Sileä asfaltti, ympärivuotinen auringonpaiste, upeissa maisemissa kiemurtelevat hiljaiset vuoristotiet – ei ihme, että Teneriffa vetää puoleensa ihanteellisia treeniolosuhteita etsiviä maantiepyöräilijöitä.
Teneriffan maine mainiona pyöräilykohteena oli kantautunut minunkin korviini, joten vaikka en itse reissua juuri ehtinyt suunnitellakaan (ostin äkkilähdön kolme tuntia ennen lentoa), tarttui mukaani ennen ovesta ulos astumista pyöräilykypärä.
Aikomukseni pyöräillä oli siis vahva. Ennen kaikkea tavoitteenani oli viimeinkin päästä kokeilemaan, millaista olisi kyyti maantiepyörän selässä.
Niille lukijoille, joille polkupyörien maailma on vieras, taustoitettakoon, että maantiepyörät ovat niitä ohutrenkaisia ja käppyräsarvisia pyöriä, joita joskus myös kilpapyöriksi kutsutaan. Niiden ominaisuudet on suunniteltu maksimoimaan vauhti. Siten ne ovat mummopyörään tai maastofillariin verrattuna hyvin kevyitä, ja niiden rungon geometria tekee ajoasennosta matalamman. Parhaimmillaan ne ovat sileällä asfaltilla, kun taas sorateillä tai metsäpoluilla on alla parempi olla toisenlainen fillari.
Koska itse olen tottunut polkemaan vakaata ja varmaa hybridiä, kaikki mainitut maantiepyörän ominaisuudet olivat minulle vieraita. Ehdottomasti eniten karsastin ennakkoon droppitankoa (eli niitä käppyräsarvia), sillä olin tottunut siihen, että käsijarrut ovat jatkuvasti käden ulottuvilla ilman, että niitä tarvitsee erikseen kurotella ajoasentoa vaihtamalla.
Samalla olin kuitenkin jo muutaman vuoden huomannut haikailevani maantiekiiturin perään ja käynyt ihailemassa myynnissä olevia malleja. Niiden keveys ja nopeus kiehtoivat tavattomasti. Olin valmis siirtymään mukavuusalueeltani maantiepyörän selkään ja tekisin sen tällä reissulla.
Maantiepyörän metsästystä osa 1
Heti saarelle saavuttuani aloin ensitöikseni käydä läpi paikallisia pyörävuokraamoita. Niistä ei Teneriffalla totisesti ole pulaa. Etenkin saaren eteläisellä turistivyöhykkeellä (Los Cristianos – Playa de las Americas – Costa Adeje) löytyy pyöräliikkeitä miltei joka kadunkulmasta. Tarjolla on maantiepyörien lisäksi myös kaupunkipyöriä, maastopyöriä ja sähköpyöriä.
Pyörän buukkaaminen on mahdollista myös etukäteen netin kautta, mutta itse olen sitä koulukuntaa, joka haluaa mieluiten käydä paikan päällä ja nähdä omin silmin, mitä on vuokraamassa. Näin oli etenkin nyt, kun täysin untuvikkona tahdoin saada asiantuntevaa perehdytystä uudenlaisen pyörän valintaan ja haltuunottoon.
Pyöräliikkeitä läpi käydessäni huomasin käytännössä, että asenteissa tosiaan oli eroja.
Ensimmäisessä vuokraamossa myöhäiskeski-ikäinen mies tarjosi minulle suoraan joko letkeää city-fillaria tai maastopyörää.
”Itse asiassa haluaisin kokeilla maantiepyörää”.
”Ai niinkö? Tiedätkö, että maantiepyörällä ajaminen on tosi vaikeaa. On tosi vaikea pitää tasapaino. Renkaat ovat tosi ohuet”, mies sanoi ja havainnollisti samalla kapeutta sormillaan.
