1. Riittävän lämpimät varusteet
Talvipakkasilla ei pidä lähteä soitellen sotaan ja kokeilla, josko se kesämakuupussi olisikin ihan ok miinus kahdessakympissä. Kylmässä säässä paleltuminen on vaarallista, se voi johtaa hankalasti hoidettaviin paleltumiin tai jopa hypotermiaan. Vähempikin vilu on epämukavuustekijä ja haittaa esimerkiksi nukkumista. Paleleminen kuluttaa myös hurjasti energiaa.
2. Tarkista makuupussin lämmittävyyden raja-arvot
Makuupussia valitessa kiinnitä huomiota sen lämpöarvoon. Comfort viittaa lämpötilaan, jossa keskiarvonainen nukkuu yönsä lämpimästi, limit on sama arvo miehille. Extreme viittaa lämpötilaan, missä pussilla pitäisi vielä selvitä joten kuten hengissä, joten sitä ei kannata käyttää ostopäätöksen perusteena.
3. Käytä kahta makuupussia päällekäin
Jos investointi kalliiseen talvimakuupussiin ei innosta, mutta kaapista löytyy pari hieman lämpimämmälle säälle tarkoitettua pussia, saattaa niiden yhdistäminen olla ratkaisu. Tässäkin tapauksessa suosituslämpötilat olisi hyvä olla tiedossa, jotta on helpompi arvioida riittävätkö pussit yhdessä suunnitelluissa olosuhteissa. Osviittaa yhdistetystä lämpöarvosta antaa muun muassa tämän artikkelin taulukko (valitettavasti vain fahrenheiteissa). Jos käytössäsi on sekä kuitutäytteinen että untuvatäytteinen makuupussi, kannattaa kuitupussi laittaa ulommaksi kerrokseksi sen parempien kosteusominaisuuksien vuoksi.
4. Pidä makuupussistasi hyvää huolta
Anna makuupussisi tuulettua/kuivua käytön jälkeen. Yön aikana pussiin kertyy kosteutta, ja kostea pussi lämmittää huomattavasti huonommin. Älä myöskään kotiolosuhteissa säilytä makuupussia pieneen kompressiopussiin sullottuna, sillä pitkässä juoksussa pussin kuohkeus ja samalla lämmittävyys kärsivät. Säilytä siis makuupussisi mahdollisimman väljästi.
5. Hengitä ulos, älä makuupussisi sisään
Kylmällä ilmalla voi olla houkuttelevaa sukeltaa makuupussiin viimeistä hiuskarvaa myöten. Hengittäminen pussin sisällä kuitenkin kosteuttaa makuupussisi mikroilmaston, mikä taas tietää hiljalleen viileneviä oltavia. Suojaa mieluummin kasvojasi kylmältä vaikkapa kommandopipolla.
6. Valitse tarpeeksi hyvin eristävä makuualusta
Makuualusta on lämpimänä pysymisen kannalta vähintään yhtä tärkeä varuste kuin makuupussikin. Makuupussin eristävyydestä kertoo R‑arvo. Talviolosuhteisiin kannattaa etsiä alustaa, jonka R‑arvo on vähintään 3. Toki myös makuualustoja voi yhdistellä lisäeristettä saadakseen.
7. Testaa uudet varusteet
Uudet talvivarusteet kannattaa ehdottomasti testata helpolla lähiretkellä tai vaikkapa omalla takapihalla/parvekkeella ennen kunnianhimoisemmille seikkailuille lähtöä. Näin etenkin, jos kokemusta talviretkeilystä ei ole ennalta juurikaan kokemusta.
8. Hengittävät materiaalit kunniaan
Nukkumaan kannattaa mennä kuivissa ja hengittävissä vaatteissa, jotka siirtävät kosteuden pois iholta. Kostea iho menettää lämpöä jopa 25 kertaa nopeammin kuin kuiva iho. Materiaaleista esimerkiksi merinovilla toimii erinomaisesti, kun taas puuvillaa kannattaa välttää, sillä sen kosteusominaisuudet ovat huonot.
9. Ota ekstralämmikettä mukaan
Ota mukaan ekstralämmikettä siltä varalta, että olosuhteet osoittautuvatkin kylmemmiksi. Lisälämpöä voit saada esimerkiksi ottamalla kuumavesipullon makuupussin sisälle.
10. Syö tarpeeksi
Kylmässä energiaa kuluu paljon enemmän kuin sisälämpötiloissa ja paleleminen kuluttaa sitä vielä entistäkin enemmän. Syö tukeva, mieluusti lämmin ateria illalla, sillä nälkäisenä myös vilu iskee herkemmin.
