Olen yleensä varsin nopea pakkaamaan. Humps vaan, ja vartin sisällä kaikki tarpeellinen löytyy repusta. Kun aloin pakata Baltian-turneeta, eli ensimmäistä oikeasti pitkää pyörämatkaani varten, kaikki aikataulut kuitenkin pettivät.
Okei, vetoan siihen, että pakkaus poikkesi normaalista erityisesti siksi, että tällä kertaa tungin tavaroitani ensi kertaa käytössä olleisiin pyörälaukkuihin. Pakkaaminen oli siis pelkän pakkaamisen lisäksi myös uusiin varusteisiin totuttelua. Huomasin esimerkiksi, että koko reissulla tarvittavan vaatearsenaalin mahduttaminen kymmenen litran pussukkaan ei ollut ihan helppoa.
Pakkaamisen perusperiaatteet olivat toki selvillä alusta lähtien: kaikki tarpeellinen, muttei mitään ylimääräistä. Ajatuksen tasolla kaikki oli siis selvää. Käytännössä lähtöä edeltävä yö kului kuitenkin matkatavaroiden pudotuspelejä pelatessa.
On tiettyjä juttuja, jotka on pakko olla mukana. Kuitenkin sen jälkeen, kun passi, ensiapupaketti ja pyörän avain ovat mukana, alkaa mennä vaikeammaksi.
Tarvitsenko oikeasti kolmet sukat vai riittäisikö kaksi paria? Tarkenenko näillä vaatteilla hyytävämpänä yönä, vai mahtuisiko mukaan vielä jotain lämmikettä? Pärjäänkö pelkillä lenkkareilla, vai pitäisikö mukaan ottaa myös sandaalit? Kuinka monta magnesiumtablettia voin ottaa mukaan? Nekin painavat.
Siinä vaiheessa, kun laskin magnesiumtabletteja, tuntui naurettavalta, että olin jossain vaiheessa edes hetkellisesti harkinnut (sentään minikokoisen) hiusten suoristusraudan mukaan ottoa.
Loppujen lopuksi karsintakierros jätti rannalle muun muuassa uikkarit (pulahtelisin todennäköisesti kuitenkin lähinnä keskellä metsää, joten who cares), kynsileikkuri (hyvä tilaisuus katsoa, kuinka paljon kynnet kasvavat kuukaudessa) ja hiusharja (tukkani ei takkuunnu, lucky me).
Ultimaattisen pakkauskaaoksen ja litranviilauksen tuoksinnassa huomasin yhtäkkiä ahdistuvani kaikesta ympärillä olevasta materiasta suunnattomasti. Mitä ihmettä teen kaikella tällä tavaralla, kun nyt pakkausoperaationi myötä olen vakuuttunut siitä, että pärjään sillä, minkä jaksan pyöräni kanssa kantaa?
Aamuyön tunteina oikeat tavarat ihme kyllä viimein löysivät paikkansa pyörälaukuista. Järkeä koettelleen urakan päätteeksi vaihdoin vielä aikaisen aamulaivani myöhempään paattiin, jotta ylipäätään ehtisin nukkua ennen suuren seikkailuni alkua.
The Pakkauslista
Mitä siis lopulta päädyin pakkaamaan pyörälaukkuihini? Alla oleva lista paljastaa kutakuinkin sen maallisen omaisuuden, jota raahasin matkallani mukana. Ja vaikka pakkausprosessi tuottikin jonkin verran ahdistusta yön tunteina, lopputulos toimi. Joitain viilauksia tapahtui matkan aikana, ja ne olen maininnut listassa erikseen.