”Joo, no varmaan se on aluksi erilaista, mutta jostainhan se pitää aloittaa”, vastasin hämmentyneenä ja mietin, kuinka epäurheilulliselta mahdoin rantamekossani näyttää.
Mies sen kuin jatkoi propagandaansa maantiepyöräilyn hankaluudesta. Tuijotin miestä ja kävin nopean sisäisen monologin. Hänellä ei näyttänyt olevan minkäänlaista luottoa siihen, että pysyisin maantiepyörällä edes pystyssä. Ei jatkoon.
Uusi yritys
Käväisin kämpillä, googlasin lisää pyörävuokraamoja, vaihdoin hellemekon sporttisempaan lookiin ja suuntasin seuraavaan putiikkiin.
Tällä kertaa kohteenani oli pyöräretkiä päivittäin järjestävä Bike Point Tenerife. Seuraavan päivän ohjelmassa olisi retki hieman idempänä rannikolla sijaitsevaan El Médanoon. Koska reitti oli korkeusprofiililtaan Teneriffan mittakaavassa suht armollinen, päättelin, että se voisi olla hyvä tilaisuus tutustua maantiepyöräilyn saloihin.
Tässä liikkeessä vibat olivat alusta lähtien täysin erilaiset ja minua palvellut nuori mies oli myönteinen, hyväntuulinen ja hauska. Ennen kaikkea säästyin pelottelupuheilta maantiepyöräilyn vaikeudesta.
Diili syntyi siis siltä seisomalta. Kävi tosin ilmi, että Bike Point ei ollut varsinaisesti mainostamiensa kierrosten järjestäjä. Aamulla saisin pyöräni toisesta, 50 metrin päässä sijaitsevasta Bike Experience Tenerifestä.
Koska toteutus kuului eri firmalle, Bike Pointin kundilla ei ollut täyttä varmuutta käytännön yksityiskohdista, kuten esimerkiksi siitä, kuuluisiko nouto hotellista hintaan vai ei. Bussiyhteyteni lähtöpaikkaan olivat kuitenkin hyvät, joten sovimme, että saisin vahvistuksen hinta-asiasta myöhemmin sähköpostiini, ja mikäli kuljetus ei kuuluisi hintaan, tulisin paikalle omatoimisesti.
Pyöräretkelle mutta yksin
En lopulta saanut minkäänlaista kuittausta kuljetusasiasta, joten seuraavana hyppäsin bussiin.
Bike Experiencen liikkeeseen saavuttuani vastassa oli retkiopas ja huonoja uutisia.
”Olen pahoillani, mutta on retki on jouduttu perumaan. Olen flunssassa. Laitoin siitä sähköpostia.”
Vilkaisin puhelintani. Olin tosiaan saanut sähköpostia aiheesta neljä minuuttia aikaisemmin. Koska ympärilläni ei näkynyt ketään muita viime hetken muutoksesta pettyneitä, mielessä kävi, että peruutus oli saattanut johtua myös vähäisestä osallistujamäärästä.
Oli miten oli, olin pettynyt. Tämä oli ollut päivän suunnitelmani eikä minulla ollut minkäänlaista kiinnostusta tuhlata puolta päivää siihen, että järjestelisin ohjelmaani uusiksi.
”No, haluasin joka tapauksessa pyöräillä. Vuokraatteko pyöriä täältä?”
Kun opas, Sergio siis, vastasi myöntävästi, valistin häntä vielä olemattomasta maantiepyöräilykokemuksestani.
“Siinä on vaan vähän erilainen tuntuma, ei mitään sen kummempaa”, Sergio sanoi rohkaisevasti ja lähti pituuteni varmistettuaan hakemaan alakerrasta minulle sopivaa pyörää.
Hetken päästä hän palasi mukanaan mintunvihreä Bianchi. Viimeistään tässä vaiheessa pettymykseni oli kaikonnut ja muuttunut sulaksi innostukseksi. En voinut olisi ollut pyörävalintaan tyytyväisempi, sillä olin kuolannut samanlaisen pyörän perään viime kevään GoExposta lähtien. Nyt pääsisin vihdoin kokeilemaan sellaista!