11. Juo tarpeeksi (ja lämmintä)
Nestehukkaa ei talvella huomaa helposti, sillä janontunteen sijaan se saattaa ilmetä yksinkertaisesti väsymyksenä ja päänsärkynä. Nestehukka puolestaan voi edistää paleltumista. Siksi kannattaa muistaa juoda päivän aikana tarpeeksi ja mikäli vaan mahdollista, kylmän sijasta lämmintä. Ihan juuri ennen nukkumaanmenoa ei toki kannata vetää övereitä, sillä jatkuva pissahätä ei talviyönä ole hauska ilmiö. Mistä päästäänkin seuraavaan vinkkiin…
12. Jos pissahätä iskee, toimi heti
Pissahädän iskiessä siihen kannattaa reagoida heti, vaikka kylmää ilma makuupussin ulkopuolella ei houkuttelisikaan. Elimistön tehtävänä on pitää virtsa lämpimänä, joten pitkäkestoinen pissanlämmitys on pois muista lämmitystehtävistä. Niin, ja rakko täynnä odottamalla ei tietenkään unikaan tule yhtään sen helpommin!
13. Liiku itsesi lämpimäksi
Pyri menemään nukkumaan lämpimänä. On helpompaa ja energiatehokkaampaa pysyä lämpimänä kuin saada lämmin olo kylmän jo iskettyä. Pieni jumppa koko kehoa liikuttaen saa veren kiertämään!
Kerro kommenteissa omat talviyöpymisvinkit, kokemukset, kysymykset ja muutkin ajatukset! 🙂
Talviyönä yöllä ulkona nukkumisesta asiaa myös täällä ja tarkenemisesta (pyöräilijän näkökulmasta) täällä.
17 comments
Tässä olikin useita hyviä vinkkejä. Tuo ykköskohta nyt on tietysti kaikessa talviretkeilyssä kaikkein keskeisintä. Ja tuo varusteiden testaaminen on aina järkevää niin lämpömielessä kuin muutenkin, että niiden käyttö sitten varmasti onnistuu retkellä. Tuo, että makuupussi kannattaa ylipäätään säilyttää mahdollisimman väljästi ei itselleni olisi muuten tullut mieleen.
Kiitos Mikko kommentistasi! Melkein mietin, että onko ykköskohta liiankin no brainer, mutta sitten kun on talven mittaan aina välillä nähnyt uutisia, jossa luontokohteiden henkilökunta tai viranomaiset kertovat talvella puutteellisin varustein vaikkapa tunturiin lähtijöistä, niin tulin siihen lopputulokseen, että ehkä siitäkin on hyvä muistuttaa 😀 Ja juu, tuon makuupussin säilytyksen tajusin itsekin vasta ehkä vuosi sitten. Ilmankos kesäpussini lämmittävyys on vuosien varrella hieman kärsinyt… Ja tosiaan, testikäyttö kannattaa, ettei sitten retkellä tarvitse ihmetellä, että miten tää toimii! 🙂
Ai että, tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Talviyö ulkosalla houkuttelee jostain syystä ihan älyttömästi, mutta jotenkin olen epäillyt etten a) osaa varustautua kunnolla ja b) vaivun syväjäähän. Postaus sai kuitenkin valettua toivoa myös meikäläiseen, joten ehkäpä tästä vielä rohkaistutaan ja lähdetään viettämään pakkasyö ulkosalla 🙂
No niin, loistavaa! Onneksi on vielä talvea jäljellä, niin vielä ehtii 😀 Mutta juu, yönyliretket talvioloissa on kyllä tavallista jännempiä, joten kyllä se varmasti aina takaraivossaan vähän miettii syväjäätymisen mahdollisuutta! 😀
Tässä tuli kyllä tosi monta hyvää vinkkiä, esim tuo kahden makuupussin yhdistäminen. Makuupussilakanasta ei välttämättä talvella oo niin paljoa apua, mut ehkä syksyllä enemmän?! Mut vois olla varana sekin. Itseä jotenkin jännittäisi tosi paljon nukkua ulkona talvella, mutta näillä vinkeillä se varmasti hyvin sujuisi! 🙂 Makuupusseja kannattaa kyllä säilyttää ilmavasti, eikä niiden omissa pusseissa, tääällä ne roikkuu kotona henkareissa komerossa 😀
Joo, kyllä makuupussilakanakin varmasti jonkin verran auttaa 🙂 Tuo makuupussien ilmava säilyttäminen kyllä automaattisesti rajaa makuupussien maksimimäärää kotitaloudessa 😀 Ja kiva kuulla, että vinkit toi intoa ja varmuutta talviyöpymisen kokeiluun 😀
En suunnittele retkeä arktisissa olosuhteissa, mutta vinkit olivat hyviä ja niitä oli selvästi pohdittu. Omakin makuupussi taitaa olla tiiviisti pakattuna pussiinsa odottamassa käyttöä, enkä olisi tullut ajatelleeksi, että kannattaa ajoittaa ruokailu iltaan jotta olisi kylläinen ennen nukkumaanmenoa.