- Ortlieb FrontPack ‑ohjaustankolaukku 15L
- Topeak BackLoader ‑satulalaukku 10L
- Topeak Midloader ‑runkolaukku 3,5L
- Topeak Top Tube Bag ‑vaakaputkilaukku, 1,5L (vain loppuvaiheessa)
- Ohut ja kevyt vyölaukku (joka tosin hiljalleen hajosi matkana varrella)
- Asaklitt ‑reppu 30L (?) (alkuvaiheessa)
- Osprey ‑reppu 22L (loppuvaiheessa)
Tankolaukussa kulkivat leiriytymistarpeeni, satulalaukussa vaatteeni, runkolaukussa kaikenlainen sälä sisäkumista aurinkorasvaan. Puhelin ja rahapussi kulkivat vyölaukussa, tosin puhelin muutti lopulta power bankin ja myslipatukoiden kanssa retken puolivälin jälkeen hankkimaani vaakaputkilaukkuun. Repun pyrin pitämään mahdollisimman kevyenä ja kannoin siellä lähinnä matkapäiväkirjaa, juomarakkoa ja eväitä, joten niiden litrakapasiteettia en käyttänyt läheskään kokonaan.
Lue lisää pyörälaukuistani täällä!
- Pyöräilykypärä
- Hihaton tekninen paita
- Pitkähihainen tekninen paita
- Polvipituiset, pehmustetut pyöräilyhousut
- Erittäin kevyt ja ohut tuulitakki
- Sadetakki
- Pyöräilyhanskat
- Lämpimämmät pyöräilykäsineet
Ajovaatteina käytän kevyitä ja nopeasti kuivuvia urheiluvaatteita, jotka ovat nopeasti käyttökunnossa käsinpesunkin jälkeen. Kotioloissa tai viikonloppuretkillä en ole käyttänyt pyöräilyhanskoja tai ‑housuja, mutta kun polkee päivittäin pitkiä matkoja, ne lisäävät ajomukavuutta ja ehkäisevät vaivoja kummasti.
- Kevytuntuvatakki
- Fleece-paita
- Kerrasto
- Villasukat
- Ohut pipo (matkan varrelta hankittu)
Yöt saattavat kesäisinkin olla kylmiä, joten lämpimät, kuivat ja hiettömät vaatteet tekevät luonnossa vietetyistä öistä huomattavasti mukavampia.
- Rypistymätön, kevyt ja pieneen tilaan myttäytyvä trikoomekko
- Hihaton trikoopaita
- Pitkät juoksutrikoot (viileämpinä päivinä myös ajoon)
- Lyhyet treenitrikoot (vain alkumatkasta eli totesin turhiksi!)
Jotain vaatteita on kiva olla päällä siinäkin vaiheessa, kun viettää aikaa vaihteeksi kaupungissa, ja ajo- ja leiriytymisvaatteet kuivuvat pyykkitelineellä.
- 2 x puuvillasukat
- 2 x urheilutoppi
- 3 x alushousut
Pro tip: sukka- ja alusvaatepyykkiä voi kuivatella kätevästi ajaessa ripustamalla ne vaikka ohjaustankolaukkun päälle. Aurinko ja tuuli tekevät työnsä nopeasti.
- Lenkkarit
- Kenkien sadesuojat
- Crocsin kevyet avosandaalit
Poljen tavallisilla lenkkareilla, koska reissuillani en pelkästään pyöräile, vaan myös tutkin ympäristöäni tiuhaan jalan. Pyöräilykengät eivät siten olisi kovin käytännöllinen valinta. Kunnon sateella vedän kenkien päälle sadesuojat, jotka auttavat pitämään jalat kuivina, mutta esim. lätäköihin ei silti kannata astua (terv. nimim. Kokemusta on). Crocsit olivat kätevät leirikengät, jolloin vaikkapa yöllä vessahätään herätessä saattoi sujauttaa huomattavasti lenkkareita helpommin jalkaan.