Viimein matkaan
Sergio halusi hyvitellä peruuntunutta pyöräretkeäni ja tarjoutui kyyditsemään minut ja pyörän kaupungin ulkopuolelle. En ollut aivan varma, minne olimme menossa, mutta ikkunasta vilahtelevien maisemien perusteella ylös sumuisille vuorille.
Ehkä varttia myöhemmin seisoin yksin Bianchini ja hatarasti mieleen painuneiden reittiohjeiden kanssa La Centinelan dramaattisten maisemien äärellä. Tarkoitukseni oli ajella aikani vuoristotietä, laskeutua sitten takaisin rannikolle ja El Médanoon ja polkea sitten takaisin kohti Costa Adejea.
Ilma oli viileä ja tuulinen, mieleni puolestaan malttamaton.
Pakollisten maisemakuvien jälkeen tartuin pyörää sarvista ja yritin palauttaa mieleeni saamani suusanallisen pikaperehdyksen ajoasennoista, jarruista ja vaihteista. Muistin siinä vaiheessa jotakuinkin sen, että molempia vaihdevipuja painaessa vaihteet menisivät yhteen ja vain toista painaessa toiseen suuntaan. Mihin suuntaan, sitä en muistanut, mutta sitähän tässä olisi aikaa testailla seuraavan reilun 50 kilometrin aikana.
Nousin pyörän selkään, ja pyörä lähti rullaamaan eteenpäin uskomattoman kevyesti, aivan kuin itsestään. Tuntui kuin olisin vaihtanut ratsastuskoulun ponin täysiveriseen laukkahevoseen.
La Centinela — Granadilla de Abona — El Desierto
Vuoristotie oli hiljainen ja muuta liikennettä oli vain harvakseltaan. Sergio oli siis ollut oikeassa: tämä oli mitä ihanteellisin paikka totutella uuteen ajopeliin. Kurveja, mutkia ja kevyitä laskuja ja nousuja riitti sen verran, että pääsin heti kokeilemaan jarruja, vaihteita ja eri ajoasentoja.
Olin niin hurmioitunut pyörästä ja sen vauhdista, että tuskin huomasin ohitse vilahtavia pikkukyliä. Vasta ensimmäinen hieman isompi paikka, Granadilla de Abona, sai minut havahtumaan. Pääkadun agraarielämää kuvaavia muraaleja oli suorastaan pakko jäädä ihailemaan.
Jonkin matkaa Granadilla de Abonan jälkeen oli tiedossa ennakkoon eniten jännittämäni osuus: pitkä alamäkiosuus vuorenrinteiltä kohti rannikkoa. Seuraavat seitsemän kilometria olisivat enemmän tai vähemmän alamäkeä, ensikertalaisen näkökulmasta onnekkaasti tosin Teneriffan mittakaavassa suht loivalla kaltevuudella. Oli siis aika siirtää kädet alas jarrukahvojen luo!
Reittini kohti San Isidroa ja El Médanoa kulki pikkuruisen El Desierton kylän kautta, sillä tämä tie oli Sergiolta saamieni ohjeiden mukaan miellyttävän hiljainen. El Desiertoa kohden kääntyessäni vähäinenkin liikenne loppui tyystin, ja äänimaailma koostui lähinnä tuulen huminasta, vahtikoirien haukunnasta ja jarrupalojen kontaktista pyöräni pyöriin.
Hiljaisuudesta huolimatta huomasin suhtautuvani varoen siihen, mitä seuraavan mutkan jälkeen aina tulisikaan (ei ikinä mitään). En siis tohtinut päästellä menemään alamäkeä täysillä, vaan yritin pitää vauhdin kohtuullisena, jotta ehtisin reagoida mahdollisiin yllätyksiin. Muuten alamäen laskettelussa ei kuitenkaan ollut mitään sen ihmeempää, mitä nyt tunsin enemmän ranteisiin kohdistuvaa painetta kuin omalla pyörällä ajaessani.
