Kesän vaihtuessa syksyyn ajatus retkeilykauden pidentämisestä alkoi kihelmöidä mielessä. Olin viettänyt suuren osan kesästä luonnossa liikkuen ja paluu urbaaniin elämään neljän seinän sisällä vaati sopeutumista.
Samalla vähintäänkin yhtä suurena motivaattorina oli oman mukavuusalueen venyttäminen ja uusien kokemusten hankkiminen.
Ulkona yksin nukkumisessa ei ole minulle sinänsä mitään uutta. Ensimmäisen kerran pääsin luonnossa yksin yöpymisen makuun 2017, ja sen jälkeen olen viettänyt runsaasti öitä ulkona etenkin riippumatossa ja laavuilla. Viime kesästä lähtien olen enenevissä määrin viettänyt öitäni myös täysin taivasalla, varusteinani pelkästään makuualusta ja makuupussi.
Talvella en kuitenkaan ollut vielä koskaan yöpynyt ulkona. Talvi olisi jotain aivan uutta. Kylmempää. Riskialttiimpaa. Enemmän suunnittelua ja varustautumista vaativaa.
Talvikelpoisten varusteiden puute on ollut suurin syy siihen, miksi en aikaisemmin ollut lähtenyt pakkasöihin nukkumaan. Vanha kesäpussini on jo sen verran kauhtunut, että sillä viluttaa usein kesäöinäkin, ja samaten toistaiseksi käytössäni ollut makuualusta on plussa-asteille tarkoitettu. Pakkasyöhön niiden kanssa lähteminen olisi sulaa hulluutta. Talvipakkasiin tarkoitetut varusteet ovat puolestaan sen verran hintavia, että niitä ei ihan heräteostoksena ole tullut shoppailtua.
Pian huomasinkin poikkeavani yhä useammin vertailemaan varustekauppojen valikoimaa.
Ensin mukaani tarttui makuupussi (Marmot Wm’s Teton), pari kuukautta myöhemmin makuualusta (Exped Downmat Lite 5 M). Molempien mukavuuslämpötilarajat ovat ‑10 asteen paikkeilla, joten aivan kovimpiin paukkupakkasiin niitä ei ole tarkoitettu. Toisaalta varusteiden hinta ja koko kasvavat kovempien miinusasteiden myötä, joten sikäli kompromissi tuntui järkevältä.
Kun kamat olivat kasassa, oli aika testata talvivarusteita tositoimissa.
Ensimmäisen talviyöni kohteeksi valikoitui lopulta tuttu laiturinnokka Keski-Suomessa siskoni luona kyläillessä. Mitään sen suurempaa retkeä en testiyöni ympärille rakentanut, sillä tarkoituksenani oli yksinkertaisesti uusien varusteiden kokeilu.
Kyseessä oli sikälikin varsin riskitön reissu, sillä kylmän iskiessä vieressä olisi kylmillään oleva mökki ja jos tosi hätä iskisi, niin lämmitetyt sisätilatkin olisivat puhelinsoiton päässä. Saatoin siis mennä ulos pakkaseen rauhallisin mielin.
Nukkumaanmenoajan lähestyessä raahasin kamppeeni laiturille. Hieman aiemmin olin käynyt jo tamppaamassa jaloillani laiturille lumipatjan makuualustani alle.
Makuualustaa sille asetellessani fysiikan lait muistuttivat itsestään. Olin täyttänyt makuualustani sisätiloissa napakaksi, mutta ulkona pakkasessa hetken oltuaan patja olikin yhtäkkiä astetta veltompi. Muistin kuitenkin lukeneeni aiemmin kyseessä olevan normaali ilmiö — ilma laajenee lämpimässä ja kutistuu kylmässä. Uudessa patjassani ei siis ollut vuotovikaa, ja parilla pumpun painalluksella sain sen jälleen pinkeäksi.
Purkauduin päällysvaatteistani ja pujahdin merinokerrasto ja fleece päällä makuupussiin. Lämpimältä tuntui. Vieressä nökötti kassi, josta tarpeen vaatiessa saisin lisälämmikettä.
Olosuhteet olivat otolliset taivasalla nukkumiselle: ei tuulta, ei sadetta. Pakkasasteet liikkuivat kuuden ja seitsemän välillä. Järvi oli jään ja lumen peitossa, taivas raskaan pilvipeitteen takana.
Ja lumisen talviyön valo! Se oli taianomaista. Vaikka oli pimeää, oli silti ylättävän valoisaa. Ei niin valoisaa, että puhelimen kamerasta olisi ollut juuri mitään iloa, mutta kuitenkin tarpeeksi, jotta paljas silmä saattoi erottaa ympäristöstä edes jotain.
Ehkä suurimman vaikutuksen talviyö teki kuitenkin hiljaisuudellaan. Lumiseen vaippaan vuoratussa ympäristössä vähäisetkin äänet vaimenivat.
Näihin olosuhteisiin oli rauhaisaa nukahtaa. Tai rauhaisaa ja rauhaisaa.
