaan, ei niinkään pehmittää, kuten kovaa maanpintaa vasten nukuttaessa.
Makuupussin kohdalla on syytä kiinnittää huomiota sen lämpötilasuosituksiin, eli comfort- ja limit- arvoihin (extreme ‑lämpötilaraja kertoo ainoastaan lämpötilan, missä pussi pitää sinut vielä hengissä). Jos lämpötilaennuste viittaa kylmempään säähän kuin pussin lämpöarvo, voi muutaman asteen lisälämpöä hommata esimerkiksi silkki- tai merinolakanalla. Itse käytän viileämpinä kesäöinä Cocoonin silkkilakanaa kesäpussini kanssa.
Makuualusta on lämpimänä pysymisen osalta vähintään yhtä tärkeä kuin makuupussi. Vaikka pussisi olisi kuinka lämmin, liian heikosti eristävä alusta saa sinut palelemaan varmasti. Alustan eristävyyden kohdalla olennaisin tekijä on R‑arvo. Syksyn ja kevään koleudessa R‑arvon on hyvä olla vähintään 3, talvipakkasilla 5.
Makuualustojen kohdalla valinta on tehtävä ilmatäytteisen ja solumuovipatjan välillä. Oma valintani on ilmapatja puhtaasti mukavuussyistä. Solumuovipatjojen etuja ovat kuitenkin kestävyys, keveys ja edullisuus.
Markkinoilla on monenlaisia retkityynyjä. Sellaisen voi kuitenkin helposti korvata myös laittamalla vaihtovaatteet kuivapussiin tai makuupussin säilytyspussiin ja muotoilemalla siitä tyynyn. Itselläni tämä vaihtoehto on toiminut hyvin, ja samalla säästää tilaa, sillä vaihtovaatteethan kulkevat muutenkin mukana.
Jos on herkkä äänille tai valolle, kannattaa mukaan pakata korvatulpat ja unimaski. Itse tosin korvaan unimaskin usein vaikkapa tummalla paidalla tai muulla vaatteella.
Vaatteet
Hyvä retkivaatetus vaihtelee tietenkin sääolosuhteiden mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin, että päivän aktiviteetteihin ja nukkumiseen käytetään eri vaatteita. Näin saat yöksi kuivaa päälle, mikä edesauttaa lämpimänä pysymistä huomattavasti.
Makuupussiin ei ehdottomasti kannata kaivautua kaikki vaatteet päällä toppatakkia tai kuorivaatteita myöten. Trust me, kokeiltu on ja ne yöt olivat kylmiä! Liioilla vaatteilla vain eristät itsesi makuupussista ja et hyödy makuupussin sisälle syntyvästä mikroilmastosta. Hyvänä pyjamana toimii esimerkiksi merinokerrasto. Tarpeen mukaan päälle voi laittaa vielä lisäksi esimerkiksi fleeceä tai villaa, tärkeintä on kuitenkin vaatteiden hengittävyys. Niin ja villasukat! Ilman niitä en yövy kesälläkään.
Muina vaatteina minulla on yleensä yhden yön reissulla mukana ajovaatteet ja ‑kengät, kevytuntuvatakki ja/tai villapaita lämmikkeeksi illan viileyteen, sekä tarpeen mukaan kuorivaatteet tai sadevaatteet. Olosuhteiden vaatiessa myös esimerkiksi pipo, tuubihuivi ja käsineet voivat olla tarpeen.
Elämänlaatuani nostaa myös, jos otan mukaan erilliset sandaalit, esim. Crocsit, leirikengiksi. Ne on huomattavasti mukavampi ja nopeampi heittää jalkaan, kun vaikkapa vessahätä yllättää yöllä.
Lue lisää vinkkejä yön kylmyydessä tarkenemiseen täältä!
Retkiruokailu
Yhden yön reissusta voi selvitä vielä ihan pelkillä eväilläkin, joten omaan retkikeittimeen investoiminen ei ole lyhyillä retkillä vielä välttämättömyys. Jos leiriytyy tulentekopaikan yhteydessä, voi ruokaa laittaa myös nuotiolla, jolloin oma keitin ei ole välttämättömyys, mutta lämmintä ruokaa saa silti. Jos retkeilystä kuitenkin innostuu kunnolla, voi olla hyvä idea panostaa omaan keittimeen, sillä se tuo paljon vapautta.