- Monitoimityökalu
- Sisäkumi
- Rengasraudat
- Kuminpaikkaussetti
- Ketjuöljy (matkan varrelta hankittu ja matkan varrelle hukattu)
- Satulan sadesuoja
- Pumppu
- Lukko
- Pyörän etu- ja takavalot
Huoltovälineitä ja varaosia otin mukaan varsin niukasti. Korjaustaitoni ovat rajalliset anyway, joten miksi ottaa mukaan tavaroita, joilla en kuitenkaan osaisi tehdä mitään?
- Pyöräilijän ensiapupakkaus
- Desinfiointiaine
- 5 x Burana800
- Hyönteiskarkote
- Punkkikarkote (matkan varrelta ostettu)
- Punkkipinsetit
- Magnesiumia
- Hammasharja ja ‑tahna
- Hotellikokoinen shampoopurkki
- Hotellikokoinen suihkusaippua
- Deodorantti
- Muutama korvatopsi ja vanulappu
- Aurinkorasva
- Korvatulppia
Ensiapupakkaukselle tuli matkan aikana käyttöä, joten suosittelen ehdottomasti pakkaamaan sellaisen mukaan — koskaan ei tiedä, milloin sitä tarvitsee! Punkkipinsettejä ei onneksi tarvinnut käyttää kertaakaan, vaikka punkkeja Baltian maissa paljon onkin (itse tosin törmäsin niihin vain kerran!). Magnesiumtabletit jäivät pitkälti syömättä, vaikka niitä niin kovin laskeskelinkin.
- Riippumatto (DD SuperLight)
- Hyttysverkko (DD SuperLight)
- Tarppi (Särmä Erakko)
- Makuualusta (Exped Airmat)
- Makuupussi
- Paracord ‑narua tarppia varten
- Maakiilat tarppia varten
Riippumatolla yöpyessäni nukun mieluiten ilman tarppia ja hyttysverkkoa, mikäli sää- ja ötökkäolosuhteet vain suinkaan sallivat. Tarpin taisinkin ottaa ulos pakkauksestaan vain pari kertaa koko matkan aikana. Makuualusta eristää maasta nousevaa kylmää riippumatossa nukkuessa. Päätin ottaa mukaan sen underquiltin sijaan siltä varalta, että jossain vaiheessa täytyisi yöpyä muualla kuin riipparissa. Lisäksi se painoi vähemmän ja pakkautui pienempään tilaan.
- Pieni termospullo (ensin päätin jättää kotiin, mutta sitten ostin matkan varrelta)
- Juomarakko 3L
- Kaksi evässäilytyspurkkia
- Aterimet
- Pussillinen proteiinijauhetta (laitoin usein esim. aamupuuroon)
- 3 x energiageelejä (en käyttänyt yhtäkään)
Päädyin lähtemään matkaan ilman retkikeitintä. Söin ja ostin eväitä matkan varrelta, ja sisätiloissa majoittuessani kokkasin usein pari ateriaa varastoon. Toisinaan säilöin termariin kuumaa vettä ja valmistin sen avulla tulevassa leiripaikassa esimerkiksi puuroa tai pussikeittoa.
- Puhelin ja laturi
- 2 x PowerBank
- Garminin urheilukello
- Bluetooth ‑kuulokkeet (alkuvaiheessa)
- GoPro, laturi ja pari tarviketta
- Kamera ja laturi (loppuvaiheessa)
Vaikka pyrin pakkaamisessa minimalismiin, päätin lopulta suoda itselleni luxury itemina bluetooth ‑kuulokkeet. En kuuntele musiikkia pyöräillessäni, mutta esimerkiksi hostelleissa majoittuessani nautin suunnattomasti mahdollisuudesta sukeltaa kuulokkeiden kautta omaan audiotodellisuuteeni. Loppuosuudella oli kuitenkin tilanpuutteen edessä pakko tehdä valintoja. Tässä vaiheessa olin nimittäin jo ehtinyt harmistua kännykkäkameran kuvanlaatuun ja niin päätin vaihtaa kuulokkeet kunnon kameraan.
- Lompakko, passi, matkavakuutuskortti ym.