Vajoan kylmään veteen. Tajuan, että olen kierähtänyt laiturilta jäälle, joka on nyt pettänyt altani. Saan kammettua itseni laiturille ja lähden vaeltamaan kohti lähintä taloa miettien, mitä kaikkea minun täytyy vielä palata vedestä noutamaan.
Säpsähdän hereille. Olen edelleen turvassa makuupussissani lumisen laiturin päällä. Alitajuntani on kuitenkin selvästi tehnyt riskiarviota ympäristöstäni nukkuessani. Painajaisestani lähinnä huvittuneena nukahdan onneksi nopeasti uudelleen.
Heräämiset eivät kuitenkaan jääneet tähän. Suurin viholliseni yön aikana oli pissahätä. Lieneekö ollut iltasella syömäni keiton syytä, mutta luonto tuntui kutsuvan tänä yönä tavallista useammin. Lämpimän makuupussin syövereistä ei olisi millään hennonut lähteä hoiperoimaan pakkaseen, mutta pakkohan se oli aina lopulta uskaltautua julman kylmään ulkomaailmaan.
Aamulla herätessäni oli minulla pissahädän (kyllä, taas!) lisäksi myös aivan hillitön nälkä ja söin aamiaiseni ahnaasti. Yö raikkaassa pakkassäässä kuluttaa energiaa reilusti ja paransi jo valmiiksi varsin hyvää ruokahaluani entisestään. Seuraavalle talviretkelle täytyykin muistaa pakata huomattavasti kesäretkiä tukevammat eväsvarastot, koska nälkäisenä en ainakaan minä pysty nukkua.
Kaiken kaikkiaan ensimmäinen ulkona nukkumani talviyö osoittautui lämpimämmäksi, kuin mitä olin osannut odottaa. Tästä voinemme päätellä, että talvivarusteeni ovat oikeasti lämpimät. Samalla tein johtopäätöksen, että kesäpussini päivittämisen aika lienee koittanut, sillä eihän voi olla niin, että kesällä paleltaa enemmän kuin talvella…
Varusteet ja vaatteet
Tällaisilla tamineilla nukuin ensimmäisen talviyöni ulkona:
- Marmot Wm’s Teton ‑makuupussi
- Exped Downmat Lite 5 M ‑makuualusta
- Merinokerrasto
- Fleecepaita
- Merinosukat
- 2 x villasukat
- Kommandopipo
- Toppahuppu
- Ohuet merinohanskat
Lue myös 13 vinkkiäni talviyönä tarkenemiseen!
Kiinnostaako talviretkeily ja talvella ulkona majoittuminen? Mitkä asiat arveluttavat? Millaisia kokemuksia sinulla on talvella luonnossa leiriytymisestä? Kommentoi alle 🙂
6 comments
Talviretkeily on koko ajan alkanut kiinnostamaan enemmän. Pääasiassa on toistaiseksi tullut retkeiltyä muina vuodenaikoina. Varmasti kaikkein tärkein asia tuossa on hyvä pukeutuminen ja kunnolliset varusteet. Itselläni ei vielä ole edes kunnollista talvimakuupussia.
Joo, ilman kunnon kamppeita voi ottaa ohraleipä. Toki voi pärjätä myös kahden makuupussin yhdistelmällä, jos ei haluan investoida kunnon talvipussiin. Onneksi elämyksiä varten ei tarvitse välttämättä mennä metsään yöksi, vaan päiväretkeilykin on mukavaa!
Kesäkeleillä retkeily on tuttua puuhaa, mutta talvella tai muuten kylmissä oloissa leiriytyminen on toistaiseksi vasta suunnittelun asteella. Syy on, mikäpä muukaan, kun ne riittämättömät varusteet. Nykyinen makuupussi riittää hädin tuskin viileisiin öihin, pakkaselle ei missään nimessä. Erillistä talvipussia ei raski hankkia, kun tarve sille olisi kuitenkin vähäinen, mutta jonkinlainen kahden pussin taktiikka voisi toimia myös.
Joo, ymmärrän! Talvipussit ovat hinnoissaan, eli jos käyttöä on vaikka vain yhtenä yönä vuodessa, niin eihän siinä oikein mitään järkeä ole. Mutta juu, kahden pussin taktiikka on myös mahdollinen ja päiväretkeilyä varten ei tarvitse tehdä mitään kalliita varustehankintoja!
Jukrat, olipa tämä mielenkiintoista. Muistan itsekin nukkuneeni teltassa talvella partioaikoinani, mutta silloinkin meillä oli kaminavuorot, joten eihän siellä teltassa oikeasti kylmä ollut. En tiennytkään, että tuollasiakin varusteita on mahdollista hankkia, joilla voisi nukkua talvella taivas alla, mutta tarkemmin kuin miettiin niin onhan niitä ollut varmaan jo pidempään.
Luulen, että sulla tämä oli vasta alkua yön yli seikkailuille talvisessa luonnossa. 🙂
Kiitos kommentista, Eveliina! Tuollaisena talviyönä pärjäsi hyvin ilman telttaa, mutta toki yhtään märemmällä tai tuulisemmalla säällä olisi kyllä tarvinnut lisää suojaa. Mutta juu, itsekin vähän luulen, ettei tämä viimeiseksi kerraksi jäänyt 😀