Yksi vaihtoehto on myös hyödyntää termoksia, jolloin voit käyttää kuumaa vettä vaikkapa puuron tai nuudelien valmistukseen, vaikka käytettävissä ei olisikaan retkikeitintä tai nuotiota. Tarjolla on myös ruokatermoksia, joissa voit kuljettaa kotona kokkailemasi ruoat ja nauttia ne lämpiminä leiripaikassasi.
Kannattaa myös muistaa, että ulkoilmassa ruokahalu kasvaa. Etenkin, jos suunnitelmissasi on vähääkään aktiisempi retki, kannattaa mukaan pakata reilusti energiapitoista ja helposti pakattavaa ja valmistettavaa ruokaa. Ota mukaan myös roskapussi, jolla voit tuoda ruokien pakkaukset ja muut roskat pois.
Vähintään yhtä tärkeää on nesteytyksestä ja puhtaan veden saatavuudesta huolehtiminen. Itse käytän juomaveden kuljetuksessa yleensä juomarakkoa, ja sen lisäksi hyödynnän luonnonvesiä joko keittämällä tai suodattamalla ne. Erilaisia varusteita veden säilömiseen ja puhdistamiseen löydät täältä.
Ensiapu ja hygienia
Onnettomuus ei tule kello kaulassa, joten yön yli reissullekin pitää ottaa mukaan ensiapupaketti. Sen sisältöä voi luonnollisesti muokata tarpeen mukaan. Mukana olisi hyvä olla ainakin haavanhoitotarvikkeet, käsidesiä/desinfiointiainetta, särkylääkkeitä ja punkkipinsetit.
Olosuhteiden mukaan aurinkorasva ja hyönteismyrkyt voivat myös tulla tarpeen. Hyönteisten torjuntaa voi tehostaa vielä esimerkiksi hyttyshatulla.
Jokainen tietää varmasti itse parhaiten tarvitsemansa lääkkeet ja hygieniatuotteet, mutta yhden yön reissulle tarvii harvemmin kuljettaa koko kylppärin kaapin sisältöä. Sen vinkin annan, että vessapaperi kannattaa pakata vedenpitävästi!
Muut
Yksin käytännöllisimmistä varusteista yöretkellä on otsalamppu. Toki tavallisella taskulampullakin pärjää, mutta käsien vapaaksi saaminen helpottaa elämää kummasti.
Hieman retkestä riippuen puukollekin saattaa olla käyttöä. Näin erityisesti, jos suunnitelmissa on nuotiohommat ja vaikkapa kiehisten veistely sytykkeeksi.
Pyörällä liikkuessa pidän mukana varasisäkumia ja muita välineitä, joita tarvitsen renkaanvaihto-operaatioon. Multitool on mukana myös.
Puhelimen ja mahdollisen muun elektroniikan latauspiuhat ja varavirtalähteet kannattaa myös ottaa mukaan, jotta tiukan paikan tullen virtaa saa lisää.
Varsinkin syvemmälle metsän siimekseen mennessä ja pois merkityiltä reiteiltä lähtiessä on hyvä ottaa mukaan myös kartta ja kompassi.
Lopuksi
Pitkän listaukseni loppuun haluan vielä todeta, että vaikka ulkona yöpyminen ehkä ennakkoon saattaa tuntua hieman jännältä, kenties pelottavaltakin, ja kaikkien ohjeiden, neuvojen ja pakkauslistojen keskellä monimutkaiselta välineurheilulta, se on loppujen lopuksi varsin yksinkertaista. Arkijärjellä pääsee pitkälle, ja paras vinkki onkin oikeastaan vaan päättää mennä ja lähteä. Omien taitojen ja varusteiden rajat on toki tarpeellista tunnistaa.
Sitten toinen, tärkeä juttu. Vielä ennen kamojen pakkaamista ja luontoon lähtemistä käypä lukemassa nämä:
- Kertaa täällä jokamiehenoikeudet, mitä niihin kuuluu ja mitä ei. Vaikka Suomessa luonnosta saakin nauttia varsin vapaasti, ihan kaikki ei silti ole sallittua.
- Ota Retkietiketti haltuun täällä! Luonto ja kanssaretkeilijät kiittävät, kun kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä.