Ruuhkaa San Isidrossa
”Bääh, bääh!”
Alamäkiosuuden päätteeksi löysin itseni yhtäkkiä vuohien kansoittamalta tieltä.
San Isidroon saapuessani olin osannut odottaa liikenteen vilkastumista, mutta en ollut osannut aavistaa kohtaavani kaduilla vuohiruuhkaa.
Vuohet veivät sydämeni, ja minun oli pakko laittaa pyörä hetkeksi syrjään ja keskittyä kuvaamaan itsetietoisia kadunvalloittajia.
Keskityin eläimiin niin vahvasti, että säpsähdin, kun yhtäkkiä kuulin olkani takaa miesäänen.
“Miksi otat kuvia vuohista, mutta et paimenesta?” kysyi vanhemman puoleinen mies espanjaksi ja virnisti samalla niin, että ainoa jäljellä ollut etuhammas suorastaan loisti suusta.
“Aah, saanko ottaa kuvan sinusta?” ehdin jo innostua. Mies paimenkeppeineen oli omalla tavallaan varsin valokuvauksellinen.
“Et!” Juaniksi esittäytynyt paimen nauraa räkätti ja vaihtoi lennosta puheenaiheen siviilisäätyyni. Pian vuohien anarkia kadulla yltyi kuitenkin niihin mittasuhteisiin, että Juan jätti juttelut sikseen ja lähti paimentamaan katrastaan kohti varsinaisia laidunmaita.
Syvemmälle San Isidron keskustaa kohden edetessäni kadut täyttyivät lopulta autoista. Autoilijat olivat kohteliaita, mutta ruuhka kapeilla kaduilla oli kuitenkin sen verran stressaavaa, että oli helpotus lopulta jättää kaupunki taakse, ylittää moottoritie ja löytää itsensä taas huomattavasti väljemmältä maantieltä kohti rantaa ja sen pikkukaupunkeja.
Rantakaupungit El Médano ja Los Abrigos
Tie El Médanoon oli minulle tuttu entuudestaan, sillä olin aiemmalla matkallani viettänyt rauhallisessa rantapaikassa pari päivää. Ensimmäiseltä vierailulta El Médanosta oli jäänyt mieleen etenkin kova tuuli. Se oli vahvasti läsnä myös nyt. Tunsin sen voiman vavisuttavan pyörääkin.
El Médanossa suunnistin suoraan ennestä tuttuun venezuelalaiseen arepa-ravintola Costa del Médanoon hakemaan evästä. Rakastan ravintolan arepoita niin paljon, että olin haaveillut niistä vähintään El Desiertosta asti.
Ulkona eväitä nauttiessani hyytävä tuuli sen kuin jatkui. Lounastauon loppuun mennessä tunsin oloni niin syväjäätynyneeksi, että kävelin suoraan lähimpään surffikauppaan ja ostin hupparin. Vaateinvestoinnit eivät olleet osa matkabudjettiani, mutta päätin rahoituksen tulevan tässä tilanteessa henkiinjäämisrahastosta.
Kun sekä nälkä että ruumiinlämpö olivat taas hallinnassa, jatkoin matkaa ja lähdin polkemaan takaisin kohti Costa Adejea.
Reitti kulki Los Abrigosin kautta, joka El Médanon tapaan on vanha kalastajakylä. Sen jälkeen reitti myötäili jälleen lentokentän laitaa. Maisemat olivat karut ja sivutuuli jälleen ankara. Lentokoneet laskeutuivat ylläni, ja mietin, etten tainnut koskaan olla ollut yhtä lähellä lentokonetta pystysuunnassa katsoen.
