Palataan ensin vuoteen 2006. Otin tuolloin vastaan kesätyön, jonne täytyi ehtiä aamukuudeksi. Työhaastattelussa olin vakuuttanut, että ajoissa paikalle ehtiminen ei tuottaisi ongelmaa. Asiaa tarkemmin tutkittuani tajusin kuitenkin, että julkisen liikenteen kesäaikatauluilla kyseessä olisi mahdoton yhtälö. Pitäisi pyöräillä.
Aluksi 17 kilometriä suuntaansa tuntui aikamoiselta urakalta, mutta pian aloin nauttia polkemisesta. Mikäpä olisi ihanampi tapa aloittaa päivä kuin pyöräillä hiljaisia teitä ja usvaisia joenrantoja pitkin? Tuon kesän myötä kaikenlainen arkipyöräily alkoi tuntua itsestäänselvyydeltä.
Vaikka olin löytänyt pyöräilyn ilon, en todellakaan olisi voinut kuvitella matkustavani pyörällä pidempiä etäisyyksiä vielä tuossa vaiheessa. En varmaankaan ollut koskaan edes kuullut pyörämatkailusta.
Sen sijaan reissasin kyllä muuten minkä ehdin ja pystyin. Matkani ovat aina olleet sooloseikkailuita off the beaten track ‑hengessä (mikä lienee syy, miksi lopulta viehätyin myös pyörämatkailusta!). Opintojeni kautta avautui mahdollisuuksia lähteä maailmalle vaihto-opiskelemaan, työharjoittelemaan ja kenttätutkimusta tekemään. Vuosien varrella asuin lyhytaikaisesti Etelä-Amerikassa, Lähi-idässä ja Ruotsissa. Olin tottunut lähtemään yksin kohti tuntematonta ja nauttimaan siitä.
Reilu vuosikymmen sitten kohtasin hostellissani ruotsalaisen reissaajan. Hän oli matkalla kohti Syyriaa, Libanonia ja Jordaniaa, aivan kuten minäkin, mutta sillä erotuksella, että minä aioin taittaa matkan bussilla, hän polkupyörällä. Itse asiassa hän oli jo polkenut koko matkan Ruotsista Istanbuliin.
Lähi-idän reissulta palattuani tapasin useita eeppisiä pyörämatkoja tehneen ja niistä kirjojakin kirjoittaneen Ylen toimittajan Matti Rämön. Menin haastattelemaan häntä lyhyesti aivan muusta aiheesta, mutta lopulta vietimme useamman tunnin puhuen lähinnä pyöräseikkailuista.
Molemmat kohtaamiset tekivät minuun suuren vaikutuksen. Samalla tapaamieni hard core ‑polkijoiden matkat tuntuivat niin yliluonnollisilta teoilta, että en osannut unelmoida tekeväni jotain samankaltaista edes pienemmässä mittakaavassa.
Vuosien varrella pyöräretket hiipivät hiljalleen osaksi elämääni. Halusin tutkia ympäristöäni, ja pyörä oli automaattinen valinta ajokortittomalle arkipyöräilijälle. En oikein edes tiedä, minkä laskisin ensimmäiseksi varsinaiseksi pyöräretkekseni, sillä saatoin usein tehdä 50–60 kilometrin päivälenkkejä kotoa käsin ihan vain löytääkseni uusia paikkoja.
Sitten tuli kesä 2017. Työpaikan vaihdosten myötä lomaa ei juuri ollut, joten ainoa mahdollisuus irrottautua arjesta ja nauttia kesästä oli viikonloppuisin.
Keksin Viron ja päätin suunnata Saarenmaalle juhannuksen viettoon. Tuona viikonloppuna rikoin ensimmäistä kertaa sadan kilometrin maagisen rajan pyöräilemällä majatalon mummokruiserilla kahdesti 110 kilometrin päivätaipaleet. Psykologinen vaikutus tällä uudella ennätyksellä oli valtaisa: ennen mahdottoman pitkältä kuulostava matka oli yhtäkkiä muuttunut realismiksi ja itseluottamukseni pidempien retkien toteuttamiseen kasvoi.
Ennätyksiä olennaisempaa oli kuitenkin elämyksellisyys. Olin tottunut lähtemään kauas maailman ääriin, mutta nyt huomasin, että huikeita kokemuksia voi löytää myös läheltä.
Huomasin hurahtaneeni ja haluavani lisää. Reittisuunnittelusta Google Mapsissa tuli uusi harrastukseni ja Tallinan-lautalle pyöräilystä työviikon päätteeksi perusperjantairutiinini.
Alkuvaiheessa en ollut erityisen erähenkinen, vaan majoittauduin retkilläni mukavasti sisätiloissa. Muita vaihtoehtoja en ollut oikeastaan edes miettinyt, mihin toki vaikutti varusteiden ja taitojen puute. Loppukesästä 2017 tapahtui kuitenkin käänne. Hankin ensimmäisen retkiriippumaton. Nukuin ensimmäisen yön yksin ulkona. Hullaannuin.