- Aurinkolasit
- Matkapäiväkirja
- 2 x kynä
- Sytkäri
- Munalukko — tarpeellinen monissa hostelleissa oman kaapin lukitsemiseksi
- Otsalamppu — erittäin tarpeellinen öisessä metsässä
- Hammam-pyyhe — froteepyyhettä kevyempi ja nopeammin kuivuva, mikrokuitupyyhettä mukavampi
- Viron pyöräilykartta ja Baltian maiden paperikartta (matkan varrelta hankittuja)
Tällaisella setillä sujui siis Baltian halki polkaisuni. Siitä voi ottaa inspiraatiota omaa pakkauslistaansa varten, mutta tietenkin jokainen pyöräreissu on erilainen ja jokaisella matkaajalla omat mieltymyksensä. Joku pärjää vähemmällä, joku haluaa enemmän mukavuutta.
Kommentoi alas, millainen pakkaaja itse olet ja mitä ilman et lähtisi reissuun!
4 comments
Minä tunnun lähinnä kasvavan kynttä, joten kynsisakset pitää olla. Sen lisäksi minä kuulun niihin, joiden hiukset takkuuntuvat. En oikein tykkää avorunkoisista pyöristä, koska keskiputkeen on näppärä tarttua silloin, kun fillaria kantaa. Laukun sijasta olen pakannut tavarat rinkkaan, jota pidän selässäni. Saa olla pitämättä. Minkään näköisiä paperikarttoja en kanna, vaan mukanani on GPS ja kasa paristoja.
Joo, kaikilla on omat tarpeensa ja sen vuoksi musta on aina muelenkiintoista lukea muiden pakkauslistoja! Rispektit rinkka selässä polkemisesta. Itse oon polkenut paljon repun kanssa ja se on ihan jees, mutta huomaan, että pidemmillä reissuilla se alkaa rasittaa kroppaa enemmän ja tulee kaikenlaisia jumeja. Niinpä jatkossa ehkä yritän pyrki tilanteeseen, että pidemmillä reissuilla pärjätä ilman, mutta katsotaan. Rinkassa/repussa toki hyvää helppo pakattavuus ja se, että kamat kulkee koko ajan mukana.
Tästähän saa hyvin vinkkejä kevyeen pakkaamiseen noin muutenkin, vaikka ei pyöräreissulle olisikaan suuntaamassa! Mitään sellaista en varsinaisesti keksi, mitä tuosta setistä puuttuisi, mutta jostain syystä omat matkatavarani ovat silti hieman runsaammat 😀 Bravuurini on tähän mennessä kahden viikon reissu 35-litraisen repun turvin, matka tosin suuntautui keskikesällä eteläiseen Eurooppaan, joten vaatepuoli oli varsin kevyttä. Kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita sen sijaan mahtui mukaan paljonkin, mulla on kaikki mahdollinen onneksi matkakoossa, mutta niitä pikkupurkkeja onkin sitten mukana parikymmentä…
Kiitos Noora kommentista ja kiva, että postauksesta oli hyötyä! Itsekin tykkään yleisesti keveästi reissaamisesta, mutta ennen en ole kyllä vastaavan pituiselle reissulle joutunut ihan näin vähiin karsimaan. Oli kuitenkin hauska huomata, että tuollakin setillä pärjäsi hyvin. Jollekin perus kaupunkilomalle kyllä ottaisin mukaan myös jotain kosmetiikkaa, mutta nyt päätin luottaa siihen, että raitis ilma on parasta kauneudenhoitoa. Ja kesäolosuhteissa on kiva reissata, kun vaatteiden osalta pärjää vähemmällä. Vaatteiden osalta mua avitti hieman myös se, että satulaan kiinnitettävässä pyörälaukussani on ilmanpoistoventtiili, jolnka avulla sain vaatevaraston pakattua todella tiukaksi paketiksi. Superkätevä!