Kaktusmaisemien jälkeen reitti palasi moottoritietä myötäillen kohti Los Cristianosia ja Costa Adejea. Tämä oli päivän polkaisun selkeästi epämiellyttävin osuus. Liikennettä oli liikaa ja maisemat olivat ankeat: teollisuusrakennuksia, ruuhkaisia teitä, roskaisia tienpientareita. Puhtaasti pyöräilyllisesti reitissä ei toki ollut mitään vikaa, sillä asfaltti oli edelleen erinomaista ja autoilijat ruuhkasta huolimatta huomaavaisia.
Miltä ensimmäinen maantiepyöräilykokemus sitten tuntui?
Takaisin turistirantojen ääreen poljettuani pohdin kokemaani.
Ensinnäkin pyörälenkkini salli minun tutustua toisenlaiseen Teneriffaan turistikohteiden ulkopuolella. En välttämättä tunne oloani kotoisimmaksi massiivisten hotellien ja matkamuistomyymälöiden keskellä, joten pääsy toisenlaiseen ympäristöön oli helpottavaa. Nautin erityisesti vuoristo-osuuden rauhasta ja rosoisuudesta.
Tajusin myös olleeni onnekas, kun ohjattu pyöräretkeni oli peruttu. Pyöräily merkitsee minulle paljon enemmän kuin polkemista; se on minulle ennen kaikkea ympäristön tutkimista, uuden löytämistä ja havainnoimista. Toki ryhmäreissutkin voivat olla antoisia, mutta yksin polkiessani sain valita tahtini, reittini ja kuvaustaukoni itse. Niin ja ohjattu retki El Médanoon ei olisi edes kulkenut vuoriston kautta, joten sikälikin sain vähemmällä rahalla enemmän elämyksiä.
Pyöräily Teneriffalla oli mahtavaa. Olin todella vaikuttunut tavasta, jolla autoilijat suhtautuivat pyöräilijöihin: edes ruuhkaisemmillta maanteillä en koskaan kokenut epämukavan tai vaarallisen läheltä tehtyjä ohituksia, mikä puolestaan Suomessa ei ole mitenkään ennen kuulumatonta. Kunnioitus pyöräilijöitä kohtaan näkyi myös liikennemerkeissä, joissa autoilijoita muistutettiin antamaan pyöräilijöille reilusti tilaa.
Ennen kaikkea olin tavattoman onnellinen, että olin viimeinkin päässyt kokeilemaan maantiepyörää. Tunsin olevani ensimmäisen ajopäivän jäljiltä suorastaan rakastunut vuokrapyörääni. Tuntuma oli peruspyörään verrattuna todella erilainen ja koukutuin keveyteen, jolla pyörä liikkui. Toki pyörä oli vastaavasti myös herkempi ympäristölle: se reagoi tukevampaa ajokkia voimakkaammin kovaan tuleen ja pieniin asfalttiröpelöihin. Itse ajo oli sujui hyvin, ja vaikka vaihteiden ja jarrujen käyttö ei sujunut vielä ensimmäisellä kerralla samaan tapaan autopilotilla kuin omalla pyörälläni, en kokenut pyörää millään tapaa vaikeana. Terveisiä siis vaan ensimmäisen pyöräliikkeen setämiehelle: pysyin pystyssä!
4 comments
Fillari on mainio kyyti maisemien nauttimiseen . Otan pyörän aina alle reissussa jos vaan kohtuudellla löytyy. Citypyöriä on nykyisin hyvin tarjolla, mutta ajonautinto on vaihteleva. Hyvä kun kevyt katupyörä maistui.
Joo, pyörällä on kiva tutustua paikkoihin, kun pystyy kattamaan laajempia alueita kuin kävellen ja on enemmän vapautta kuin vaikka pelkkien julkisten varassa paikkoja kierrellessä.
Onneksi peruuntui retki, ihana seikkailu sinulla oli!!!
Joo, oli kyllä onnekas sattuma se lopulta. Itsekseen sai mennä omassa tahdissa maisemia ja vuohia fiilistellen 🙂