Peruserätaitojen handlaaminen ja omavaraisuus majoittumisen suhteen tuntuivat avaavan aivan uusia mahdollisuuksia pyöräseikkailujen suhteen. Säästäisin rahaa, kun joka yöksi ei olisi välttämätöntä löytää maksullista majoitusta. Tavoittaisin aivan uudenlaisen vapauden, kun en enää samalla tavalla olisi riippuvainen sopivan majapaikan löytämisestä ja sinne ajoissa ehtimisestä. Ennen kaikkea mahdollisuus nukkua öitä ulkona toisi reissuihin entistä enemmän elämyksiä, jännitystä ja seikkailun makua.
Jatkoin lyhyempiä pyöräretkiäni Suomessa ja ulkomailla, mutta tähtäimessäni siinsi pidempi pyörämatka. Sen esteenä oli kuitenkin ajanpuute vähäisistä kesälomista johtuen.
Lopulta kesällä 2019 tilanne oli otollinen pidemmän pyörämatkan toteuttamiselle. Hankin varusteita, pohdin reittejä ja viimein heinäkuun puolivälissä poljin pyörineni Viking Linen autokannelle suuntanani Tallinna. Poljin halki Baltian maiden. Elin unelmaani, mutta kohtasin myös vaikeuksia, jotka hetkellisesti uhkasivat matkani jatkoa. 1300 kilometriä myöhemmin tunsin edelleenkin eläneeni unelmaani ja ennen kaikkea haluavani lisää.
Tunnustettakoon, että ajatus matkablogin perustamisesta oli käynyt mielessä aiemminkin. Idean toteuttaminen oli kuitenkin aina kariutunut ajanpuutteeseen. En myöskään ollut keksinyt itseäni tyydyttävää nimeä tai näkökulmaa blogilleni.
Tekemäni Baltian pyöräturneen jälkeen ajatus alkoi kuitenkin kirkastua.
Olen aina ollut innokas matkapäiväkirjan kirjoittaja ja valokuvaaja. Pyörämatkani ei ollut poikkeus, vaan dokumentoin reissuani kirjoittamalla päiväkirjaa joka ilta, räpsimällä epäsäännöllisesti kuvia ja tekemällä insta stooreja.
Tuntui harmilliselta, mikäli materiaali itselleni niin erityisistä elämyksistä jäisi ainoastaan nuhjuisen vihkon sivuille tai unohtuisi sekalaiseksi kuvakokoelmaksi muistikortin syövereihin. Kirjoittamalla ja jäsentämällä kokemaani, näkemääni ja oppimaani voisin myös elää uudelleen kokemuksiani ja ehkä jopa syventää niitä. Kenties kirjoitukseni hyödyttäisivät ja inspiroisivat myös muita.
En aluksi ollut aivan varma perustaisinko vain ”tavallisen” matkablogin, jossa monet matkoista vaan sattuisivat olemaan pyöräreissuja. Aika nopeasti päätös oli kuitenkin selvä: perustaisin blogini nimenomaan pyörämatkailun ympärille. Se oli intohimoni, aihe, joka pyöri päässäni jatkuvalla syötöllä, joten siitä luulisi keksivän kirjoitettavaa. Miksipä siis tehdä asiasta yhtään sen monimutkaisempaa? Blogin nimikin valikoitui intuitiivisesti lähes samantien, ja niin syntyi Seikkailupyöräilijä.
4 comments
Onpa inspiroiva tarina! Voin vain kuvitella miten mahtavalta ja vapauttavalta tuntuu tehdä reissuja oman pyörän selässä. Mielenkiinnolla jään seuraamaan blogiasi. Odotan jo Suomeen paluulta kovasti telttailua, mutta riippumatossakin olisi kiva joskus kokeilla nukkumista. Hyvää alkanutta reissuvuotta!
Oi kiitos! Joo, pyöräily on avannut ihan uuden ulottuvuuden mun matkailuun. Juuri lueskelin blogistasi, että asut Kiinassa, huikeaa! Täytyypä lukea juttujasi ihan ajan kanssa. Hyvää reissuvuotta ja uusia Kiina-elämyksiä!
Onko bloggaaminen loppunut vai vieläkö voimme odottaa uusia päivityksia?
Hei! Bloggaaminen ei sentään ole loppunut, vaikka edellisestä postauksesta onkin päässyt kulumaan tovi. Muu elämä on pitänyt sen verran kiireisenä, että valitettavasti uusia artikkeleita ei ole hetkeen tullut, mutta niitä on kyllä ehdottomasti vielä tulossa 🙂 Instagramin puolella tulee etenkin story ‑puolella useammin päivityksiä, eli siellä kannattaa ottaa seurantaan 🙂