Kiitos kommentista Terhi ja kiva kuulla, että vinkit toivat uutta tietoa! Itsellänikin on vanha kesäkauden makuupussi ollut yleensä tiukasti pussissa, vasta joskus ehkä vuosi sitten valistuin tästä. Aina oppii uutta!
Hyviä vinkkejä!
Itse olen viimeiset pari vuotta haaveillut että rakkaaksi tullutta telttailua voisi harrastaa kesän lisäksi talvellakin, mutta toistaiseksi on jäänyt vielä haaveeksi kun en ole raaskinyt ostaa kalliita varusteita siinä pelossa että niitä tulisi kuitenkin käytettyä vain pari kertaa vuodessa.
Yksin ei tule lähdettyä, ja pitäisi saada huokuteltua mukaan myös tuo kylmää inhoava mies 😀 (joka kylläkin on useinkin retkeillyt myös talvella, kun on polvenkorkuisesta asti harrastanut partiota)
Todella hyviä vinkkejä! Olen itsekin ajatellut, että olisi mukava kokeilla talviretkeilyä yön yli, mutta en saanut tänä talvena aikaiseksi. Josko jo ensi talvena näillä vinkeillä luontoon yöksi!
Joo, yönyliretkeily talvella vaatii aina hiukkasen enemmän valmistelua ja tietenkin varusteita, joten ei ole niin helposti toteutettavissa kuin kesäretket. Kiva kuitenkin kuulla, että intoa ja kiinnostusta olisi, ja että sait postauksesta hyödyllisiä vinkkejä. Toivottavasti ensi talvena tulee tilaisuus!
Tässäpä oli pari vinkkiä, joita jäin miettimään. Meillä on miehen kanssa samanlaiset makuupussit, joissa molempien lämmönkestävyys pitäisi olla jossain ‑10 asteessa. Vaikka lämpötila ei olisi lähelläkään tuota, mua aina palelee, jos mennään nollan alapuolelle. Mies sitä aina ihmettelee. No, mulla on tapana nukkua pussin sisällä, ei puhaltelen kosteutta hengitysilmassa pussiin. Toisaalta pussi on vähän käytetty ja aina yleensä pakattuna tiiviisti säilytyspussissa. En sitä myöskään koskaan tuulettele, vaan käytön jäljitä sullon suoraan pussiinsa. Miehen pussi taas on paljon enemmän käytössä ja tosiaan sitä aina käytön jälkeen tuulettaa. Näillä oikeasti on varmaan vaikutusta. Hyviä vinkkejä.
Joo, voi hyvinkin olla näillä vaikutusta paleluusi! Itsehän myös havahduin tähän hengitysilma-asiaan vasta aika hiljattain ja voin kertoa, että aika monta yötä olen varmasti palellut pitkälti sen vuoksi varsinkin viileämpinä kesäöinä. Kesäpussianikin olisin voinut vuosien varrella huoltaa paljon paremmin. Noh, nyt on oppirahat maksettu ja opittu taas jotain kantapään kautta, joten jatkossa toimin varmasti toisin. Hieman on kyllä pois opettelua vanhoista tavoista, kun jotenkin niin mielelläni aina kaivaudun syvälle pussin uumeniin… Toivottavasti taretaan molemmat paremmin jatkossa! 😀
Talviretkeily tavallaan houkuttelisi, mutta koska en ole vielä onnistunut viettämään edes kesäöitä ulkosalla palelematta, en uskalla lähteä kokeilemaan 😀 Tosin lapsena olen aikoinaan nukkunut yhden yön iglussa, jonka sukulainen oli rakentanut pihalleen, mutta ehkä lapsena pieni palelukaan ei haitannut, kun niin eksoottiseen majoitukseen pääsi unille.
Wow, yö iglussa kuulostaa mahtavalta! Jos saat jostain oikein lämpimät talvikamppeet kokeiluun, niin suosittelen! Itsekin tuolla uudella talvipussillani yllätyin, kuinka lämmintä sen sisällä saattaa ollakaan. Kauhtuneessa kesäpussissani olen viettänyt monta viluisaa kesäyötä nimittäin! 😀
Hyviä vinkkejä! Makuupussin, varsinkin untuvapussin huoltaminen ja oikeaoppinen säilytys on kyllä erittäin tärkeää.
Yö makuupussissa talvella kirpeässä pakkasessa on TO DO listalla 🙂 Näistä vinkeistä oli todella paljon apua. Kiitos 😀