Toivon, että mahdollisimman moni saa tästä kipinän lähteä ulos yöksi ja tietenkin myös hyödyllisiä neuvoja. Jos kuitenkin jäi vielä jotain kysyttävää tai lisättävää, niin laittakaapas ihmeessä viestiä alle kommentteihin. Mieluusti kuulen myös teidän kokemuksia ja ajatuksia #NukuYöUlkona ‑tapahtumasta ja ulkona yöpymisestä muutenkin! Ehdottakaa ihmeessä myös muita aiheita, joista lukisitte mieluusti lisää tässä blogissa.
9 comments
Kiva, että on tällainen tapahtuma, vaikka itsellä ei tullutkaan osallistuttua. Veikkaan, että tämä varmasti innostaa ihmisiä entistäkin enemän liikkumaan luonnossa. Metsähotellit olivat minulle ihan tuntematon käsite, vaikka vähän vastaavalla konseptilla toimivissa majoituksissa olenkin ulkomailla joskus majoittunutkin. Varmasti alentaa osaltaan kynnystä ulkona nukkumiseen!
Joo, tuntuu, että Nuku yö ulkona ‑on saanut valtaisan suosion, mikä on tietysti mainio juttu! Toisaalta, jos kaipaa luonnosta nauttimista omassa rauhassa, niin kyseisinä päivinä/öinä joutuu jo vähän miettimään, minne menee 😀
Hyviä vinkkejä leireilyyn, tosin noista varusteista tulee jo mahtavankokoinen kantamus. Luultavasti selkäni ei kauheasti ilahtuisi kovasta alusesta teltassa tai laavussa. Sen sijaan pidän veneessä nukkumisesta. Lämpiminä öinä voi vuodevaatteet siirtää myös veneen avotilaan (jolleivat hyttyset kiusaa).
Todella hyviä vinkkejä pyöräilyyn ja yöpymiseen maastossa. Tämä Nuku yö ulkona on hieno tapahtuma, johon valitettavasti itse en ole osallistunut vielä kertaakaan. Tänä vuonna se jotenkin jäi vähemmälle huomiolle, koska huomasin vasta tuttujen somepäivityksistä kyseisen päivän. Eli vielä se ei niin vakiintunut ole, etteikö voisi sitä enemmänkin rummuttaa ennakkoon medioissa. Joka tapauksessa fillarilla pääsee näkemään lähimaastoakin aivan eri tavalla kuin kävellen tai autolla -> yöpyminen reissuilla luonnossa kunnon varusteilla on bonusta siihen.
Viime vuonna toteutimme tämän “Nuku yö ulkona” ihan vaan takapihallamme, pienellä kahden hengen vanhalla harjateltalla ja sisältä raahatulla vieraspatjalla. Ei kaikkein mukavin yö, teltta olisi saanut olla vähän ilmavampi ja patjakin sijauspatjaa parempi, kummasti sitä nurmikollakin oli kuoppia tms. 🙂
Mutta kokemus tuokin oli!
Tuttu tapahtuma itsellekin, vaikkei ole tullu osallistua kertaakaan. Ehkä siks, kun on tullu yövyttä kesällä muutenkin kesällä, mutta hauska tapa juhlistaa suomen luonnon päivää ja just hyvin kannustaa muita kokeilemaan ulkona nukkumista! Ulkona nukkuminen on kyllä ihanaa. Riippumattoa en oo vielä kokeillu, vois olla kyllä kiva ja kevyt! 🙂
Tää menee kyllä ihan kirjanmerkkeihin. Tosi kattava ja mielenkiintoinen postaus! Itellä kokemusta vaan teltassa yöpymisestä, mutta joskus olis kiva testailla laavua. Yövyin viime vuonna juhannuksen yksin metsässä, ja vaikka oli keskikesä, oli mullakin villasukat mukana (ja tarpeeseen tuli).
Olen tavallaan osallistunut ulkona nukkumiseen montakin kertaa. Mökillä tulee nukuttua riippukeinussa, kaupungissa parvekkeella, mutta eihän ne ole samoja, kuin että menisi ihan metsikköön. Noh, joku kerta tämänkin toteutan.
Tämä oli todella kattava juttu aiheesta! En ole juurikaan ulkona nukkunut lapsuuden tai teiniajan telttailuja lukuun ottamatta. Mutta tavallaan kiinnostaisi kokeilla, mutta pahoin pelkään että kuuntelisin jokaista risahdusta kauhulla ja tulisiko siitä nukkumisesta sitten mitään? 😀